Torneroses slot vågner

Mød parret bag Lauritz.com, som lidt uden for Aix-en-Provence har købt en lyserød drøm af et vinslot. Indretningen følger nøje formålet med nyerhvervelsen: at få løftet vinproduktionen.

© Tim Bjørn

Torneroses lyserøde slot falder en i tankerne, når man besøger Chateau Vignelaure, selv om man forgæves leder efter tårnværelser og onde feer. Også prinsessens slot sov uforstyrret i mange år – og den henslumrende tilværelse passer på vinslottet. Eller rettere passede, for lige nu kan de nye ejere, Bengt Sundstrøm og Mette Rode Sundstrøm, efter kort tid se tilbage på lidt af en opvågning for produktionen på stedet.

Årets rosévin har fået otte guldmedaljer, og førende franske vinjournalister har skamrost både rød- og rosévinen. Hertil kommer besøg af kunstnere, som her finder ro og inspiration til at male, skrive eller modellere nye værker. Her i oktober besøger den danske skulptør Rikke Raben Vignelaure.

Chateau Vignelaure ligger godt 30 kilometer uden for Aix-en-Provence, ca. 600 meter over havets overflade, og det sikrer, at selv under sommerens meget høje temperaturer er nætterne behageligt kølige.

© Tim Bjørn

Parret bag Lauritz.com, Mette Rode Sundstrøm og Bengt Sundstrøm

© Tim Bjørn

Slottets hall er forholdvis lavloftet og anslår indretningsmæssigt stilen for resten af stedet. Moderne mikset med gammelt. Det høje betonbord er af Morten Voss og står på et græsgrønt leopardtæppe af Diana von Furstenberg for The Rug Company.

© Tim Bjørn

Et rigtig slot har hemmeligheder, og i biblioteket kan en del af den store reol åbnes og et ædelstensfarvet rum i gult, lilla og grønt viser sig. Værelset bruges til gæster, når der er rigtig mange besøgende.

© Tim Bjørn

Platantræernes marmorerede stammer gør gåturen op til slottets hovedhus til en oplevelse både sommer og vinter. Haven er tydelig efter fransk forbillede med symmetri som det bærende princip og formklippede buksbom til at understrege det friserede. Et lille springvand ved de svungne trapper giver kølighed i den hede sommer.

© Tim Bjørn

Slottets bibliotek bliver brugt som afslappet møderum Stilen er maksimalisme – en slags nyrokoko anno 2009. Det store maleri over pejsen af liggende nøgen kvinde er af ubekendt kunstner, men danner med de tre kvindefigurer på kaminhylden en helhed. Figurerne er fra venstre af Elisabeth Toubro, Gunnar Lindhart Hansen og Rudolph Tegner.

© Tim Bjørn

Der skal mod til at mikse stærke farver Her lilla, bordeaux og gult i en vellykket blanding. Maleriet er af Trine Boesen, der for nogle år siden udstillede i Lauritz Kunsthal. Døren, der lige anes i højre side af billedet, er falsk – når man åbner den, er der væg bagved. Den er anbragt for at skabe symmetri med døren overfor.

© Tim Bjørn

Overalt, hvor man går, finder øjet oplevelser Denne gyngehest er en del af kunstværket Forgery of a Rocking Horse, som Morten Steen Hebs­gaard lavede i 2007. Bordet, den står på, har i pladen indlagte lyse trædele, som, hvis man samlede dem, ville blive til gyngehesten ovenpå. Værket var en del af Exit-udstillingen i Kunstforeningen Gl. Strand i 2007 og er købt hos Christoffer Egelund.

© Tim Bjørn

I slottets havestue dominerer det store maleri af Kathrine Ærtebjerg. Titlen er Drømmene (torsdag) og var en del af Carnegie-udstillingen i 2007. Købt i Galerie Mikael Andersen. Sofaen fra Bretz er i nyrokokostil og betrukket med et sort, blomstret velourstof og har forgyldte løvefødder. Bordet er kinesisk og fra Green Square.

© Tim Bjørn

De sennepsfarvede topersoners lædersofaer blev i 1970’erne lavet af tyske Walther Knoll. Samme producent står bag de små runde marmorborde, som den finske arkitekt Eero Saarinen har tegnet. Den gul-grønne keramikskål er af Albin Hamberg for Höganäs og fra begyndelsen af forrige århundrede. De certificerede etruskerhoveder i nichen bagved er i terracotta, og ansigterne af både kvinder og mænd er fra 3.-4. århundrede f. Kr.

© Tim Bjørn

I et af vinduerne i hovedbygningen står denne unikavase dekoreret af kunstneren Tom Krøjer. Den er udført hos Kähler og er tilbage fra 2002. Den er købt på Lauritz.com.

© Tim Bjørn

Et overflødighedshorn af farver og kunst fylder slottets stue. De lilla sofaer kommer fra Giorgetti med puder fra Shades of India købt hos Cozy Ketchup. På Missonitæppet står et norsk sofabord med den halv meter høje vase fra Murano – et unikaværk af Afro Celotto. De fleste ting er fundet på Lauritz.com.

© Tim Bjørn

Rummet, som en fransk vinanmelder kaldte det mest spændende, han har smagt vin i. Det svenske langbord er sat sammen med otte farvede Eames kontorstole. Maleriet Overraskelsen er af Kathrine Ærtebjerg og købt på Lauritz.com.

© Tim Bjørn

Smedejernsgelænderet løber langs de buede trapper fra slotsstuen og ned på terrassen. Herfra går man ud i den parklignende have flankeret af to bassiner med vand. Terrassen ligger klimamæssigt rigtigt med kæmpe træer, der sørger for skygge om sommeren, og om vinteren giver bygningerne læ, så selv i december måned kan man spise frokost ude.

© Tim Bjørn

Den gyldne skænk i art deco-stil står i en af kunstnerlejlighederne og har fået følgeskab af et signeret Miro-tryk.

© Tim Bjørn

En af stedets tre kunstnerlejligheder er indrettet festligt og farverigt med okkerfarvede chesterfield-sofaer fundet på Lauritz.com. Det ekspressive maleri er af Linda Bjørnskov, og samlingen af keramik fra 1950’erne og -60’erne på kaminhylden er fransk.

© Tim Bjørn

I et sidehus til slottets hovedafdeling ligger dette rum, som i fuld størrelse er et kæmpe lokale på over 100 kvadratmeter. Bag den røde dør kommer man ned til slottets kølige kældre. Rummet bliver blandt andet brugt, når årets store vinsmagninger finder sted, og over 100 mennesker samles her.

© Tim Bjørn

Gallerigangen i kælderen rummer en fin kunstsamling. Her signeret foto af Henri Cartier-Bresson og en skulptur af danske Robert Jacobsen.

© Tim Bjørn

Kælderen er fyldt med tønder af eg fra både USA og Frankrig. Smagsnuancerne, som de forskellige typer eg giver de forskellige vindruer, får indflydelse på den endelige, miksede rødvin.

© Tim Bjørn

Hvert år bliver der produceret to rosévine og en rødvin. Rødvinen har stor gemmeværdi – vine fra 1970’erne kan stadig drikkes med fornøjelse.

© Tim Bjørn

Arkæologiske udgravninger har vist, at for 2000 år siden lavede man vin her. Markerne ligger ca. 600 meter over havets overflade, og det sikrer kølige nætter i den meget hede sommer.