Verdensberømt hotelværelse genskabt i privat lejlighed

Se den vilde fortolkning af Arne Jacobsens ikoniske hotelværelse 606 hjemme hos kæresteparret i Stockholm.

Som på SAS Royal Hotel er der fra Patric Öhlund og kæresten Elisabeth Lundbergs stue en formidabel udsigt, som Patric dog mener, er lidt bedre, da det er ud over vandet og Stockholm. Arne Jacobsens bygning betragtes i dag som et hovedværk i dansk modernistisk arkitektur, og kontrasten til de andre bygninger har i sin tid været stor, da der, ligesom i udsigten her, var en anden byggestil, der dominerede billedet.

© Mikey Estrada

I en lejlighed i kvarteret Södermalm i Stockholm har parret Patric Öhlund og Elisabeth Lundberg genskabt Arne Jacobsens ikoniske værelse 606 fra SAS Royal Hotel i København. Patric har gennem lang tids søgen fundet de oprindelige elementer og møbler igennem Blocket, der er det svenske DBA, loppemarkeder, storskraldsfund og auktioner. Det var også på lauritz.com, at han fandt Arne Jacobsens lænestol Ægget i originalt betræk med samme farve som hotellets, og det var den, der var startskuddet til, at han forvandlede sin stue til værelse 606. AJ-standerlampen designede Arne Jacobsen også til hotellet, og også denne har Patric fundet på lauritz.com.

© Mikey Estrada

Det ikoniske værelse 606 genskabt i Stockholm

I sin lejlighed i Stockholm har Patric Öhlund genskabt Arne Jacobsens ikoniske hotelværelse 606 fra SAS Royal Hotel i København.

Ud over at være dedikeret designfan er målet også at skabe en wow-effekt i sin indretning, og derfor har han været kompromisløs med det gennemførte rum.

Se her, hvordan den kendte danske arkitekt får fornyet relevans i et moderne svensk designhjem.

Da Palisander er en truet træart, er det svært at få fat på, men det lykkedes for Patric at finde det brugt, så han kunne bygge panelerne under vinduet. Til SAS Royal Hotel designede Arne Jacobsen stolene Ægget og Svanen, AJ-serien, hvor standerlampen er fra, og sofabordet model 3515 af palisander med shakerstel. Det tog lang tid for Patric at finde alle de originale møbler i både god stand og i de originale farver, men det lykkedes at købe dem løbende på lauritz.com. Da idéen netop var at efterligne værelse 606, lavede parret mange farvetests og endte med at finde den rette fra Farrow & Ball. Lysestagen har Arne Jacobsen tegnet for Georg Jensen, og den er fundet på Blocket.

© Mikey Estrada

Den arkitektoniske perle

Hvis man ikke vidste bedre, kunne man forledes til at tro, at man i denne lejlighed i Stockholm var på besøg på Arne Jacobsens ikoniske SAS Royal Hotel, som stod færdigt i 1960.

Efter mange renovationer er værelse 606 i dag det eneste originale rum, der er tilbage, og som den arkitektoniske perle, det er, har både arkitekt- og designelskere fra hele verden gennem tiden gladelig betalt en formue for en overnatning her.

Det er nu ikke muligt mere, da værelset er omdannet til museum. Men man kan også bare genskabe det selv. Hvis man har fantasien. Og passionen.

Det har Patric Öhlund, som har genskabt rummet i sin lejlighed på Södermalm, hvor han og hans kæreste, Elisabeth Lundberg, bor i et hus, der også er fra 1960. Sammen driver de bageriet Kafé Kringlan på Östermalm, der er en blanding af en fransk bistro og svensk konditori.

Patric Öhlund er model og dedikeret til godt design.

© Mikey Estrada

Hyldest til Arne Jacobsen

At være feinschmeckere er en del af deres hverdag, og det er også i den ånd, at de har indrettet og designet deres lejlighed. Egentlig var det lidt af en tilfældighed, der ledte parret til at skabe det bemærkelsesværdige værelse 606.

– At vi endte med at lave en vellignende replika af værelse 606 i vores lejlighed, skyldes, at vi, efter at have købt den, lavede sjov med, at layoutet mindede om det utrolige rum, bare med en bedre udsigt. Da jeg nogle dage senere faldt over en original version af Ægget i den rette farve, SAS Royal Blue, fornemmede jeg, at jeg var tvunget til at forsøge at lave mit eget værelse 606. Siden da er det jo ekstra sjovt, at der er 60-års jubilæum for hotellet i år, så vi ser det også som en hyldest, siger Patric

Legerummet kalder parret deres kontor, som også er et gæsteværelse samt spille- og tv-rum. Stilmæssigt har parret indtænkt det modernistiske element i indretningen, så den kan passe til parrets ekstraordinære stue. Patric har altid været bange for farver og har derfor boet grafisk med sort og hvidt. Det er derfor Elisabeths fortjeneste, at de nu har vovet sig ud i farver i indretningen. Skrivebordet er fundet på Blocket, og bordlampen Tizio er designet af Richard Sapper. Over skrivebordet hænger fire Mikael Jansson-litografier. Stolen, der er designet af Karl Erik Ekselius, har stået i den svenske konge og dronnings klaverstue. Sovesofaen er designet af Hans J. Wegner og er fundet på lauritz.com. Sofabordet er egentlig et barskab fra 1960’erne, som Patric klunsede sig til ved bare at komme og hente det privat.

© Mikey Estrada

Blandt bøger og designklassikere har Patric skabt et humoristisk element med indrammede menuer fra, hvad han kalder sit home-away-from-home, restaurant Riche i Stockholm. Ligesom menuerne mener Patric også, at bøger fortæller meget om de mennesker, som bor et sted, og han har derfor skabt sig en større samling. Gulvlampen Lumina Daphine er fundet på Blocket.

© Mikey Estrada

Grønblå farvesætning

I ren Gesamtkunstwerk-ånd tegnede Arne Jacobsen både hotellet og alt design fra de legendariske stoledesign Svanen og Ægget til dørhåndtag, bestik og de små kugler for enden af gardinsnorene.

Og det er netop det gennemdesignede element, som Patric elsker ved Arne Jacobsens gamle hotel. Men også at han formåede at skabe kontrast mellem møblernes bløde former og vinduerne og rummenes kanter.

Og at han ved at blande eksotisk træ med en grønblå farvesætning kunne skabe en effekt, som på en og samme tid virker legende og beroligende.

I parrets køkken er stilen også designet og stram med en palisanderbeklædt væg, der skaber en autentisk ramme for det Arne Jacobsen-designede bord fra Blocket. Arne Jacobsens Myren-stole er fundet i en dansk vintagebutik. Den sorte keramikvase er designet af Carl Harry Stålhane og er lige smuk både med og uden blomster. Pendlen Multi-Lite er designet af Louis Weisdorf og reproduceret af Gubi.

© Mikey Estrada

Køkkenet er lejlighedens originale fra 1960, som parret har bibeholdt, men dog flyttet rundt på i forhold til skab og låger for at få plads til moderne fornødenheder som en opvaskemaskine, et nyt komfur og en emhætte.

© Mikey Estrada

Designklassikere er en fast bestanddel af parrets indretning, og på Elisabeths skrivebord fra 1960’erne står en PH 2/1-lampe med opalglas og matsort fod, der er lavet i et begrænset oplag. Både skrivebordet og lampen er købt på Blocket. Da humor er en lige så fast bestanddel af indretningen, bliver de designede linjer brudt af en dukke fra Kaws og to lysestager fra B&B Italia.

© Mikey Estrada

Parret er gået all in på at genskabe Arne Jacobsens værelse 606, og det indebærer, at de har gjort deres stue mindre for at lave et indbygget skab magen til det i det berømte rum. De har dog sat deres eget personlige præg på det, men stadigvæk med hang til at omgive sig med ting fra 1950’erne og 60’erne med et Henri Matisse Blue Nude-tryk fra 1952, et originalt Eero Saarinen Tulip-bord fra hans Pedestal-serie, som han designede i 1958, og den klassiske Toio-lampe, som brødrene Achille og Pier Giacomo Castiglioni designede i 1962. Alt er fundet på henholdsvis lauritz.com og Blocket, mens SAS-modelflyet, som fuldender billedet, er fra Tradera.

© Mikey Estrada

Design elsket verdenen over

– Der er en årsag til, at designet og helheden i det hotelværelse er elsket af så mange mennesker verden over, og det er simpelthen, fordi det er så smukt og unikt. Eftersom man ikke mere kan booke værelse 606, er muligheden for at bo i rammerne ikke længere til stede. Men det er den for os, fordi vi har genskabt de rammer lige her i vores stue. Da stiludtrykket er så markant i det ene rum, har vi forsøgt at indpasse resten af lejlighedens udtryk i det, siger Patric.

Som i Arne Jacobsens rum er der også udstillinger i det indbyggede skab. Hos Patric og Elisabeth er den øverste hylde dedikeret til en udstilling med glas designet af Gunnar Nylund, på den næste hylde er der et kaffesæt af sølv fra Cohr, dernæst fylder de grafiske linjer i Stig Lindbergs keramikserie Domino, og på den sidste hylde er der design fra Georg Jensen.

© Mikey Estrada

Inspireret af Arne Jacobsen valgte parret i soveværelset at beklæde væggene med træ. Det svært opdrivelige palisander er her erstattet af mahognipaneler, som parret bestilte på en polsk fabrik, der fabrikerede dem efter deres mål og tegninger af rummet. Derefter fik de en snedker til at skabe det gennemførte look, hvor sengen virker næsten svævende, da den er så høj, at parret kan nyde udsigten over Stockholm fra den. Loftslampen Eklipta er designet af Arne Jacobsen, og den er købt på lauritz.com, da den ikke mere er i produktion.

© Mikey Estrada

Den indbyggede garderobe har Patric selv lavet af skabe fra Ikea. Man skal igennem den for at komme ind i soveværelset, og idéen er, at den skal fungere som en hemmelig passage ind til et godt gemt rum. Sansefunktionen er også tænkt ind, således at man går gennem et mørkere, mere trangt rum for at blive overvældet af lyset, når man træder ind i det åbne, lyse soveværelse.

© Mikey Estrada

Grænseløs stil

– Overordnet set har jeg villet skabe et miljø, som får folk til at grine og tænke, han er gal, og det synes jeg er lykkedes her. For rummet giver altid reaktioner som et grin og et wow, når folk kommer på besøg, fortæller Patric, der beskriver sin stil som grænseløs.

Idet parret har besluttet sig for ikke at få børn, er lejligheden kun skabt til dem og deres liv, for som han siger:

– Hvilke børnefamilier vil turde bo med faste tæpper i stuen og 60 år gamle designklassikere med originalt betræk?

Væglampen er designet af Arne Jacobsen, og den er en af de få ting, der er nye i lejligheden. På natbordet står duftlyset Valkiria fra Overose og en messingholder til røgelse.

© Mikey Estrada

Natbordet er bygget af en snedker, og flaskelampen er fra Maison Margiela. Messinglysestagen og vintagevækkeuret fra 1960’erne er købt på et loppemarked, og parret synes, at de to ting går godt i spænd med sengens udtryk, som de beskriver som dansk 1960’er-stil. Den orange tobakskrukke af keramik bliver brugt til snus.

© Mikey Estrada