Sådan bor afdelingslederen for moderne design hos Bruun Rasmussen
"Vi prøver at undgå det letgenkendelige, ligesom vi har en uhøjtidelig tilgang til, om noget er fint eller dyrt."
AfSærlige samlinger
Hver dag omgiver Peter Kjelgaard Jensen sig med moderne danske klassikere i sit arbejde hos Bruun Rasmussen.
Hans hjem er et studie i møbler for samlere, og stuerne bugner af særlige finske glassamlinger, svenske tæpper samt mindre kendte danske og kendte internationale designermøbler.

Hos Peter Kjelgaard Jensen og kæresten Marlene Diemar taler alt sammen i et gennemført sprog. De farvede kvadrater i det væghængte skab af elm og Formica, lavet af en ukendt snedkermester, går igen i grafikken i billederne af Bauhaus-kunstneren Josef Albers og en akvarel af Ole Schwalbe. Også Fato Oro-lampen, designet af Gio Ponti fra Artemide og medbragt i kufferten fra Bologna, går med sine firkanter ind i resten af de kubiske ting. Vasen med aks med hvid og sort glasur er en fransk Saint-Clément art deco-fajancevase fundet på et loppemarked i Wien.

Lænestolen er muligvis lavet af Otto Færge i 1940’erne. Cafébordet fra Herman Miller er designet af George Nelson og købt på auktion. To solspejle fra en auktion bruges skulpturelt sammen med en lysende gul Lyfa-standerlampe designet af Knud Joos.
Indretning skal overraske
I en tid, hvor moderne designklassikere er på deres højeste, skulle man tro, at der hjemme hos Peter Kjelgaard Jensen, der leder afdelingen for moderne design hos Bruun Rasmussen, ville være en repræsentativ samling af alle gamle kendinge.
Men i stedet har han med kæresten Marlene Diemar, der er grafisk designer, indrettet huset uden for København med særegent design i anderledes sammensætninger.
Alt her vidner om, at beboerne er to passionerede samlere af unik formgivning. Og det er tydeligt at se, at parret bor med en holdning om, at en indretning skal overraske, så man føler sig inspireret af at opholde sig i den.
For med et dagligt flow af klassikere gennem hænderne er det atypisk design, der fænger Peter.

Den hvide murermestervilla fra 1919 har tidstypiske kendetegn som rødt tegltag og ingen særlig pynt. Peter og Marlene har søgt at tage huset tilbage til dets originale udtryk, hvor den enkle stil underbygges med stramt designede bede, hvor en stor kærlighed til planter gør sig gældende.

Utraditionelle kombinationer af kunst og møbler fra både ind- og udland skaber en uhøjtidelig stemning i spisestuen, der rammes ind af farven Light Blue fra Farrow & Ball. Eero Saarinens Tulip-bord og -stole er fra Bruun Rasmussen ligesom pendlen med to forskellige skærme, som er en prototype fra Lyfa.
Uhøjtidelig tilgang til fint eller dyrt
– Når vi finder ting, skal de passe ind i vores liv og smag, hvor fællesnævneren er autenticitet, historie og klar moderne formgivning. Vi prøver at undgå det letgenkendelige, ligesom vi har en uhøjtidelig tilgang til, om noget er fint eller dyrt. Det skal bare virke. Men selvfølgelig er vi præget af, at vi gennem vores arbejde er så eksponeret for design, former og farver. Hele tiden får vi nye idéer og indtryk, som flyder gennem indretningen, der er i konstant forandring.
Det, der dog betyder mest, er, at vi bor personligt uden at forfalde til kitsch, klichéer og selvhøjtidelighed, siger Peter.

Væveren Märta Måås-Fjetterströms kunstneriske tæpper fra 1919 rummer en sjælden modernitet, som man kan se i tæppet i dagligstuen, der er købt i Sverige. Utraditionelle sammensætninger tegner stilen i hjemmet. Således er fletstolen fra franske Vibo, som er designet i 1940 af Adrien Audoux og Frida Minet og hjembragt fra en ferie i England, sat sammen med en formbøjet Bikini-stol, som Hans Olsen har designet for Frem Røjle, og som parret har købt på auktion. Helt enkel er sofaen T70 af Osvaldo Borsani fra Tecno. Den er købt på en auktion, og efterfølgende har parret renoveret og ompolstret den. Rammen er en mørk, dyb, blød Oval Room Blue farve fra Farrow & Ball.

I det stilrene hus uden for København bor Peter Kjelgaard Jensen, der leder afdelingen for moderne design hos Bruun Rasmussen, og Marlene Diemar, der er grafisk designer.
Indretning skal spille sammen med huset
Følger man Peters opfattelse af en indretning, skal den kunne spille sammen med det hus eller den bygning, den befinder sig i, ligesom det er essentielt, at den er funktionel og dækker beboernes behov.
I den ånd valgte parret også at restaurere deres hus, som havde fulgt med tiden, siden det blev bygget i 1919, men dog var strandet i 1970’erne. Udvendigt er huset derfor delvist ført tilbage til sin oprindelige stil, mens det indvendigt er fyldt med flere tiders stilarter.

Skulpturelt som en kubistisk opstilling er bordet fra franske Pierre Vandel med to Louis Kalff Z-bordlamper lavet i 1955 for Philips og købt hos en antikvitetshandel i Hamborg. Et farvet spil fra vaser af Fulvio Bianconi og Paolo Venini og to af Gunnar Nylund, fra auktioner og loppemarkeder, går flot i spil med farverne i Jean Dewasne-litografiet. Den symmetriske opstilling, den sorte farve og de stramme linjer skaber en fornemmelse af harmoni.
Interessen for kunst og design kan ses
– Idéen med vores indretning er at skabe en stemning af en moderne humanisme, hvor interessen for kunst og design kan ses. Stilmæssigt er vi bredt inspireret af international modernisme, men har nok en vis forkærlighed for den europæiske avantgarde fra perioden 1930 og frem.
Det har vi udtrykt ved at blande mange designere og kunstnere på tværs af materialer og farvekombinationer, som i deres essens virker varme og menneskelige, men som stadigvæk holder sig inden for modernismens rammer. Vi kan godt lide træmøbler, men de kan nemt ende ud i toner af brunt, som kræver de rigtige farver på polstringen, for at der bliver bragt lidt liv frem i møblerne, forklarer Peter.

Selvom hvert stykke design har sit eget stærke udtryk, skaber et samstemmende farvevalg og enkle linjer et harmonisk udtryk. Petroleumsfarvede glas fra Kastrup-Holmegaard på barvognen glider godt sammen med vægfarven Light Blue fra Farrow & Ball. Det grafiske er et fast element i parrets indretning, hvor et litografi af Jean Deyrolle i farve og udtryk taler sammen med tegningen under af Vilhelm Bjerke Petersen. Begge er fra en auktion.

Rene, stramme, hvide linjer i String-reolen af Nisse Strinning rummer Peters store samling af farvede finske Rihimäki-glasvaser fra 1960’erne fundet rundtomkring
i verden.
Aktioner, netbutikker og rejser
Boligens specielle udtryk er skabt ved mange timers søgen på auktioner og i netbutikker, ligesom parret har gjort det til en tradition at hjemtage noget fra deres rejser rundtomkring i Europa – ikke mindst for at knytte minder til deres ting.
Hver ting er valgt, så den passer ind i de to designelskeres opfattelse af godt design, der også skal rumme et twist, i forhold til hvad man typisk ser.
I forhold til valg af designere står italienske Gio Ponti, Fulvio Bianconi, Alexander Girard og Piero Fornasetti ud. Derudover ligger finsk og italiensk glaskunst højt på hitlisten, og Paolo Venini og Kaj Francks enkle former og farver er en fast bestanddel i hjemmet, når det gælder glas.
Efter Peters opfattelse imponerer dansk møbelkunst stadig med uovertruffet håndværk, som er en faktor, parret ser efter.

I entréen skaber Venini-glaslamper af Massimo Vignelli farvet liv i loftet. De hvide Corniches-hylder, der nærmest bobler ud af væggen, er designet af Erwan & Ronan Bouroullec for Vitra og købt hos Paustian. Peter besøger hvert år Art Basel-messen, og som souvenir køber han en plakat fra den aktuelle udstilling på Fondation Beyeler, hvor Brancusi-plakaten er fra. Hunden Pelle er dekoration i sig selv.

Linjer, farver og former udspiller sig som skulpturelt liv i boligen. I soveværelset er stolen her, designet af Alexander Girard i 1940’erne og fra et galleri i München, sat sammen med grafisk grafik på væggene i form af et Richard Mortensen-litografi og en Alexander Calder-plakat fra Fondation Beyeler i Basel, der underbygger stolens særegne former.

Loppemarkeder er et af de steder, hvor Peter finder mange af sine skatte. De farvede fajancevaser er alt blandet fra Aluminia og Royal Copenhagen, som tilsammen giver liv til teaktræsskænken af Ib Kofod-Larsen, ligesom de i stil underbygger det tidsmæssige udtryk.
"Ingen regler"
– I vores køb kan det være styrken i selve designet, der tænder, og andre gange er det smukt håndværk. En gang imellem kan det være begge dele på en gang. Derfor er "no rules" vores foretrukne designer herhjemme. Når vi vælger kunst, har jeg nok en arbejdsskade med at lade designet diktere den kunst, jeg sætter pris på, hvilket viser sig gennem mange firkanter og ordnede kompositioner.
Derimod kan Marlene godt lide det mere vilde og nye, ligesom hun er bredere i sin smag. I praksis tror jeg dog, at vi påvirker hinanden på en god måde. Og så er vi enige om, at helt enkle virkemidler som dagslysets refleksioner er formidable, når de formår at ændre på vores rums farver, ligesom de kan skabe forskellige stemninger afhængigt af tidspunkt på dagen og året. Det skaber et spændende element i indretningen, som lever sit eget liv, siger Peter.