Et liv med kærlighed til kunsten

Vi har besøgt grevinde – og gallerist – Cath Alexandrine Danneskiold-Samsøe, som bor i hjertet af København med en personlig blanding af antikviteter, fund fra rejser og selvfølgelig masser af kunst.

© Tim Bjørn

Cath Alexandrine Danneskiold-Samsøe. Vi kender hende fra modemagasiner og ugeblade, oftest glamourøst stående på den røde løber. Men nøjagtig som med næsten alt andet i denne verden, så gemmer der sig en helt anden kvinde og historie bag den facade, vi umiddelbart får lov at se af grevinden.

Grevindens hjem, er i den grad et vidnesbyrd om hendes største lidenskab, nemlig kunsten. I de sidste seks år har hun sideløbende med sin virksomhed, der beskæftiger sig med kommunikation og branding, haft eget galleri hjemme i den 300 m2 store privatbolig midt i København.

–Hvis du selv skulle beskrive dit eget hjem, hvilke ord ville du så bruge?
–Det er sammensat af vidt forskellige universer. Det er stedet, hvor jeg har lov til at være nostalgisk, legende samt meget privat. Netop derfor giver mit hjem mig den største komfort.

© Tim Bjørn

Kunsten er det tydelige omdrejningspunkt overalt i hjemmet. Også her i stuen, der domineres af to store, hvide Flexform-sofaer fra CasaShop. Herimellem et lavt sofabord, som Cath Alexandrine Danneskiold-Samsøe selv har tegnet og fået udført af en snedker. Til venstre står en gigantisk lampe fra italienske Cappellini.

© Tim Bjørn

Den store, skønne bogreol stod her allerede, da Cath Alexandrine Danneskiold-Samsøe flyttede ind. Den går fra væg til væg og rummer et hav af bøger om kunst, design og mode samt en lang række biografier. Men også billeder og nips. Cath Alexandrine Danneskiold-Samsøe er meget fascineret af den indiske kultur – her en indisk skulptur af en dansende kvinde fra Delhi. Den store bronzevase på bordet er ligeledes fra Indien. Sofabordet er i valnød, og bliver behandlet med olie hver uge. Herpå ligger coffetablebooks i stakke og forrest to små egyptiske skulpturer af skarabæer. Lyset får adgang gennem hvide dobbeltgardiner i hør.

© Tim Bjørn

Et kig fra det første gallerirum og ind i den private stue. På begge sider af åbningen hænger malerier i bivoks af den unge danske kunstner Michael Chang. Rummet er bevidst holdt meget bart, da kunsten taler for sig selv.

© Tim Bjørn

På en antik stol ligger en samling af Louis Vuitton-mapper, -notesbøger og -omslag. Portrættet er af Cath Alexandrine Danneskiold-Samsøe og er ét i en serie af billeder, som blev fotograferet til en bog. Bagest ses grevindens eget design af cigar-etuier i læder. Hun havde i slutningen af 1990’erne sit eget designbrand, Powder, hvor hun designede forskellige high end-accessories, bl.a. tasker.

© Tim Bjørn

Kontoret, helt enkelt og elegant med et antikt, 35 cm smalt, langt kinesisk vægbord og to kinesiske rejse-klapstole fra 1600-tallet, købt hos Green Square. På væggen et maleri af danske Katrine Ærtebjerg med et ganske stærkt grafisk udtryk i den kraftige sorte ramme. Det er købt hos Gallerie Mikael Andersen, og da det er et af de vigtige værker i kunstnerens virke, har det været udlånt til udstillinger. – Jeg faldt straks for dette billede og skiller mig aldrig af med det. Så selv om det hænger i galleriet, er det altså ikke til salg ...!

© Tim Bjørn

I det centrale gallerirum står tre ænestole og et bord i bordeaux silkevelour, en specialordre fra Habitat. Lampen i hjørnet hedder Fortuny, og er designet tilbage i 1907 af Mariano Fortuny Y Madrazo. Den produceres af Pallucco, CasaShop. Det store unikaværk, Running from Birds af Tim White-Sobieski.

© Tim Bjørn

Spisestuen danner rammen om Cath Alexandrine Danneskiold-Samsøes middage og salon-debatter. Hun holder meget af at invitere gæster, der ikke kender hinanden på forhånd, men som hver især kan bidrage til diskussioner om emner som fx kunst, kultur, filosofi, litteratur eller byde ind med historiefortællinger.

© Tim Bjørn

Et kig ind til stuen Til venstre i billedet kører to kanaler videokunst af Tim White-Sobieskis værk, New York City Suites, til musik af komponisten Brian Eno.

© Tim Bjørn

Soveværelset er holdt helt i bløde beige nuancer, og afspejler Cath Alexandrine Danneskiold-Samsøes stil og forkærlighed for det historiske. Sengetæppe og gardiner i tykke silkestoffer er specialbestilt hos Harrods. Puderne og vægtæppet er broderet med Danneskiold-Samsøes våbenskjold.

© Tim Bjørn

Badeværelset er også afstemt i naturfarver og toner. I vinduet står en spansk træskulptur af en kvinde, der holder en baby, fra Green Square, samt et stort fad med dekorative natursvampe. Forrest på bordet står produkter fra Chloé.

© Tim Bjørn

I køkkenet hænger et oliemaleri som Cath Alexandrine Danneskiold-Samsøe selv har malet i 1972. Herunder et antikt, indonesisk bord og engelske kunstnerstole fra slutningen af 1800-tallet. Op ad væggen læner sig en antik, indisk tavle med udskårne symboler af guder fra den indiske mytologi.

© Tim Bjørn

Køkkenet var helt nyistandsat da Cath Alexandrine Danneskiold-Samsøe flyttede ind. Hun har tilført det varme og personlighed med det rustikke træbord, sølvtøj og fotokunst.

© Tim Bjørn

Køleskabslågen her vidner om om Cath Alexandrine Danneskiold-Samsøes mere uformelle og selvironiske side. Hun har skrevet citater på lågen med sprittusch, heriblandt et af Ronald Reagan: “There is a statement I will make before I refuse to take any questions!”. Magneterne, som hun har fundet i USA, er fortrinsvis med feministiske statements – men der er også citater som fx “Do one thing everyday that scares you!” (Elanor Roosevelt) og ”I can only please one person per day. Today I choose me ...” (unavngiven).