Mit hjem er mit designhotel
Hotelstilen gør sit indtog i de private hjem - som i denne helt fantastiske lejlighed i København.
AfRejsen mod det komfortable kunne overskriften på denne boligreportage også have heddet. For beboerne elsker design, men de har bevæget sig fra at omgive sig med ting for designets skyld til design, man kan leve godt i. Sagt på en anden måde: med ting, der giver mennesker bedre komfort og dermed mulighed for afslapning og af- stressning. Her bor ejeren af Essential Foods Christian Degner-Elsner sammen med sin kone Maria Andersen, der er skandinavisk produktmanager for Giorgio Armani og Cacharel. Og ikke mindst den australske shepherd Shaky, der følger sine ejere som en skygge og er det levende symbol på det, der, siden han var 25 år, har været Christian Degner-Elsners passion: hunde og især det, de spiser. Efter 12 år med etablering af Olivers Petfood blev den succesrige virksom- hed solgt til en kapitalfond, og han kunne puste ud, men passioner kan man ikke bare viske væk, så i 2013 begyndte han at udvikle nye typer hundefoder, som blev samlet i Essential Food. Fodertyperne bliver fremstillet i Eng- land, og de enkelte ingredienser er nøje udvalgte og sammensat efter at ramme hundens naturlige kost, fx også bær og grøntsager, som hvis det var et bytte hun- den havde nedlagt og spist maveindholdet. Christian Degner-Elsner kan tale i timevis om lidenskaben, som fylder meget - næsten lige så stor er hans og konens interesse for godt design. Ægteparret holder af at rejse og bor gerne på designhoteller. Amanpuri på Phuket, Soho Club i Berlin og Bulgari i Milano peger de på som steder, der hver især har givet store oplevelser og også fået indflydelse på deres nuværende hjem. Her- skabslejligheden ligger i København og er på 320 m2. Den stod nedslidt, da de købte den. En renovering måtte der til - og en gennem- gribende en af slagsen. Et par vægge blev nedlagt, og det var også nødvendigt at bygge nyt køkken og bad. Udgangspunktet for restaureringen har været at føre rummene tilbage til stedets oprindelige stil. I 1930’erne boede en logebror fra Den Danske Frimurerorden her, og det ses tydeligt. De meget smukke stuklofter med klassiske ornamenteringer, fx mæanderborter og gulvet i entreen med udskår- ne stjerner plus rigt udsmykkede døre og radiatorskjulere skyldes logebroderens fingeraftryk på lejligheden. Alt blev renset ned, og der blev trukket 11⁄2 km nye elkabler, som blandt andet er udnyttet til seks kæmpe lamper - 4 fra Axo i stuer og soveværelse og 2 i entré og spisestue fra Moooi, som spektakulært anslår hotelstilen. Spisestuen er usædvanligt møbleret med en stor sofabænk, der kan rumme mange gæster, hvor hjemmets private afdeling er som at træde ind i en suite på et femstjernet hotel med walk in-garderobe til ham og hende. Dobbelte gulvlange gardiner filtrerer byens støj, og man kan gå i seng i en stor komfortabel seng. Som var det på et hotel her midt i Københavns metropol.
Tre stuer en suite bliver brugt til hjemmekontor, herreværelse og opholdsstue. De store Velvet-lamper fra Axo giver en scenografisk effekt, når de gentages. De har lysdæmpere, så de om aftenen skaber flotte lyssøjler i rummene. Det røde bord er fra Cappellini, og tæppet fra Jov.
Spisesofaen kalder Christian Degner-Elsner møblet, der inviterer til lange middage og sammenkomster. Det er fra Walther Knoll, og rummet bliver dagligt brugt af familiens tre medlemmer. Lampen er fra Moooi, træbordet er købt i Berlin, stolene Catifa er fra Arper. Billederne bag spisesofaen er fra venstre Neil Farber og de to næste af Simon Keenleyside.
Lyset fra den lille biopejs fanges i den forgyldte snoede bort omkring væggen her. Billedet Madonna er af Elmer og købt hos Tom Christoffersen, og den tatoverede mand er af Paysan Tatoué fra Yellow Corner og købt i London. De udskårne døre står i dag lige så flotte, som da de blev lavet i 1930’erne.
Mellem opholdstue og hjemmekontor kan skydedøre trækkes for, og et lukket herreværelse opstår. Med komfortable møbler, cigarer og whisky. Den grønne sofa a la chesterfield er et fremragende eksempel på, at tør man vælge stærke farver i en bolig, får man ikke bare et møbel. men næsten en skulptur. Bordene Cairo er fra Baxter, og bogen står Helmut Newton for. Tæppet under er købt i Berlin. Figurerne i vinduet er fundet på en rejse til Nordthailand, hvor parret boede på Mandarin Oriental, som var en stor designoplevelse.
De sorte reoler i Christian Degner-Elsners hjemmekontor er fra USM Haller. Over ses plakater med Andy Warhols kunst.
Sølvbord, grønt skind og højlilla eksotiske blomster - design og farver i godt selskab.
Christian Degner-Elsners private hule med cigar- og whiskysamling. Den bløde stol i kamelfarvet skind er fra Meridiani.
Opholdsstuen domineres af den store flydersofa fra Flexform. Tæppet i mohair og uld er fra Jov.
Da parret overtog lejligheden, var den nedslidt, men bag års maling og almindelig brug havde boligen mange smukke detaljer.
De er blevet restaureret, og hjemmets entre har næsten de flotteste udsmykninger med blandt andet et gulv med stjerne og skakmønster. Spejlet er købt hos Leila Hansen Interiur på Jagtvej i København. Billederne er af Anders W.Ø. Larsen. Buddhaen i vinduet er fra Asian House, og konsolbordet fra Rue Verte.
Den australske shepherd Shaky er født uden hale, som er normalt for en del af denne i øvrigt kloge hunderace, der kræver meget motion. Ovn og emfang er fra Siemens.
Det lille sort-hvide billede står Julie Nord for, og den ottearmede Cubus-stage pynter på køkkenbordets praktiske stålplade, der binder hele køkkenet sammen.
Bamse og træskulpturer i usædvanlig kombination ...
Detaljerne på gulv, loft, vægge, dørhåndtag og radiatorskjulere kan føres tilbage til 1930’erne, hvor en ordensbroder i Frimurerlogen boede her. De klassiske ornamenteringer taget fra især den græske stil dominerer, fx mæander-borden på loftet her med moderne lampe fra Delta. Dørhåndtagene er lejlighedens mest finurlige detalje med Frimurerlogens stjerne og kugle i elfenben.
Det flot restaurerede parketgulv i køkken, spisestue, gang og soveværelse er blevet nænsomt slebet og har fået olie. Det store billede er af Claus Carstensen, kummerne med svigermors skarpe tunge er fra Vendom.
Det sorte køkken er fra HTH, og et af parrets ønsker var, at her skulle der være plads til opvaskemaskine, tørretumbler og vaskemaskine. De skjuler sig nu bag de sorte fronter. Omkring øens skuffer og spiseplads står barstole fra Walther Knoll. Vinkøleskabene er fra Gaggenau, det store fra Siemens.
Påklædningsværelset er delt op i en afdeling for ham og hende. Skulpturen i vinduet er købt hos Lysberg Hansen & Therp. Stolen er fra Maxalto. Garderobesystemet kommer fra HTH.
Til lejligheden hører en lille altan, hvor gulvet er malet lilla. Det er indrettet med møbler fra Driade og en grill fra Bodum.
Det smalle konsolbord kommer fra Schönbuch.
Soveværelset er indrettet som en hotelsuite. De dobbelte gulvlange gardiner holder byens støj ude. De hedder Crunchy fra Pagunette og er købt hos Gardin-Experten. Sengen er fra Dux, og stolen Vienna Baby fra Baxter. Lampen i vinduet er fra Rue Verte, loftpendlen er fra Axo, og lampen på sengebordet er fra Bestlite.