Scenografens beletage

Stemningsfulde og originale detaljer fra renæssancen, fire meter til loftet og et personligt miks af kunst, vintagefund og gode historier. Scenen er sat hos scenografen Nadia Nabil, der bor i en unik, fredet og næsten uberørt lejlighed fra 1622 på det gamle Christianshavn – og hvor et spøgelse følger med i døgnets begivenheder.

boligreportage boligindreting sofa
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det indbyggede spejl med klassicistisk ornamentering og de originale detaljer i rummet er med til at skabe en dramatisk, dekadent stemning i salonen. Den samme afdæmpede farveskala gentager sig i forskellige nuancer og skaber en helhed i indretningen, hvor materialer og teksturer træder tydeligt frem. Den mørkerosa sofa er fra Marie’s Corner, gulvtæppet er hjembragt fra en rejse til Marokko, og det antikke art deco-sofabord købt på Lauritz.com. Lampen er fra Rue Verte.

boligreportage boligindreting stue spejl
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Nadia Nabil lever af at skabe rum, scene- og kostumedesign, og er vant til at tænke i fortællinger. De antikke spejle mellem vinduerne og guldrosetter i fyldningsdørene er nogle af de smukke klassicistiske detaljer, der er med til at give lejligheden en følelse af storhed. Sofaen er fra Living Divani, gardinerne i velour har Nadia selv syet, og lampen i glas er fra interiørbutikken Artilleriet, og hjembragt fra Gøteborg, hvor hun arbejdede på Stadsteatret.

boligreportage boligindreting daybed
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et håndmalet tapet sat op af lejlighedens tidligere ejere omkring 1940 er med til at skabe en historisk stemning i rummet. Den antikke daybed er fra Rosmosegård, mens Nadia selv har syet velourbetræk til madrassen samt puderne.

En lejlighed med en historie

Christianshavn er én af Københavns ældste bydele med labyrintagtig landsbystemning mellem de skæve baggårde, blot et stenkast fra Kongens Nytorv. Her i den unikke bydel bor scenografen Nadia Nabil med sine to sønner, Vitus og Severin, i et fredet renæssancehus. Bygningen er opført af Sigvert Grubbe omkring 1622 og hører til blandt de ældste på Christianshavn. Dengang lå Strandgade, som navnet siger, direkte ved stranden, og folk havde haver ned mod vandet og anløbsbroer. Lejligheden emmer da også af storhed fra en svunden tid og autenticitet med sine fire meter til loftet, høje paneler, mange døre og originale detaljer – og det var præcis det, som Nadia faldt for, da hun endelig fandt drømmeboligen efter lang tids søgen.

– Vi ledte efter en lejlighed, som havde noget historie og alder i sig. Vi var på udkig efter en lejlighed på førstesal – den gamle beletage, som er en bygnings fornemste og mest repræsentative etage. Beletagen er ofte markeret med rigere dekoration og har større etagehøjde og vinduer end de øvrige etager. Strandgade er en del af det gamle herskabskvarter, der blev grundlagt for snart 400 år siden af Christian 4., og her ligger stadig en række fine renæssancegårde fra 1620’erne, siger Nadia.

Hun fortæller også, at den verdensberømte danske maler Vilhelm Hammershøi boede i samme gård fra 1899 til 1909. Flere af Hammershøis malerier af ’stille stuer’ blev til her, og træder man indenfor, er man ikke et sekund i tvivl om, hvad det var, der optog ham lige netop her: lyset, roen og en uforfalsket københavnerstemning.

boligreportage boligindreting lejlighed
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Fra salonen er der direkte forbindelse til stuen gennem en smuk buet åbning med originale klassicistiske detaljer. I indretningen mikses møbler og accessories fra alle verdenshjørner i spændende materiale- og farvesammensætninger. De antikke, kinesiske skabe er fra Klüver Dehli, gulvtæppet er hjembragt fra en rejse til Marokko, mens det antikke art deco-sofabord er købt på Lauritz.com. Lampen er fra Rue Verte.

Gammelt familie eje i flere generationer

Fra lejlighedens høje vinduer er der udsigt til Københavns gamle tage, Vor Frelser Kirke og en enestående parterrehave med klippede buksbom, afledt af mønstret fra et persisk tæppe. Rygterne siger, at det i tidernes morgen var den danske maler, arkitekt og professor Nicolai Abraham Abildgaard, der blandt andet er kendt for restaureringen af Gallasalen på Amalienborg i slutningen af 1700-tallet, som er ophavsmand til lejlighedens originale interiør. Dengang som nu fremstår lejligheden i nyklassicistisk stil, som er kendetegnet af enkelhed, rene former, lige linjer, symmetrisk og harmonisk opbygning.

– Det unikke i lejligheden er de smukke detaljer, der er bevaret gennem flere århundreder, og loftshøjden, som er helt usædvanlig. Lejligheden har aldrig tidligere været udbudt til salg, da den har været i den samme families eje gennem flere generationer. Så vi følte os så heldige ved at være de første, der så denne unikke perle, værnet om og bevaret i århundreder, fortæller Nadia.

boligreportage boligindreting stue lejlighed
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En stilfuld og stemningsfuld indretning i boligen leger med fornemmelsen af rum og regi. Overalt i den klassiske Christianshavner-lejlighed står detaljer som de gamle fyldningsdøre med guldrosetter, indbyggede antikke spejle og paneler, stort set som da huset blev bygget i 1622. Lænestolene fra Rabens Saloner står smukt til det gamle tegnebord af Nike Eskilstuna, der har fået en ny bordplade af læder og en vintage skrivebordsstol. Trykket på væggen af Bjørn Wiinblad har en helt særlig historie, da han engang boede i Nadias tidligere hjem. Plaid og puder er fra danske Aiayu.

Scenograf i dramatiske omgivelser

Til daglig arbejder hun som scenograf på forskellige teaterforestillinger og er vant til at skabe miljøer, som fortæller historier. I indretningen af hendes private base har moderniteten poetiske undertoner, og det klassiske tager livtag med det eksperimenterende. Generelt er hun interesseret i, hvad rum fortæller, og hvilke historier de har med sig.

– Rumforløbet i lejligheden kan næsten opleves som et dramaturgisk forløb. Først træder man ind i en lavloftet entré. Derefter føres man videre ud i det lille, stemningsmættede køkken med udsigt til Vor Frelser Kirke og de gamle tage. Herefter bevæger man sig videre ind i spisestuen, hvor loftshøjden åbenbarer sig dramatisk, og videre ind i den store stue, hvor aftensolen spreder sine lange stråler. Den sidste stue er perlen i lejligheden med smukke gamle klassicistiske detaljer som fx det centrale spejl, pilastersøjler og guldrosetter, siger Nadia.

Hun fortæller, at der går rygter om, at et spøgelse træder frem igennem spejlet, da den tidligere ejer efter sigende skulle havde set genfærdet af en datter, som engang boede her i 1600-tallet.

– Jeg bliver ofte revet med af den dramatiske stemning i rummet. Man kan måske ane et tema som død i min indretning, skildret af den store kronhjort, de udstoppede fugle og billeder, som også bærer præg af det manierede, forvredne og groteske, fortæller Nadia.

boligreportage boligindreting pynt blomster glas
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

stilleben er med til at skabe et udtryksfuldt og personligt udtryk i det lyse hjem på Christianshavn. Træflisen er en gave fra en veninde, den antikke pensel er fra Rosmosegård, og guldvasen fra Zara Home. Glaskaraffel og Flavia-lampe er købt hos Rue Verte

boligreportage boligindreting pynt vase
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Nadia er drevet af en kærlighed til historiefortælling, der gør det muligt for hende at omdanne fantasi til objekt. Modellen er én af hendes scenografier til forestillingen Legoland after Dark. Vasen er fundet på et loppemarked i Sverige.

boligreportage boligindreting lejlighed lys sofa
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lyset strømmer ind i stuen, der med sine store vinduespartier indbyder en til at slå sig ned. Living Divani-sofaen står som en skulptur i det højloftede rum. Tæppet Misty er af Linie Design, de små indskudsborde med anløbet spejl er fra Zara Home, mens lampen i vinduet er fra Rue Verte. Det store maleri er af Mie Olise, mens det lille værk er af Cathrine Raben Davidsen. Loftslampen er designet af Robert Abbey og købt i Chicago.

boligreportage boligindreting lysekrone stue reol
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I den indbyggede reol er der plads til bøger, billeder og personlige fund. Det øverste felt er belagt med bladguld, hvilket giver udtrykket en særlig scenografisk stemning som baggrund for små værker af Michael Kvium. Buddha-figuren er hjembragt fra en rejse til Bali. Loungestolene er fra Rabens Saloner, plaid og pude er af Aiayu, og over hænger et tryk af Bjørn Wiinblad. Tæppet Misty er af Linie Design, de små indskudsborde med anløbet spejl er fra Zara Home, og vintage tegnebordet af Nike Eskilstuna.

boligreportage boligindreting spisebord spisestue
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De spinkle, småsprossede vinduer og lyse trægulve skaber en let stemning i lejlighedens spisestue, der er indrettet med spisebordsstole af Eames og Thonet, Nadia har arvet. Spisebordet er skabt af Jacob Langebæk fra Snitteriet, og oven på bordet står en række jernkrukker fra Studio Oliver Gustav. Lysekronen er en fødselsdagsgave fra Nadias familie, da hun fyldte 30 år. Tæpperne er hjembragt fra en rejse til Marokko, de seks fotografier er af kunstneren Stefanie Schneider, og lampen i vinduet er fra Rue Verte.

boligreportage boligindreting bord spisestue
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Som scenograf kan Nadia noget særligt med teksturer og former og næsten allerflottest her hvor jernkrukker fra Studio Oliver Gustav bliver til en markant installation sammen med geviret fra en hjort.

boligreportage boligindreting køkken
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Under renoveringen blev rummet gjort mindre for at skabe et ekstra værelse. Der skulle et par forskellige farver til for at finde den helt rigtige mørke tone til køkkenlågerne, fordi det afhænger af, hvordan lyset falder i rummet. Grebene på køkkenlågerne er fremstillet af en snedker, og armaturet er fra Toni. Tavlen er fra Stilleben, trækassen er et loppefund, og loftslamperne er fra Normann Copenhagen. Sofaen er fra Bruun Rasmussen, gulvtæppet er hjembragt fra en rejse fra Marokko, og stolen er af Eames, I vinduet står en lampe fra Rue Verte.

boligreportage boligindreting soveværelse seng
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Oven på køkkenet er der etableret en indskudt etage på 35 kvadratmeter, der rummer soveværelse og et ekstra badeværelse. Skabene er købt på Lauritz.com, art deco-spejlet er vintage, mens Flavia-lampen er fra Rue Verte. Badeværelsesdesignet balancerer mellem det maritime og dekadente.

boligreportage boligindreting badeværelse vask
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Fliserne er fra Made a Mano, vasken er lavet af Lava, og Vola-armaturet er designet af Arne Jacobsen.

boligreportage boligindreting badeværelse kurv
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Under ombygningen af lejligheden valgte Nadia at indrette et ekstra badeværelse for at undgå logistikproblemer, når hele familien skal i bad om morgenen. Hun blev inspireret af det maritime udtryk, som fx fliserne fra Made a Mano, der har et klassisk orientalsk udtryk. Det passer således både til den dekadente stil i lejligheden, men også til Nadias egyptiske rødder. Taburet og kurv er vintage.

boligreportage boligindreting soveværelse seng
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Stilen i soveværelset er præget af blød dekadence og dybe farver, der skaber en luksuriøs og stemningsmættet atmosfære. Sengen er fra London, og sengetæppet i silkevelour er købt hos Moxy Copenhagen. Skabene er købt på Lauritz.com, art deco spejlet er vintage, mens billede og vaser er hjembragt fra rejser.