Selvgjort kunstnerhjem

Kunstneren Sussi Trampedach og hendes mand Gorm Bülow har indrettet et fantasifuldt hjem i en lejlighed på Østerbro i København. Kom med indenfor i det inspirerende univers, parret har skabt.

© Kira Brandt

Sussi Trampedach er datter af den kendte kunstner Kurt Trampedach og den prisbelønnede børnebogsillustrator og forfatter Dorte Karrebæk Dalgaard. Men Sussi er helt sin egen, og det mærker man, når man træder indenfor i lejligheden på fjerdesalen af et boligkompompleks på Østerbro. Her flyttede Sussi Trampedach og hendes mand Gorm Bülow ind i 1996, og da ejendommen senere blev omlagt til andelsboliger, fik de muligheden for at købe den.

  • Det var en ældre dame, der boede i Schweiz, der ejede boligblokken, og ved et lykketræf fik jeg tilbudt det frie lejemål, fortæller Sussi Trampedach.

Den oprindelige lejlighed var på 90 m2, men efter at taget blev skiftet, blev boligarealet fordoblet til 180 m2, fordi parret fik lov at inddrage tørreloftet i lejligheden.

  • Her har vi fået realiseret vores ønske om et stort fællesrum med køkken og stue ud i ét samt en stor terrasse, hvor vi ofte sover om sommeren. Terrassen er oprindeligt min mands drøm, der nu blev opfyldt, forklarer Sussi Trampedach i det store lyse rum: hendes yndlingsrum i lejligheden. Ombygningen begyndte de på i 2009, men byggeriet er lang fra gået så problemfrit, som de havde forventet.

  • Det lå lige for at få entreprenøren og arkitekten, der i forvejen stod for at lave ejendommens nye tag og efterfølgende hæve taget, til at stå for opgaven. Men sådan en ombygning går sjældent som planlagt, og på et tidspunkt var vi så utilfredse med den endelige finish, at det blev drivkraften til, at vi besluttede os for at gøre ombygningen færdig på egen hånd, mindes Sussi Trampedach og fortsætter:

  • Nu mangler vi kun at få underetagen sat i perfekt stand, så den matcher resten af lejligheden. Lejlighedens indretning følger helt bevidst ikke en rød tråd, men er et resultat af til- og fravalg.

  • Vi har bare valgt det, vi i øjeblikket har været mest tændte på, uden at følge en eksakt stil. Så på mange måder er det meste tilfældigt. Mit bedste indretningstips er til enhver tid personlighed. Jeg elsker at føle mig hjemme og at de ting, der er i mit hjem, bærer på min personlige historie, siger Sussi Trampedach og understreger samtidig, at hun lægger vægt på, at familiens hjem udtrykker ro, hygge, venlighed og natur- ligvis også en lille smule stil.

  • Jeg elsker mine ting, min brændeovn og mine Svanestole, som jeg engang fik for et maleri, forklarer Sussi Trampedach. Det personlige træder også frem, når man sætter sig til spisebordet, der oprindeligt var en gammel, meget tung dør, som der skulle flere stærke mænd til at bære op. Det er også det personlige, der gør sig gældende i køkkenet, som ægteparret selv har sat sammen af elementer fra Ikea, som var det et kæmpe puslespil - og køkkenbordet har Gorm Bülow selv støbt i beton. Gulvet er ligeledes i beton og er lagt af en ven. Efterfølgende er det belagt med epoxy, så det er nemt at holde. Også på badeværelset har de brugt et kompositmateriale, i dette tilfælde veronaglit, som Sussi Trampedach i kraft af sit virke som kunstner er meget betaget af, fordi det har et udtryk og nogle egenskaber, hun kan bruge kunstnerisk.

  • Det er et materiale af pulveriseret marmor med et bindemiddel, der bruges meget i Verona og Italien i øvrigt, forklarer Sussi Trampedach og fortæller, at det er en hel uddannelse i sig selv at blive kyndig i lægning af veronaglit.

  • Men Gorm købte en dvd med information om veronaglit og gjorde det så selv. Det er et materiale, som kan modstå vand, så det kan bruges udenfor samt i vådrum og bade- værelser. Det lægges på med en spartel i flere lag og får til sidst den skinnende overflade, som du kan se i det ellers sorte badeværelse. Veronaglit er desuden et materiale, som jeg benytter, når jeg lægger baggrunden på mine billeder, siger Sussi Trampedach og stryger med håndfladen over væggen.

Sussi Trampedach bruger ret ofte begivenheder i verden omkring sig i sin kunst, og billedkunstnerisk beskriver hun sin stil som figuristisk samtidskunst med et samfundskritisk tvist.

  • Min billedmæssige inspiration kommer ofte fra at møde mennesker, som dig og mig, og fra modeblade, når jeg søger inspiration til smukt tøj og beklædningsdragter, som jeg også laver. Så vokser billedet efterhånden og får sit eget liv og en historie undervejs. Når jeg er færdig med et maleri, kan jeg godt lide, at værkerne er vokset ud af mig. De skal ikke omhandle mig, men hellere handle om min opfattelse af, hvad der samfundmæssigt sker omkring mig. For eksempel billedet af manden med en bombe mellem hænderne, som betyder me- get for mig. Han beskriver nemlig vores frygt for alt det, der er anderledes, og det, som vi er bange for: vores egne dæmoner, forklarer Sussi Trampedach.
© Kira Brandt

Sussi Trampedach forklarer, at hun maler figuristisk samtidskunst med et samfundskritisk tvist. Bordet er et arbejdsbord arvet fra morfaren, der var arkitekt. Taburetterne er fra Fil de Fer. Trappen op til førstesalen er købt hos en smed på Fanø, hvorefter parret selv har monteret den,

© Kira Brandt

Sussi Trampedach arbejder ved lysbordet, som er en foræring fra hendes mand. Det er placeret ovenpå et arbejdsbord, som er arvet fra morfaren.

© Kira Brandt

Bordet er en dør, der er købt i Gothersgade i København, hvorefter Gorm Bülow har lavet et understel til det. På væggen bagved ser man et par eksempler på Sussi Trampedachs groteske og humoristiske kunst. Begge værker er uden titel, da beskueren selv skal danne sig et indtryk.

© Kira Brandt

Sussi Trampedach er datter af den kendte kunstner Kurt Trampedach og børnebogsforfatteren Dorte Karrebæk Dalgaard. I dag er hun selv en anerkendt kunstner, der er gået helt sine egne veje.

© Kira Brandt

I en glasmontre købt i Frankrig har Sussi Trampedach skabt et værk bestående af en gammel sølvlysestage, en tørret frø fundet i Spanien, en lille porcelænsdukke uden hoved og en lerkat, der er en gave fra datteren.

© Kira Brandt

Værket på væggen, et portræt af Stein Bagger, giver et indblik i en verden, hvor idyl og rædsel lever side om side. I forgrunden Arne Jacobsens Svanen og bagved den en brændekurv fra et loppemarked. Brændeovnen er af mærket Dik Geurts.

© Kira Brandt

Seks vinduer på stribe giver et fantastisk lysindfald, som yderligere forstærkes af det spejlblanke betongulv med epoxybelægning. Den mørke sofa er fra Norman Copenhagen, og sofabordene er Bam Bam fra OK Design, som oprindeligt blev skabt til at stå sammen med Acapulco-stolen, men her bruges bordet for sig selv. Lampe og spot er fra Fil de Fer.

© Kira Brandt

Et selvportræt flankeres af en samling knive fra Laguiole. Den ene hvide kniv er lavet af materialer fra et skrottet Concorde-fly.

© Kira Brandt

Sussi Trampedach udstiller regelmæsigt på gallerier og museer over hele landet. Her et katalog fra en tidligere udstilling på Galleri Oxholm.

© Kira Brandt

Fra køkkenet er der adgang til soverummet, hvor tagvinduerne giver et fantastisk ovenlys - og om natten mulighed for at falde i søvn i stjernenes skær. G’et på væggen er fra Fil de Fer.

© Kira Brandt

Sæbedispenseren med en etikette udsmykket af Sussi Trampedach blev tidligere solgt i Føtex og Netto. Den lidt dæmoniske etikette passer fint ind i det mørke badeværelse.

© Kira Brandt

Væggene i badeværelset er lavet af kompositmaterialet Veronaglit, som, lidt utraditionelt, er indfarvet sort. Det lægges på i flere lag og får derfor den flotte skinnende overflade. Gulvet er nænsomt belagt med strandsten, der er købt i Fired Earth.

© Kira Brandt

Det rustikke køkken var et af parrets største ønsker. Bordet i midten er fra Green Square og er oprindeligt et gammelt kinesisk konsolbord. Køkkenelementerne fra Ikea er sat sammen som et puslespil. Lamper og emhætte er købt brugt - henholdsvis på Lauritz.com og i Den Blå Avis. Kaffemaskinen er fra Kontra Coffee på Lille Trianglen i København, og parret har været på barristakursus for at lære at bruge den.