På 45 m2 har arkitekten prioriteret flygel frem for sofa
Med smarte løsninger og kreative idéer har det lille hjem alt, hvad han har brug for. Se den helt ekstraordinære lejlighed her.
Af
Arkitekt Chris van Niekerk har indrettet sig så smart, at man helt glemmer, at der kun er 45 m2 at gøre godt med.
Skræddersyet hjemlighed
Hjemme hos arkitekt Chris van Niekerk i Cape Town er ingen af lejlighedens 45 m2 overladt til tilfældighederne.
Med smarte løsninger og kreative idéer har det lille hjem alt det, man kunne få brug for – selv et smukt flygel.

I stedet for den sofa, som han aldrig brugte, har han installeret et smukt flygel fra Yamaha. Lampen ovenpå er en Tizio 35 og er tegnet af Richard Sapper for Artemide. Den mobile pendel, der hænger i loftet, er af den lokale kunstner David Ross. Også collagen er lavet af en lokal og er fra serien Drain of Progress. Det blå persiske tæppe er vintage og giver liv og tekstur i det hvide rum.

Køkkenet er et minimalistisk rum med sømløse skabe, bag hvilke Chris van Niekerk gemmer køkkenudstyr og service. Overskabene giver en følelse af intimitet, mens den hvide farve får opbevaringspladsen til at gå i ét med væggene. Spejlet er et klassisk trick til at reflektere lyset i det lille rum og til at snyde rummet større. Bordet, Stiletto, har Chris selv designet til lejligheden. Stolene, Softshell, er tegnet af Ronan & Erwan Bouroullec for Vitra. Lamperne er fra Established & Sons.
Smarte løsninger til vanskelige rum
Arkitekt Chris van Niekerk er vant til at finde på smarte løsninger til vanskelige rum. Uanset om det er til et prangende showroom for en smart designer eller til en moderne bygning i et af Cape Towns mest betydningsfulde historiske områder, så griber han gerne muligheden for at skabe løsninger, der er både praktiske og i harmoni med de eksisterende omgivelser.
Chris’ egen kompakte lejlighed på blot 45 m2 er nok det bedste eksempel på hans arbejdsgang. Denne terning af et hjem er så veludnyttet, at den rummer alt det, han behøver for at leve komfortabelt og kreativt – og så har han endda fået plads til et flygel.

For at skabe en industriel fornemmelse har Chris van Niekerk malet gulvene hvide og ladet det sandblæste betonloft stå råt. De forskellige afdelinger i lejligheden har han sørget for at skærme af med forskellige opbevaringsmuligheder.
Hvorfor have en sofa, man aldrig bruger?
– Oprindeligt havde jeg en sofa herinde, som jeg ikke rigtig brugte. Til gengæld havde jeg en drøm om at begynde at spille klaver igen, så det føltes rigtigt at gøre plads til det smukke flygel i stedet, fortæller Chris.
Den unge arkitekt købte lejligheden for tre år siden, og mens mange andre nok ville have set alle begrænsningerne i det lille hjem, kunne Chris derimod nemt forestille sig, hvordan han ville få det til at fungere.
– Der var grimme keramiske fliser og virkelig lave lofter, men jeg fandt ud af, at taget ovenover var pænt og højt. Jeg har altid beundret selve bygningen, der må have været en gammel lagerhal i byens tidlige dage, så selvfølgelig skulle jeg bo her, siger Chris.

Soveværelset til opholdsstuen med det klaver, Chris valgte på bekostning af sin sofa. Han har desuden tilføjet et bredt trin under vinduet for at skabe en lille indendørs “balkon” med god udsigt til byen. Den lille tegning på hylden er lavet af Chris’ bedstefar, da han var krigsfange i Rusland.
Alt har en plads
Han elsker at bo i midten af alt, og hans arkitektstudie ligger blot en kort gåtur væk, mens den livlige summen fra Hip Bree Street med dens cool kaffebarer, bagelshops og gallerier ligger lige uden for døren.
Nøglen til succes i den lille lejlighed må siges at være, at der er en plads til alt, og at alt har en plads. Et kig i køkkenet afslører alt fra en vaskemaskine til brødrister, elkedel og blender, men alt kan gemmes væk bag diskrete skabsdøre og på de indbyggede hylder.
Soveværelset er indrettet i sin egen separate zone for at skabe en følelse af, at man ikke bare er i ét rum, og at man kan trække sig tilbage.
– Jeg byggede en hylde foran soveværelset for at få en fornemmelse af privatliv og for at gøre lejlighedens forskellige zoner tydeligere. Jeg har monteret et rullegardin for at kunne afskærme yderligere, men som nemt kan rulles op, hvis det bare er mig herhjemme, forklarer Chris.

Chris' soveværelse er et intimt og minimalistisk rum, der er afskærmet fra resten af lejligheden af et specialbygget møbel og rullegardin. Chris har selv designet både seng og hyldemøbel og lod med vilje være med at bygge det helt til loftet, for at afdelingerne skulle føles rummelige.

De mange bøger om arkitektur, design og kunst er en dekorativ og taktil rumdeler, som tilføjer farve og personlighed til indretningen.
Sammenhængende rum
De mange steder til opbevaring er holdt i hvidt for at få dem til at forsvinde, og så er der tilføjet taktile og farverige elementer som de persiske tæpper, lokale samtidskunstværker og en masse bøger.
Han har desuden installeret en svingdør til badeværelset, som får hele rummet til at føles sammenhængende og ligetil. Og Chris’ tilgang til indretning er netop ligetil. Da han ikke kunne finde et bord, der passede til lejligheden, besluttede han sig bare for at tegne et selv.
Resultatet blev det elegante Stiletto-bord, der senere er blevet sat i produktion. Det er tydeligt, at der ikke er noget i lejligheden, der ikke kan bruges, eller som ikke passer perfekt i både størrelse og farve – og det er utvivlsomt sådan, han foretrækker det.

Soveværelset er et minimalistisk rum med skræddersyede elementer. Sidebordet er af Xander Kriel, mens The Sticky Lamp er af Chris Kabel for Droog. De blå toner tilføjer en følelse af dybde til den ellers helt hvide farvepalet. Kunstværkerne over sidebordet er af Conrad Botes.

Simpel livsstil med få essentielle ting
– Man kunne måske sige, at jeg er minimalist, men sådan ser jeg det ikke. Jeg har bare ikke ret mange ting, siger han med et smil.
Og mens Chris ikke lader sig besvære med unødvendige småting, er hjemmet til gengæld fyldt med store idéer, der både gør hjemmet mere interessant og personligt på en helt særlig måde

Chris' badeværelse får en grafisk kant takket være en bagvæg af dominobrikker inspireret af designer Paul Smiths flagskibsbutik i London.