Feminin og maskulin lejlighed på Frederiksberg

Få indblik i lejligheden på Frederiksberg, hvor luftigt, let og feminint keramik bliver brudt af maskulint læder, stål og sten.

© Birgitta Drejer

Originalt og overraskende. Indretningen hos keramiker Jeanette Hiiri og designer Dennis Marquart er en smuk blanding af kontraster.

Her er svungne overdimensionerede lampeskærme fra 50’erne blandet med stramt moderne design, hvor det meste er designet af Dennis Marquart under brandet Oxdenmarq. Poetisk keramik lavet af Jeanette Hiiri i hendes eget navn står som sarte, finurlige stilleben på alle flader i parrets 134 m2 store lejlighed på Frederiksberg, hvor de bor med deres børn, William på 8 år og Lova på 4 år. Det er simpelthen et krav, at en ting er original, ellers kommer den ikke ind i hjemmet, som parret har opbygget efter en større ombygning. Da vi købte lejligheden, var den et sammensurium af træpaneler, mystiske tapeter og nedsænkede trælofter, med en rumfordeling, der bød på brune indbyggede skabe mellem stuerne, som ellers var tegnet til at være lyse og luftige, og hvor der lå tre rum en suite. Vi rev alt ud, så vi kun stod tilbage med en skal, vi kunne forme. Det var vigtigt for os at holde lejlighedens oprindelige plantegning og skabe alt i den ånd, lejligheden var tænkt, hvilket vi har gjort med små detaljer, som at bruge kalk og ikke plastikmaling og tapet, som man gjorde tidligere. Vi ville have et nutidigt udtryk, men i den originale stil, og trække det herskabelige frem, fortæller Dennis Marquart. Indretningen i dag er præget af tilfældigheder, en masse kærlighed ved første blik og egne kreative udfoldelser. Her bliver der ikke shoppet rundt i 20 butikker, for parret handler altid på deres impulser og første indskydelse. Bliver de vilde med et møbel, køber de det med det samme. Vi søger ikke efter specifikke ting. Vi vælger de ting, vi omgiver os med, ud fra umiddelbar forelskelse, og på en eller anden måde ender tingene altid med at passe sammen. Meget er også foræringer, der giver os gode minder i hverdagen, som fx vores vægtæppe med en Buddha, som Jeanettes faster Raili Prowse har vævet, og som Jeanette fik i gave, da hun tog sin eksamen fra designskolen, fortæller Dennis Marquart.
Inspirationen til deres arbejde og indretning hentes mange steder fra. Fælles for dem begge er, at de er iagttagere af detaljen. Det er det, der interesserer dem. Det være sig hos andre designere, i kunsten eller industrien. For Jeanette Hiiri er det tapeter, tekstiler, blomster, alt med luftighed og lette former, der inspirerer hende. Jeg kommer fra Sverige, og det nordisk lyse og lette betyder meget for mig i mit arbejde og indretning. Derudover ynder vi at tage vores egne møbler og værker med hjem for at se og teste, hvordan de fungerer både æstetisk og funktionelt. Det er vigtigt at tillade sig selv at bo med sine egne ting, så de kan komme ind under huden, ligesom børnene også ved, hvad vi laver, og lærer at passe på det. Stilen i vores hjem er derfor i høj grad præget af vores eget design og sammenstødet mellem det - med Dennis’ maskuline læder, stål og sten og mit keramik, som er luftigt, let og feminint. Men da vi begge arbejder med naturmaterialer og med afdæmpede farver, bliver udtrykket varmt og imødekommende. Vores nabo spørger hver morgen, om vi skal til begravelse, fordi vi altid går i sort tøj, men fordi vi befinder os i et kreativt univers, kan det ofte være lidt for kompliceret at forholde sig til farver. Til gengæld er vi glade for former, pointerer Jeanette Hiiri.

© Birgitta Drejer

Da parret overtog lejligheden, stod der en vitrine i mahogni, som også de tidligere ejere havde overtaget fra tidligere ejere. Og for at få et sus af lejlighedens historiske vingeslag, god opbevaring og skabe dybde i stuens farver med træ valgte Jeanette og Dennis at lade den blive stående. Spisebordet i træ og metal og stolene af læder har Dennis designet, ligesom sidebordet af mørkt træ og skinnende messing. Den runde keramikkugle er lavet af Jeanette, der har dækket den med perlemorsglasur, så den ligner en kæmpeperle.

© Birgitta Drejer
© Birgitta Drejer

Det overraskende, personlige og enkle. Hos Jeanette og Dennis skal hjemmet vise det liv, de lever. Her bruges Dennis’ stramt designede marmorsofaborde og stole med enkelt træstel og læder sammen med en customized standerlampe og lysekrone fra Stockholm med krummelurer og schwung. For oplevelser er et fast element i indretnin- gen. Den strikkede puf har Dennis’ mor lavet. Sofaen er fra Saxoliving. Skænken af lyst egetræ er fundet på et loppemarked og bliver brugt som udstillingssted for Jeanettes keramik.

© Birgitta Drejer

Jeanette Hiiri skaber både unikaskulpturer og brugskunst i form af lågkrukker, vaser og fade, og i hjemmet står det rundt omkring som stemningsgivende pynt, her en frise hængt på væggen.

© Birgitta Drejer

Jeanette Hiiris smukke keramik pynter overalt i lejligheden. En reol med marmorhylder og messingtråde gemmer på nips og Jeanettes keramik. Stolen er Dennis’ design, og billederne er blomstertryk fra Madrids botaniske have. Skulpturerne på gulvet er lavet af Jeanette.

© Birgitta Drejer
© Birgitta Drejer

I entreen skaber indbyggede skabe lige linjer, som brydes af bronzefarvet tapet med sommerfugle, Muutos knager og lampe fra House Doctor med referencer til tidligere tiders støvkoste. Stumtjeneren med en spinkel pindestruktur har Dennis Marquard designet, ligesom de to læderæsker.

© Birgitta Drejer
© Birgitta Drejer

Som skabet i filmen Narnia kan det afsyrede skab rumme uanede mængder af ting. Det har fulgt Jeanette gennem mange år, og hun har flere gange forsøgt at kassere det, men er altid endt med at beholde det. Vandpiben er hentet med hjem fra en rejse i Egypten, og den sorte keramik er Jeanettes unikaer. Skamlen af metal og læder er Dennis’ design.

© Birgitta Drejer

Et vævet vægtæppe med en Buddha lavet af Jeanettes faster, tekstilkunstner Raili Prowse, hænger som minde om Jeanettes eksamen på designskolen, hvor hun fik det i gave. Et antikt sminkebord i mahogni skaber med sin varme glød dybde i rummet. Art deco-skamlen i bøjet metal og læder er designet af PH, og stolen af læder er fra Oxdenmarq.

Tilfældige fund, der er customized, er en væsentlig del af lejlighedens møblering. Som loftslampen her, der er et loppefund. Sengen er en Jensen-seng med tæppe fra Magasin, og for fodenden bliver en antik svensk kiste brugt til aflægning af tøj. Som en stor, blød og varm flade ligger et rødt tæppe fra det svenske tæppefirma Bargi. Jakkeholderen fra Jeanettes familie står under en skulptur skabt af Jeanette med et dørhåndtag og en keramik-bh med blomstertryk, der er en humoristisk kommentar til hotellers ”Do not disturb”-skilte. En Bestlite-lampe sørger for læselys på de antikke natborde med marmorplader.

© Birgitta Drejer