Så lækkert kan man bo på blot 47 kvadratmeter

I et rummeligt hjem på få kvadratmeter bor den finske interiørdesigner Laura Seppänen. Hun har skabt sig et hjem, hvor der er plads til store armbevægelser.

I den lille stue skinner Laura Seppänens arbejde som interiørdesigner virkelig igennem. Her er intet overladt til tilfældigheder, og de mange forskellige materialer og overflader spiller elegant sammen. Parentesi-lampen i hjørnet er fra Flos, og det store gulvspejl fik hun fremstillet hos den finske virksomhed Essis Collection. Væggene er malet med hendes yndlingsnuance, Paperi F497, fra Tikkurila.

© Krista Keltanen/Living Inside

Laura Seppänen kan i dag nyde godt af alle de smarte løsninger og smukke detaljer, hun har installeret i den totalrenoverede lejlighed i Töölö. Et projekt, der alt i alt tog hende tre måneder, men som hun havde set frem til i flere år forinden.

© Krista Keltanen/Living Inside

Et lille hjem med store armbevægelser

På kun 47 m2 har den finske interiørdesigner Laura Seppänen formået at skabe et rummeligt hjem i Töölö lige uden for Helsinki. Med masser af opbevaringsplads og kreative løsninger kalder indretningen på lige dele opmærksomhed og beundring.

Stuens mange forskellige overflader og teksturer er farveafstemt, hvilket giver de små rum et roligt udtryk. Vindueskarmene, der har fået en marmorlignende overflade, er Laura Seppänens yndlingsdetalje. Den nærmest grafiske trådstol Acapulco
er fra OK Design og giver fint modspil til den bløde, lyse sofa.

© Krista Keltanen/Living Inside

De ikoniske y-stole af Hans J. Wegner er kombineret med Charles og Ray Eames’ Wire Chair fra Vitra samt Laura Seppänens eget Bond-bord. Bordpladens rå finish er lavet med mikrocement, og benenes forskellige stile står i fin kontrast til de ellers rene linjer.

© Krista Keltanen/Living Inside
Inspiration til små lejligheder

Det hvide skab går helt op til loftet og giver masser af opbevaringsplads uden at fylde for meget optisk. Lågerne kan gemmes væk og dermed åbne helt op til de små ekstra rum, der gemmer sig inde bagved.

© Krista Keltanen/Living Inside

Skabene i stuen har Laura Seppänen selv designet, og de reflekterende låger får rummet til at syne en smule større. Den rå murstensvæg giver en varme til de sort-hvide nuancer og vidner om den totalrenovering, lejligheden har været igennem.

© Krista Keltanen/Living Inside

"At udføre arbejdet selv var den smukkeste del af projektet"

Du er vant til at arbejde med design og interiør, men var det anderledes at skulle indrette sit eget?

– Jeg har haft mulighed for at træffe hurtigere beslutninger, og så har jeg haft en helt anden frihed. Jeg har fået lov til at være skør og at arbejde uden begrænsninger. Jeg vidste på forhånd, at jeg ville designe nogle af mine møbler selv og udnytte muligheden for at skabe prototyper, som senere kunne komme i produktion. Bond-spisebordet med to forskellige ben og en bordplade af mikrocement er mit eget design, og jeg er helt vild med det udtryk, det har fået. Det blev fremstillet gennem et samarbejde med den finske virksomhed Decorativi og en lokal tømrer. Mine garderobeskabe i valnøddefiner blev produceret af køkkenfirmaet Nixi Keittiöt. De giver en varme og naturlighed til indretningen, som jeg holder af. Skabene med de flettede døre i soveværelset tilføjer et taktilt element og er også mit eget design. Der er en stor frihed i at designe sine egne møbler, fordi man kan tilpasse dem efter behov og æstetik.

Hvad betød det for dig at renovere lejligheden selv?

– At udføre arbejdet selv var den smukkeste del af projektet, fordi det gav mig mulighed for at se resultaterne med det samme. Det tog tre måneder at renovere lejligheden, fordi jeg arbejdede ved siden af. Jeg havde spinket og sparet i årevis, med håbet om, at jeg en dag ville kunne skabe mit eget drømmehjem, så på den måde føltes det ekstra godt at nå i mål.

Small living inspiration

Køkkenet, som er specialbygget af firmaet Nixi Keittiöt, er holdt i rolige farver og en enkel stil. De åbne hylder trækker personlighed ind i rummet og giver mulighed for ekstra opbevaring. Induktionskomfur og ovn er fra Witt

© Krista Keltanen/Living Inside

Det var meningen, at der skulle være åbnet endnu mere op til stuen fra køkkenet, men den bærende væg betød, at der måtte tænkes i nye baner. Køkkenet blev i stedet delt i tre segmenter – ét til hver væg.

© Krista Keltanen/Living Inside

Materialerne i køkkenet er i høj kvalitet, og Laura Seppänen er særligt begejstret for den eksklusive bordplade. Det blanke marmor fortsætter et stykke op ad væggen, hvilket både er praktisk og dekorativt

© Krista Keltanen/Living Inside

I gangen er der ikke kun tænkt i kvadratmeter, men også i højden. Det specialbyggede skab i valnøddefiner strækker sig således helt til loftet og gør det ud for en endevæg i varme toner, men med opbevaringsplads.

© Krista Keltanen/Living Inside

Småt men rigtig godt

Hvordan løste du de problemer, der opstod undervejs i processen?

– Jeg venter stadig på at kunne renovere badeværelset, da en kommende rørrenovering i bygningen betyder, at det ikke ville have givet mening at skifte fliser. Jeg valgte dog at afprøve en løsning med mikrocement, som jeg dækkede de eksisterende fliser med. Det blev så flot. Jeg måtte også være fleksibel og gå på kompromis med køkkenet. Oprindeligt havde jeg planlagt at åbne endnu mere mellem køkkenet og stuen, men det var for dyrt at skulle støtte den bærende væg. I stedet væltede jeg en mindre del af væggen og delte køkkenskabene op i flere sektioner.

Hvordan lykkedes det dig at skabe det rummelige køkken på så få m2?

– Køkkenet er opdelt langs tre vægge, og alle skabene er specialbyggede af køkkenfirmaet Nixi Keittiöt. Jeg var nødt til at redesigne køkkenet på grund af den bærende væg og kom frem til idéen med at fordele skabene på de tre vægge. Nogle af elementerne står som i det gamle køkken, og her har jeg tilføjet en håndvask og noget mere opbevaringsplads. Det integrerede køle-fryse-skab fra Liebherr har en ismaskine på indersiden af lågen, og det er jo så smart. På modsatte væg har jeg valgt et induktions- komfur og ovn fra Witt med induktion samt åbne hylder. Den tredje sektion er et morgenmadsskab, der åbner op ud til gangen. Når man kommer ind i boligen, er køkkenet det første, man ser. Derfor gik jeg efter materialer af høj kvalitet, som fx bordpladen, der er i sort marmor.

Soveværelset er malet i farven 1944 fra Tikkurilas Deco Grey-farveskema, og den indbyggede reol er holdt i samme nuance for at skabe ro. Skydedøren i glas er en praktisk løsning, der hverken tager plads eller lys. Den er fremstillet af Suomen Lasitehdas. Den store væglampe, Lampe de Marseille af Le Corbusier, synes næsten overdimensioneret i det lille rum og fanger opmærksomheden.

© Krista Keltanen/Living Inside

Skabet med de flettede fronter og egetræ har Laura Seppänen selv designet, da hun ikke kunne finde et, der passede i hverken størrelse eller stil. Den taktile overflade giver rummet kant og varme. Den dekorative læderstrop er både fin til opbevaring og til at udstille yndlingsbogen.

© Krista Keltanen/Living Inside

På badeværelset er de eksisterende fliser og håndvasken dækket med mikrocement fra Decorativi. En idé, der opstod, fordi en forestående renovering af rørene i bygningen gjorde det omsonst at skifte fliserne.

© Krista Keltanen/Living Inside

Alle valg er nøje overvejet

Er der en løsning i hjemmet, du er særligt tilfreds med?

– Jeg gav de originale vindueskarme et helt nyt udtryk med nogle marmor- lignende keramiske toppe. Pladerne blev skåret i de rette størrelser og limet på de eksisterende vindueskarme. Det har skabt en ekstra dybde, der giver mere plads, men som frem for alt skaber et iøjnefaldende look. Det er vigtigt for mig, at hvert enkelt område i mit lille hjem er nøje overvejet og gennemtænkt.

Hvad inspirerer dig lige nu?

– Jeg bruger meget tid på at følge internationale mærker og designere, og så rejser jeg meget. København er min yndlingsby, og jeg bliver aldrig træt af at besøge den. Dér besøger jeg Studio Oliver Gustav, The Audo, museer, showrooms af skandinaviske mærker og gallerier på Nørrebro. Derudover inspireres jeg lige nu af syrebehandlet metal, forskellige træbehandlinger, spejl og glas i både møbler og strukturer og alt vævet eller knyttet.

Et kig til soveværelset fra køkkenet. Glasdørene lader dagslyset skinne igennem hele lejligheden, men tillader stadig, at man kan lukke af mellem de to rum.

© Krista Keltanen/Living Inside

Selvom der både er kunst på væggen og fyldt på reolen, virker det lille soveværelse både roligt og harmonisk. Det lyse og helt enkle sengelinned er fra Familon.

© Krista Keltanen/Living Inside