Rummelighed og funktionalitet
Designeren Søren Rose har formået at forvandle et mørkt loftsrum til en attraktiv penthouselejlighed i sit hus i Hellerup. Med store vinduer har han skabt en utrolig rummelighed, og da han oveni altid tænker på funktionalitet, er boligens 120 m² beundringsværdigt veludnyttede.
9 forskellige hjem på blot 13 år
Hvis det ikke var, fordi hans kone mente, at hun var for ung til at bo i Hellerup for 20 år siden, ville iværksætteren og designeren Søren Rose fortsat have boet i sit 450 m2 store hus der. I mellemtiden har familien på fem bestående af Søren, hans kone, Mette, og børnene Frida, Milla og Silas boet på Christianshavn og i New York og i det hele taget ni steder de sidste 13 år.
Nye øjne på et gammelt hus
Men nu er familien flyttet ind i huset i Hellerup. Det indebar, at de måtte se på det gamle hus fra 1926 med nye øjne, og det betød en større renovation. Da arbejdet er omfattende, har parret først sat deres loft på 120 m2 i stand for at bo der, til huset er færdigt. Herefter skal det indeholde Sørens tegnestue.
En stemning af storby
Den lyse etage i newyorkerstil har ændret udtryk flere gange – alt afhængigt af hvor Søren stod på stilladset uden for bygningen. For bedst som han havde besluttet et vist antal vinduer, opdagede han et nyt inspirerende vue til havet, en park, de andre huse – alt i alt et udsyn, som gav en stemning af storby.
Fokus på lyset
– Det var et trist, mørkt loft med fire gamle vinduer. Da vi især ville arbejde med lyset, stillede jeg mig ud på stilladset, som resulterede i, at min idé om konstruktionen blev lidt af en byggeklodsproces afhængigt af hvert nyt syn.
I dag er det endt med hele 24 Velux-vinduer i dobbelthøjde på fem m, som skaber en helt anden og rumlig fornemmelse. Samtidig har vi bygget en tagterrasse for også at få et udeareal, fortæller Søren.
"Hvis jeg ikke bliver lidt forelsket i de ting, vi designer, kommer produkterne sjældent videre"
I sin virksomhed Søren Rose Studio arbejder han som designer af produkt- og møbeldesign og med indretninger. Derfor ligger der helt naturligt mange tanker bag udtrykket i både rum og indretning.
Selv beskriver Søren sig som detaljerytter, når det gælder design, og han er altid på jagt efter designere, som tegnestuen kan samarbejde med om indretningsprojekter. Omdrejningspunktet i hans eget design er en følelse af selv at ville bo med det.
– Hvis jeg ikke bliver lidt forelsket i de ting, vi designer, kommer produkterne sjældent videre. Men jeg elsker også at bruge andres ting. Ser jeg en lampe, der er flottere, end jeg kunne have udtænkt den, bruger jeg den til at forstå, hvordan designeren er kommet fra et punkt til et andet eller har løst en problematik, som jeg ikke selv havde tænkt på. Det hjælper mig med at lave forbedringer.
Alt design skal være æstetisk eller løse en problematik
Det, der især er udviklende, er design, der er langt fra mit eget, og klassikere som Biagio-lampen af Tobia Scarpa fra 1968. Det sidste sætter en høj standard og minder mig om, at jeg og de producenter, vi arbejder med, skal stramme op, siger Søren, hvis udgangspunkt er, at alt design skal have sin berettigelse, det være sig æstetisk eller for at løse en problematik. Den holdning fylder i hans indretning, hvor ting skiftes, hvis de ikke opfylder en klar funktion, har affektionsværdi eller er æstetisk smukke at se på.
Det funktionelle må godt være smukt
– I de fleste lande går man mere op i funktionalitet end i æstetik. Her i Danmark skal det hænge sammen. For vi identificerer os med vores indretning på samme måde som med vores påklædning. Derfor tager vi den seriøst. Det forklarer, hvorfor almindelige mennesker går højt op i, at det funktionelle godt må være smukt. Det element går hånd i hånd på små kvadratmeter.
I New York boede vi på 125 m2, og det gør ikke ens livskvalitet ringere at bo småt. Tværtimod blev vi nærere som familie. Designer man sig ud af det, kan man sagtens gøre det til en god oplevelse at bo småt. Det kræver, at funktionaliteten er i orden, og at alting har en plads, og så giver indretningen lige pludselig mening, siger Søren.