Klassisk-moderne hjem på Christianshavn

Trendeksperten Mads Arlien Søborg har skabt en herlig oase – og han er især tilfreds med køkkenet.

køkken og spisestue med udsigt gennem dør til stue
© Tim Wahlfried

Køkkenet betyder alt, forklarer trendekspert Mads Arlien- Søborg. Det er det første rum, man træder ind i, når man besøger ham og familien i hjemmet på Christianshavn. Shakerkøkkenet er fra uno form og trækker på fine historiske referencer i tråd med resten af lejligheden.

Man mærker det allerede, som man tripper hen over brostenene og ringer på den let patinerede dørklokke, der åbner den tunge, mørkegrønne glasport ind til gårdens smøge. Adressen er en af Christianshavns bedste, og bygningen har ligget her længe. Fra 1777 for at være præcis, og så længe, at den i dag er 100 procent fredet.

Derfor var trendekspert Mads Arlien-Søborg og kæresten Mathilde Witt Mølholm, der er arkitekt, ikke i tvivl, da lejligheden kom på markedet. De slog til, og i februar byttede de deres to-etagers lejlighed på Nørrebro ud med udsigt til Vor Frelser Kirke, 3,15 m til loftet og vindueskarme så skæve, at det er umuligt at hænge gardinstangen i vater.

trendekspert Mads arlien-søborg i hans lejlighed
© Tim Wahlfried

Mads Arlien-søborg er cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling fra KU. I dag er han partner i design- og trendfirmaet Hey We Made It, som han ejer med kæresten, Mathilde Witt Mølhom. Han er bl.a. kendt fra TV-programmet Vilde Hoteller, der vises på DR K.

Rum for rum er de nu ved at gøre lejligheden til deres, og parret vidste med det samme, at køkkenet var noget af det første, de skulle gå i gang med, for det, der var, var 16 år gammelt og havde hverken skabs- eller bordplads nok.

– Vi var på jagt efter et køkken, der supplerede lejlighedens herskabelige stil. Som havde referencer tilbage til noget gammelt, men alligevel også var moderne i udtrykket. Og vi har hele tiden gerne villet bevæge os i det hammershøiske univers med den lidt melankolske, rolige og stilfærdige stemning, der alligevel også er hyggelig, fortæller Mads Arlien-Søborg.

sort køkken i en lejlighed med spisebord og stole
© Tim Wahlfried

Shaker-køkkenet folder sig flot ud både i højden og bredden. Det er udstyret med en marmorbordplade, messinggreb og en messingplade, der beskytter bagvæggen. Vitrineskabet var et must for parret, og de forelskede sig i emfanget fra Trepol, som er specialudviklet til køkkenserien fra uno form. Rummet fortjente desuden et rundt bord, og det blev Snarregadebordet fra Menu. Stolene om bordet er Thonet-stole, mens Wegners Y-stol har plads i hjørnet. Over stolen hænger udstillingsplakaten Exposition 1961 af franske Ubac fra Galerie Maeght og et Picasso-tryk fra Bendtsens. Loftslamperne er Louis Poulsens VL45 Radiohus Pendel, og busten i vindueskarmen er fra Grækenland og har fulgt Mads Arlien-Søborg i snart 20 år. Det lakerede gulv i sildebensmønster er lejlighedens originale.

Valget faldt på uno forms New Nordic Shaker Kitchen, der kombinerer
shaker-traditionerne med et nutidigt nordisk design. Og det er nærliggende at tro, at en trendekspert, der har holdt et utal af foredrag om køkkentrends, ved, hvilke tendenser han vil tage ind i sit eget hjem. Men det gjorde han ikke.

stue i lejlighed på christianshavn
© Tim Wahlfried

_I Stuen hænger en plakat af maleren Vilhelm Lundstrøm mellem vinduerne. Sofaen er fra Normann Copenhagen, ombetrukket med stof fra Kvadrat. Tæppet er købt i Marrakech, lampen er fra Parachilna, designet af Jaime Hayon, og skulpturen La Petite Abstraction er lavet
af Mathilde Witt Mølholm til snedkernes efterårsudstilling i 2015. Nu har hun plads til den i sin egen stue. _

– Jeg synes, det er sværere at vælge til mig selv end at rådgive andre, forklarer han. Og selvom køkkenet er trendy, understreger Mads Arlien-Søborg, at de aldrig havde valgt det, hvis ikke det komplementerede lejligheden. Især fordi køkkenet er det rum, der peger ud til alle dele af hjemmet. Det er det første rum, man træder ind i fra entreen. Det er her, familien laver mad, snakker, tegner og går igennem hele tiden, når de skal fra stuen til soveværelserne. Hjemmets maskinrum. På den måde lever det op til en anden trend, Mads Arlien-Søborg forklarer sine kunder: at køkkenet ikke længere er det skinnende statusobjekt, som det var i 90'erne.

 vase med blomster på et lille bord i en gang
© Tim Wahlfried

En buket af Poppy Kalas byder velkommen ind i køkkenet. Skamlerne er fra Piet Hein Eek, lavet af "skrottræ", som firmaet kalder resterne fra produktionen.

– I dag må et køkken godt blive brugt og se ud, som om det faktisk er et sted, hvor man laver mad og hygger sig, lyder det i stedet fra trendeksperten, som da han siger det, kommer i tanke om, at det for nylig har slået ham, at hans eget køkken også er endt ud som et indbydende og varmt køkken. Sådan et, man har lyst til at være i. Hvor man ikke pudser messinghåndtagene konstant, men glæder sig over, at de ældes med ynde. Og hvor man forsøger at smile af, at den mindste af familiens to små børn drøner ind i skabslågen i en gåvogn.