Smuk og ekstravagant jul i herskabslejlighed

Skøn fransk-inspireret lejlighed på Frederiksberg er trukket i juleklæderne.

jul bolig indretning hygge lejlighed
© Andreas Mikkel Hansen

Mathilde Berg Holkenfeldt Behrendt står i sit moderne, men samtidig herskabelige julehjem, på Frederiksberg.

Fransk inspireret julebolig

I et hjørne af Frederiksberg er julefreden indtruffet. Træet er pyntet med flere generationers julepynt, og under dets fine grønne grene ligger julegaverne klar. Vi befinder os hos Mathilde Berg Holkenfeldt Behrendt, hendes mand, Søren Berg, og deres tre børn. Parret havde længe kigget på den gamle, smukke ejendom, som ligger blot et par hundrede meter fra deres tidligere hjem, så de var ikke i tvivl, da en af lejlighederne i ejendommen blev sat til salg; de måtte slå til med det samme.

I den klassiske herskabslejlighed er intet overladt til tilfældighederne, og det ses, så snart man træder ind ad døren. Parret har altid tænkt på deres hjem som en helhed, hvor hver kvadratmeter udnyttes. Derfor har de måttet rykke en smule på lejlighedens kerne og har inddraget den klassiske lange gang i selve indretningen – en ændring, som har givet en anden dimensions- og rumfølelse.

Parret føler sig inspireret af gamle herskabslejligheder i Paris. De er især optaget af den franske arkitekt Jean Prouvé og hans enkle og stilrene udtryk, der mødes med naturlige materialer. For ikke at gøre indretningen alt for stram har de malet væggene i afdæmpede farver og fyldt rummene med kuriositeter i form af skulpturer og keramik alle de steder, de kan slippe af sted med det.

– Blandingen giver et udtryk, som hverken er gammeldags eller moderne. Malede vi væggene i andre farver, ville hele udtrykket ændre sig, og malede vi hvidt, ville det blive et meget moderne hjem, hvor møblerne overtog den rolle, som farverne på væggene spiller i dag, siger Mathilde Berg Holkenfeldt Behrendt.

jul bolig indretning hygge lejlighed stue
© Andreas Mikkel Hansen

I stuen har Mathilde Berg Holkenfeldt Behrendt og hendes mand valgt at male væggene med en smuk, grøn farve fra Farrow & Ball. Sofaen af Robin Day pryder stuen sammen med sofabordet designet af Isamu Noguchi for Vitra købt hos Paustian. Herpå står en enkel, men stadig julet krans lavet af blomsterdekoratøren Annette Von Einem.

Hyggelige juletraditioner

I hendes barndomshjem var julen en stor ting. Meget af december gik med julemusik og oppyntning. Forældrene sørgede for, at det osede af hygge i alle rum.

– Det prøver jeg at give videre til mine egne børn. Den spænding, jeg forbinder med at tage julekassen op fra kælderen og finde plads til alle de ting, vi har samlet gennem årene, den håber jeg også, de føler.

Det er da også børnene, der er midtpunktet i juletiden, så selvom familien bor forholdsvis minimalistisk, så giver de den gas med nips på alle hjemmets flader i december. For julen skal kunne mærkes selv hos de allermindste.

– Min mand bliver lidt stresset af det, men han kan alligevel ikke lade være med at sætte æbleskiver i ovnen og lave årets første portion gløgg, når vi åbner julekassen. Jeg tror, at han med årene har overgivet sig til alle mine traditioner, og nu glæder sig over dem, griner Mathilde Berg Holkenfeldt Behrendt.

jul bolig indretning hygge lejlighed krans
© Andreas Mikkel Hansen

Naturen har fundet sin vej ind i lejligheden gennem den enkle koglekrans med gyldne julelys kreeret af blomsterdekoratøren Annette Von Einem.

Julen handler om kærlighed

For hende er det ikke så vigtigt, at de ting, familien stiller frem til jul, passer sammen. Det handler om, at tingene har en historie. Lige siden hun var helt lille, har hun og hendes søster hvert år fået et stykke julepynt af forældrene, som de en dag kunne pynte deres eget træ med. For 15 år siden overtog hendes mand traditionen, og på den måde har hver eneste ting på træet en historie.

– Et år glemte han at købe et stykke julepynt med hjem fra London, så han tog en sølvpakke på juletræet i SAS-loungen. Den hænger stadig på vores træ i dag, forklarer Mathilde Berg Holkenfeldt Behrendt.

Når træet skal findes, har familien en udvælgelsesregel. De vælger altid et, som enten har en skæv top eller mangler en gren – det træ, som ingen andre vil have,

– For det skal også mærke kærlighed, siger parrets ældste søn, Felix.

For familien er julen forbundet med gentagelser. Hvert år holder de jul med Mathildes familie, da Søren desværre ikke har mere familie tilbage. Hendes mor står for maden, og der er ikke sparet på noget. På bordet er der både and, flæskesteg, medister med hjemmelavet rødkål, brunede kartofler og hvide kartofler.

– Og så får vi altid risalamande til dessert. Lige siden jeg var 4 år, har min mor snydt med mandlen, så alle om bordet får gaver. Alligevel gør vi hvert år meget ud af at spille overraskede for børnenes skyld. Min søster og jeg skiftes til at købe en mandelgave til min mor, så hun også får en.

jul bolig indretning hygge lejlighed juletræ stol
© Andreas Mikkel Hansen

Det næsten 3 meter høje grantræ, der er hentet på Frederiksberg Runddel, står, så man kan se det ned gennem alle stuerne. Det er pyntet næsten som i et juleeventyr med pynt, som familien har samlet gennem årene. Mathilde Berg Holkenfeldt Behrendt og hendes mand har videreført en tradition om at give to stykker julepynt til hvert barn om året. Den skulpturelle stol Pretzel Chair designet af George Nelson og gulvlampen med navnet Gräshoppa designet af Greta Magnusson-Grossman for Gubi står smukt til fotokunsten og den sarte grønne vægfarve, som er fra Farrow & Ball.

jul bolig indretning hygge lejlighed stue stol krans
© Andreas Mikkel Hansen

I stuen lyser parrets kærlighed til elegant design om kap med stearinlysene i den enkle krans, som står på sofabordet af Isamu Noguchi. Herinde kan man læne sig tilbage og nyde julestemningen i lænestolen af Jean Prouvé. Kigger man til højre, ser man kommoden fra Gubi og skulpturen herpå, som er fundet på et antikmarked. Ved siden af kommoden står gulvlampen PD2, som også er fra Gubi. Mathilde Berg Holkenfeldt Behrendt har valgt at male døren ud til gangen i en mørk blå farve med glans, da hun synes, det giver en smuk kontrast til den lysere grønne vægfarve.

jul bolig indretning hygge lejlighed juletræ
© Andreas Mikkel Hansen

Kunsten af Cathrine Raben Davidsen lyser flot frem på væggen, der er malet i den grå farve fra Farrow & Ball. Den enkle, elegante daybed er designet af Dick Cordemeijer, og den skulpturelle franske loftslampe er fra Petite Friture. Det næsten 3 meter høje grantræ har fået en plads midt i lejlighedens hjerte. Da familien skulle hente det på Frederiksberg Runddel, gik de efter et træ, der havde en fejl eller en skæv detalje – et træ som ingen andre ville have valgt. Det gjorde de, fordi de synes alle træer fortjener kærlighed.

jul bolig indretning hygge lejlighed julepynt gran
© Andreas Mikkel Hansen

Julepynten på det charmerende træ er kommet til år for år. Mathilde Berg Holkenfeldt Behrendt har nemlig fået et stykke julepynt hvert år af sine forældre indtil for 15 år siden, hvor hendes mand overtog traditionen og begyndte af give hende pynt. Nu giver parret også pynt til deres børn hvert år.

jul bolig indretning hygge lejlighed gaver
© Andreas Mikkel Hansen

Julegaverne bliver der kælet for med velour og silkebånd. Her er de stablet op på Cleopatra-daybeden af Dick Cordemeijer, som er købt på Lauritz.com.

jul bolig indretning hygge lejlighed lampe
© Andreas Mikkel Hansen

Væglampen er fra svenske Rubn, og det farvede gulvtæppe er købt i London.

jul bolig indretning hygge lejlighed  bordopdækning jule bord
© Andreas Mikkel Hansen

På bordet bliver der juleaften dækket op med stentøj fra By Lassen i smukke blå nuancer med små forskellige blomsterdekorationer af mistelten og juleroser på hver kuvert – det gyldne bestik er fra Ilva, og stofservietterne er fra Georg Jensen Damask. De farvede vandglas er fra Royal Copenhagen, og vinglassene er fra Iittala. Ned langs bordet er der pyntet med de små Cube-stager i guld fra Menu.

jul bolig indretning hygge lejlighed spisebord
© Andreas Mikkel Hansen

Spisestuens bord og stole er designet af Jean Prouvé – rigtige designklassikere købt hos Paustian. Det arkitektonisk stramme design brydes med den smukke Christiansborg-ringkrone af Vilhelm Lauritzen, der hænger ned fra det originale stukloft. Den lyse vægfarve er fra Farrow & Ball.

jul bolig indretning hygge lejlighed spisebord spisestue
© Andreas Mikkel Hansen

I spisestuen står spisebordet, og stolene, som er designet af parrets idol, den franske arkitekt Jean Prouvé, er købt hos Paustian. Over bordet hænger den majestætiske Christiansborg-ringkrone, som er designet af Vilhelm Lauritzen. Væggen er også her malet i grønne toner fra Farrow & Ball.

jul bolig indretning hygge lejlighed køkken kogeø
© Andreas Mikkel Hansen

Køkken og spisestue går ud i et. Køkkenet fra Handcrafted Interior er tro mod lejlighedens ældre herskabelige udtryk. Barstolene er fra Fredericia Furniture designet af Space Copenhagen. Lampen over kogeøen er designet af Niclas Hoflin og købt hos CasaShop. De smukke klinker, der giver køkkenet personlighed, er fra Made a Mano.

jul bolig indretning hygge lejlighed soveværelse seng
© Andreas Mikkel Hansen

Sengen fra Auping er redt med By Nord-sengebetræk og -tæppe. Lamperne er fra Rue Verte, og kunstværket over sengen er af Birgit Bjerre. Foran sengen står Hans J. Wegners CH22 Lounge Chair i lys eg fra Carl Hansen & Søn.

jul bolig indretning hygge lejlighed juletræ børneværelse
© Andreas Mikkel Hansen

Børneværelset er indrettet med tapetet Forêt Noire, der er designet af Nathalie Lété for Domestic og fundet i en butik i Paris. Det giver rummet et æstetisk og på samme tid barnligt udtryk. Svampe-lampen er fundet i London.

jul bolig indretning hygge lejlighed kontor
© Andreas Mikkel Hansen

Det klassiske George Nelsons Home Desk fra Vitra er også blevet pyntet op til jul med et antikt juletræ fundet på Frederiksberg loppemarked og en lille Lucia-pige, som er fra Mathilde Berg Holkenfeldt Behrendts barndomshjem. Masculo-stolen ved skrivebordet er designet af GamFratesi for Gubi, og stolen ved siden af bordet er designet af Eames. Læselampen er fra Gubi, og over den hænger et kunstværk af Gudmund Olsen. Auping-sengen i soveværelset er redt op med sengebetræk og tæppe fra By Nord. Lamperne er fra Rue Verte.