Kreativ planløsning: Fra tre til fem værelser

Familien i denne lejlighed ville gerne have flere værelser, så alle 3 børn kunne få deres eget. Men de havde svært ved at se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre. Med hjælp fra en arkitekt fik familien skabt en lys og kreativ planløsning med plads til alle.

Fællesarealer i fokus
  • Vi kunne simpelthen ikke selv finde en løsning.

Så klar i mælet er Birgitte, når hun fortæller, hvorfor hun og hendes mand Anders valgte at kontakte en arkitekt for at få lavet en 3-værelses lejlighed om til en 5-værelses midt i København K mellem søerne og Botanisk Have.

Birgitte havde indrettet kontor og virksomhed i en kælderlejlighed, der lå under naboens lejlighed. Men da deres egen 3-værelses lejlighed begyndte at føles for snæver til dem og deres tre teenagebørn, gav arkitekt Thomas Hjort fra m4 Arkitekter og medlem af Danske BoligArkitekter dem den idé, at de kunne bytte lejlighed med naboen.

For hvis de rådede over en stuelejlighed og en kælderlejlighed lige over hinanden, var der mulighed for at tænke i helt nye planløsninger.

  • Det var naboen heldigvis med på. Med to treværelseslejligheder over hinanden, var det for eksempel pludselig nemmere at flytte rundt på rørføring og andre installationer. Arkitekten fik vendt rundt på alle tanker, fortæller hun og tilføjer:

  • Han fik os til at se, at man sagtens kunne flytte både køkken og bad og dermed skabe helt nye rumløsninger og mere lysindfald, forklarer Birgitte.

Se flere billeder fra denne bolig her.

Thomas Hjort tegnede forslag, og så tegnede Birgitte Løkke og hendes mand videre. De er begge landskabsarkitekter, men selv om det er udendørs arealer og ikke boliger, de er vant til at tegne, kunne de bruge deres egne evner til at sætte streger og tænke videre.

  • Det var dog helt klart arkitekten, der fik det hele til at hænge sammen. Og han lyttede meget til vores behov og forstod vores familie. Vi ville gerne have, at alle kunne have deres eget værelse at trække sig tilbage på. Men samtidig ville vi bruge mest plads på fællesarealer, fordi det er her, vi bruger mest tid, siger Birgitte. Hvor hun og hendes mand var ude i alle mulige krummelure-løsninger med en hems hen over trappen til den nederste lejlighed, kunne de godt se, at Thomas Hjort var mere på rette spor, når han holdt fast i, at de havde brug for regulære rum.
Værelserne skulle ud i lyset

Arkitekten så nemlig den største udfordring i at sikre, at der var en høj grad af gennemlysning i lejligheden, selv om der kom flere og mindre værelser.

  • Ved at flytte køkken og bad ind på midten, kunne vi skabe værelserne ude langs med vinduerne mod gården og gaden. Og så lavede vi nogle løsninger, der også sikrede lys gennem rummene i midten. For eksempel et smalt vindue inde i køkkenet, som fører ud til et værelse, hvorfra der kommer dagslys, forklarer Thomas Hjort.

En anden udfordring ved ombygningen var, at Birgitte og Anders ikke havde ubegrænsede midler. De havde knapt en halv million til at lave nyt køkken og bad, trappe ned til kælderlejligheden og ændre på hele planløsningen.

  • Det gjorde selvfølgelig, at vi tænkte kreativt. For eksempel købte vi et billigt køkken og skar derefter selv nogle fine låger ud i MDF-plader og malede dem mange gange for at sikre holdbarhed og glans. Vi havde heller ikke råd til en dyr køkkenbordplade, så vi købte en almindelig bøgeplade og sortbejdsede den, sleb den ned og gav den en hel masse lak. På den måde fik vi en både praktisk, holdbar og flot bordplade, forklarer Birgitte.

Se flere af arkitekt Thomas Hjorts projekter her.

Personligt og humoristisk hjem

Vægmaleriet i stuen og det grønne skilt på døren ind til en af døtrenes værelser er nogle af de ting, der viser, at her er en familie, der ønsker et personligt og humoristisk hjem. Familien har været klar over, at der ikke skulle for mange møbler ind i lejligheden. Det var vigtigere med lys og plads. Sofaen er fra IKEA, puffen er en gave fra nogle venner, og gyngestolen er et arvestykke.

Spejle ved vinduet reflekterer lyset

Trods det, at der er blevet lavet flere rum i lejligheden, er der sikret en masse lys fra alle vinkler og kanter, så familien ikke er endt med en masse kroge. De var meget glade for, at arkitekten tænkte lysindfald ind overalt i den nye planløsning. Her er det forældresoveværelset, hvor spejle er med til at sprede dagslyset i rummet. Den ældste datter har selv malet billedet på væggen.

Hjemmelavet mosaikgulv

Badeværelset er indbydende og lyst med det fantastiske hjemmelavede mosaikgulv, og en bruseniche, der er blevet lavet i en gammel brændeovnsniche. Birgitte Løkke brugte nogle dage på at lægge mosaikgulvet selv. Mosaikken består af ituslåede gulvklinker, som Birgitte møjsommeligt har fået til at passe sammen.

Fan af Tintin

Hele familien elsker Tintin, og derfor er væggen i gangen fyldt med Tintin-tegninger. Det hele begyndte med, at familien havde en Tintin-kaldender. Da året var omme, rev de alle tegningerne ud, fandt gamle rammer på loppemarkeder til dem, og hængte dem op. Og så har væggen vokset sig større og større. Bænken er et arvestykke.

Rød sko-reol i entréen med sko i

En rød reol i entréen holder styr på alle familiens sko.

Teenageværelse med plads til privatliv

Værelserne til teenagedøtrene er ikke gigantisk store, fordi familien hellere ville bruge plads på fællesarealer som køkken/alrum. Men alligevel er der god plads til at sove, og til at man kan få lidt privatliv med veninderne.

Fakta om ombygningen:

Familien fik: Ombygget deres 3-værelses lejlighed i København til en 5-værelses med nedgang til 90m2 erhvervslokale i kælderen. Ombygningen gav familien en helt ny planløsning, nyt køkken og bad samt etablering af trappe til underetagen.

Byggepris: Ca. 500.000 kr. inkl. arkitekthonorar og håndværkerudgifter

Plantegning over lejligheden

Da arkitekt Thomas Hjort fra m4 arkitekter skulle lave den 3-værelses lejlighed om til en 5-værelses, ville han gerne flytte både køkken og badeværelse. Så de nye værelser kunne komme til at ligge ud til vinduerne ud til henholdsvis gården og gaden – for at sikre så meget lys i lejligheden som muligt.

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.