Fra kedeligt loft til Newyorkerloft
"Det var et trist, mørkt loft med fire gamle vinduer." Men designeren forvandlede det til en attraktiv penthouselejlighed.
Af
// Vinduer i en længde på fem m fra Velux giver, ud over et utroligt lysindfald, en fornemmelse af rummelighed i stuen. Stemningsmæssigt minder den om et newyorkerloft, som er helt bevidst, da Søren Rose har boet der med sin familie gennem flere år. Detaljer og gode materialer fylder i hans æstetik, og han har valgt et Dinesen-gulv og gulvvarme for ikke at have skæmmende varmeapparater. Indretningen er minimalistisk med møbler i blandede materialer og farver for at skabe visuelt liv.
Rummelighed og funktionalitet
Designeren Søren Rose har formået at forvandle et mørkt loftsrum til en attraktiv penthouselejlighed i sit hus i Hellerup. Med store vinduer har han skabt en utrolig rummelighed, og da han oveni altid tænker på funktionalitet, er boligens 120 m² beundringsværdigt veludnyttede.

// Det karakteristiske runde vindue er det eneste, der er tilbage fra den oprindelige loftskonstruktion. Med en særlig sans for enkelhed formår Søren med en nærmest minimalistisk opstilling at skabe et stærkt udtryk. Bænken og urtepotteskjuleren af træ er designet af Søren Rose Studio. Glasvasen vejer 12 kg og er fra Alexa Lixfeld, mens den lyse skål er fra Frama.
9 forskellige hjem på blot 13 år
Hvis det ikke var, fordi hans kone mente, at hun var for ung til at bo i Hellerup for 20 år siden, ville iværksætteren og designeren Søren Rose fortsat have boet i sit 450 m2 store hus der. I mellemtiden har familien på fem bestående af Søren, hans kone, Mette, og børnene Frida, Milla og Silas boet på Christianshavn og i New York og i det hele taget ni steder de sidste 13 år.

// Et udeareal er blevet bygget til lejligheden, hvilket får køkken-alrummet til at virke større. Søren går højt op i at bruge ærlige materialer og detaljer, hvilket er tydeligt i hans valg af at sammensætte et rundt bord fra Københavns Møbel-snedkeri og Hans J. Wegners Y-stole fra Carl Hansen & Søn. Pendlen i strikket materiale over spisebordet er fra Made By Hand, mens den lyse krukke i raku er designet af Cathrine Raben Davidsen.
Nye øjne på et gammelt hus
Men nu er familien flyttet ind i huset i Hellerup. Det indebar, at de måtte se på det gamle hus fra 1926 med nye øjne, og det betød en større renovation. Da arbejdet er omfattende, har parret først sat deres loft på 120 m2 i stand for at bo der, til huset er færdigt. Herefter skal det indeholde Sørens tegnestue.

// I stuen er en sofa i flaskegrøn velour med knapsyet ryg fra Living Divani på utraditionel vis blevet sat sammen med en læderdaybed sammestedsfra og et sofabord i glas fra Fiam. Samlende for arrangementet er et håndknyttet gulvtæppe i uld fra Massimo Copenhagen. Bordlampen Model 548 fra Astep er designet af Gino Sarfatti i 1951. Værket på gulvet er af Karl Troels Sandegård, og sidebordet Unus, der ligner en blok, er fra Desalto. Ovenpå står en Gaia Tripod af Cathrine Raben Davidsen.
En stemning af storby
Den lyse etage i newyorkerstil har ændret udtryk flere gange – alt afhængigt af hvor Søren stod på stilladset uden for bygningen. For bedst som han havde besluttet et vist antal vinduer, opdagede han et nyt inspirerende vue til havet, en park, de andre huse – alt i alt et udsyn, som gav en stemning af storby.

// Det enkle køkken fra Frama fremstår som et møbel, og på den måde fylder køkkendelen ikke i oplevelsen af rummet. Pendlerne i bruneret messing er fra Søren Rose Studio.
Fokus på lyset
– Det var et trist, mørkt loft med fire gamle vinduer. Da vi især ville arbejde med lyset, stillede jeg mig ud på stilladset, som resulterede i, at min idé om konstruktionen blev lidt af en byggeklodsproces afhængigt af hvert nyt syn.
I dag er det endt med hele 24 Velux-vinduer i dobbelthøjde på fem m, som skaber en helt anden og rumlig fornemmelse. Samtidig har vi bygget en tagterrasse for også at få et udeareal, fortæller Søren.

// Lysten til selv at bo med en ting er det, der driver Søren Rose Studio, og det er det, der afgør, om en ting sættes i produktion. Det forklarer, at baderumsmøblet her er en prototype, som Søren har designet i samarbejde med Københavns Møbelsnedkeri, hvor spejlet også er fra. Vasken er produceret i Verona og tegnet af Søren Rose Studio, mens skamlen er fra Frama.

// Fliser i lavasten fra File Under Pop skaber et særegent liv i brusekabinen med masser af farvespil. Messingarmaturet og bruseren er fra Toni.
"Hvis jeg ikke bliver lidt forelsket i de ting, vi designer, kommer produkterne sjældent videre"
I sin virksomhed Søren Rose Studio arbejder han som designer af produkt- og møbeldesign og med indretninger. Derfor ligger der helt naturligt mange tanker bag udtrykket i både rum og indretning.
Selv beskriver Søren sig som detaljerytter, når det gælder design, og han er altid på jagt efter designere, som tegnestuen kan samarbejde med om indretningsprojekter. Omdrejningspunktet i hans eget design er en følelse af selv at ville bo med det.
– Hvis jeg ikke bliver lidt forelsket i de ting, vi designer, kommer produkterne sjældent videre. Men jeg elsker også at bruge andres ting. Ser jeg en lampe, der er flottere, end jeg kunne have udtænkt den, bruger jeg den til at forstå, hvordan designeren er kommet fra et punkt til et andet eller har løst en problematik, som jeg ikke selv havde tænkt på. Det hjælper mig med at lave forbedringer.
Alt design skal være æstetisk eller løse en problematik
Det, der især er udviklende, er design, der er langt fra mit eget, og klassikere som Biagio-lampen af Tobia Scarpa fra 1968. Det sidste sætter en høj standard og minder mig om, at jeg og de producenter, vi arbejder med, skal stramme op, siger Søren, hvis udgangspunkt er, at alt design skal have sin berettigelse, det være sig æstetisk eller for at løse en problematik. Den holdning fylder i hans indretning, hvor ting skiftes, hvis de ikke opfylder en klar funktion, har affektionsværdi eller er æstetisk smukke at se på.

// I soveværelset er der også mulighed for at nyde udsigten fra vinduerne, der automatisk kan åbne og lukke og rulle persienner ned og op afhængigt af lys, luft og varme. Gulvtæppet af bambusfibre er fra Massimo Copenhagen, og sengetøjet er fra Aiayu. Det kunstneriske sidebord, Diamond Table, er designet af Fos og er fra Etage Projects.
Det funktionelle må godt være smukt
– I de fleste lande går man mere op i funktionalitet end i æstetik. Her i Danmark skal det hænge sammen. For vi identificerer os med vores indretning på samme måde som med vores påklædning. Derfor tager vi den seriøst. Det forklarer, hvorfor almindelige mennesker går højt op i, at det funktionelle godt må være smukt. Det element går hånd i hånd på små kvadratmeter.
I New York boede vi på 125 m2, og det gør ikke ens livskvalitet ringere at bo småt. Tværtimod blev vi nærere som familie. Designer man sig ud af det, kan man sagtens gøre det til en god oplevelse at bo småt. Det kræver, at funktionaliteten er i orden, og at alting har en plads, og så giver indretningen lige pludselig mening, siger Søren.