Se billederne fra det ultimative New Yorker-loft

Skandinavisk design og New Yorker stilen er en god kombination. Måske du kan blive inspireret og give din egen lejlighed et nyt twist?

new yorker lejlighed indretning stue
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et ultimativt newyorker-loft indrettet råt og industrielt, men samtidig med varme og lækre detaljer. De fleste møbler har skulpturelt niveau, som den cognac_farvede lædersofa fra Living Divani og de forstenede træstubbe af Andrianna Shamaris, sammen med standerlampen designet af Serge Mouille. _

Midt i det kunstneriske og kreative mekka

Den nordlige ende af New York-bydelen Soho er kendt for sine historiske industrielle bygninger, som gennem det meste af det 19. århundrede husede byens tekstilfabrikker, og som i 1960’erne og 1970’erne var beboet af byens kunstnere og andre kreative. I en af disse bygninger bor en mand, der til daglig er iværksætter inden for fitness- og ernæringsbranchen. Han flyttede ind for godt et år siden i en lejlighed, der i mange årtier var blevet brugt som sølvfabrik for Tiffany & Co., og som efterfølgende har gennemgået en omfattende renovering styret af den New York-baserede arkitekt Alsun Keogh. Selve området er et kunstnerisk mekka fyldt med gallerier, cafeer og elegante facader med zigzaggede jerntrapper.

– Valget faldt på Soho på grund af den smukke arkitektur, de brede gader og vandet kun få minutters gang væk. Der er så meget historie i denne del af Manhattan, og du kan stadig fornemme den gamle verden midt i det nye, travle New York, fortæller Alsun Keogh.

new yorker lejlighed indretning entre
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Fotokunst fra Paper Collective fører stilen up to date.

New Yorker stilen blandet med den skandinaviske

Da ejeren købte lejligheden i foråret 2016, var det bare et stort loft, der som et blankt lærred gav Alsun mulighed for at skabe de helt rigtige rammer for klienten. Med stor respekt for bygningens originale detaljer har hun omdannet lejligheden til en lys og luftig base, og tilsat specialbyggede elementer som for eksempel skydedøre fremstillet i rå koldvalset stål, der passer flot til de industrielle rammer. Under renoveringen blev lejlighedens nedsænkede loft revet ned og vægge filtset med henblik på at fremhæve de rå mure og træbjælker, som tilføjer en masse stemning og tekstur omkring indretningen, der er et miks af skandinavisk og internationalt design. Alle oprindelige vinduer er blevet restaureret, mens der er etableret fire nye vinduesåbninger på den bageste væg og to nye ovenlysvinduer med henblik på at skabe et bedre lysindfald i lejligheden. Det oprindelige gulv var blevet udskiftet under en istandsættelse i 1980’erne, og derfor valgte Alsun at lægge nye brede egetræsplanker, som er blevet behandlet efter traditionel skandinavisk metode med naturlig lud og olier fra Danmark.

– Et vigtigt omdrejningspunkt har været de rene moderne linjer op mod de ujævne historiske linjer. De matte betonfliser på badeværelserne er omhyggeligt valgt som kontrast til de rå murstensvægge. Ligeledes er køkkenområdet indrettet med køkkenfronter i bruneret tombak, som er en messing-legering og en væg i marmor, der løfter rummet og tilføjer et hint af luksus i de industrielle rammer, siger Alsun og forklarer, at de naturlige materialer er valgt pga. deres holdbarhed og måden, hvorpå de slides. Køkkenet, der er designet af Norm Architects for Reform, bliver nemlig ikke grimmere med årene som mange andre. Tværtimod vil det patinere flot, hvilket den rå brunerede tombak er et fint eksempel på – langsomt vil den begynde at skinne gyldent de steder, hvor den bliver slidt.

new yorker lejlighed indretning stole
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En stille oase midt i pulserende storby

Lejlighedens 150 m² flyder nærmest ud i ét, uden almindelige vægge, og der, hvor der kan lukkes af, er der døre og halvvægge, der kan skydes til side for at opretholde et frit og luftigt udtryk. Alsun fortæller, at ønsket var at skabe nogle rammer, som indbyder til samtaler og eftertænksomhed, og resultatet er et enkelt ’open space’ til at leve, tænke og slappe af i.

Det overflødige er skåret væk i indretningen og balancerer mellem det nye og det tidsløse. Lækre materialer er brugt skødesløst, men med komfort, høj kvalitet og brugbarhed i højsædet. Der er fokuseret meget på lige linjer kombineret med mere organiske og bløde former. Der er en varm ’skandi-storby’-stemning i lejligheden, der indkapsler den enkelhed og råhed, byen New York emmer af.

Selv om lejligheden ligger midt i det pulserende Soho, er her meget stille, og der er det mest fantastiske lysindfald fra begge sider. Om morgenen falder lyset ind fra vinduerne i den ene ende af lejligheden, og om aftenen fra den anden ende. Uden for vinduerne står store træer, så man kan høre fuglene synge.

new yorker lejlighed indretning planter
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den historiske kirke Old St. Patrick's på den anden side af vejen udskiftede for nylig deres gamle blyindfattede trævinduer, og Alsun så de gamle vinduesrammer liggende i kirkegården klar til at blive skrottet. Kirken var glad for at sælge de to store segmenter, der i dag udgør den markante dekoration på væggen. Hun besluttede sig for ikke at male eller forfine de ujævne kanter, men lade dem stå uberørt, som et resultat af flere hundrede års brug. Forskellige grønne planter giver dekorationen et mere vildt udtryk. De selvvandende plantekasser fremstillet af genbrugsmaterialer kommer fra Woolly Pocket og J77-stole fra Hay.

new yorker lejlighed indretning køkken
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I køkkenet mikses materialer som marmor og messing for et dekadent og eksklusivt look. Messingstager og skål fra &tradition.

new yorker lejlighed indretning køkken marmor
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Køkkenområdet er indrettet med smukke køkkenfronter designet af Norm Architects for Reform. Fronterne er lavet i rå bruneret tombak og ramme i fiberbeton. J77-stole fra Hay og den geometriske loftslampe er af den New York-baserede Susan Woods.

new yorker lejlighed indretning stue
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lejligheden er fuld af kreative løsninger integreret i de gamle rammer som fx de smukke døre fremstillet i rå koldvalset stål, der kan skydes til side, hvis man ønsker et mere frit og luftigt udtryk. Sengetæpper og sengetøj er fra Society Limonata. Værket på væggen er af amerikanske Kristen Blakeney. Gennem vinduet ser man kirken Old St. Patricks, som er synlig fra hele lejligheden.

new yorker lejlighed indretning soveværelse
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det funktionelle og enkle soveværelse blødes op af organiske materialer som det varme tæppe fra Society Limonata, der er med til at skabe en afslappet stemning tilsat skandinaviske detaljer som spejlet fra Menu.

new yorker lejlighed indretning stole spejl
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Alt i lejligheden er nøje udvalgt. Stolene J77 er fra Hay, det ovale spejl er fra Menu, og væglamper er fra Cedar & Moss.

new yorker lejlighed indretning badeværelse vask
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det lille stemningsfulde gæstetoilet er indrettet med tapet fra Ellie Cashman samt vintage håndvask og spejle. Håndklæderne i hør er fra det franske Lissoy. Loftslampen fra Cedar & Moss ses på det nederste foto.

new yorker lejlighed indretning badeværelse bruser
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Armatur og bruser i mat sort kommer fra Agape.

new yorker lejlighed indretning badeværelse badekar
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I åben forbindelse med soveværelset er badeværelset råt i udtrykket med en helt enkel indretning, der består af badekar, håndvask og armatur, alt fra italienske Agape. Håndklædeholder fra Menu og Holophane-loftslamper er vintage. Fliserne er store porcelænsfliser fra Nemo Tile i New York kaldet Opus Cliff Natural og Opus Tar.