Boligleg med farver og mønstre

Forelskelsen er flygtig, fortæller kunstmaler, boligstylist og indehaver af vintagetapetbutikken Retro Villa.

© Tia Borgsmidt

Mette Helena Rasmussen er en kreativ sjæl, der har et skarpt øje for smukke ting, indretning og nye tendenser. Hun er både kunst-maler, boligstylist og indehaver af vintagetapetbutikken Retro Villa med tilhørende webshop.

Hjemme hos Mette Helena Rasmussen og kæresten Rolf Pedersen er stilen mere tilfældig, rodet og sammensat. Her dominerer kunsten, og der er altid plads til nye genbrugsfund, kunstværker og skæve designermøbler.

Som boligstylist er Mette Helena Rasmussen jævnligt på besøg i lækkert indrettede hjem, hvor hun inspireres af andres måde at bo på. Når det kommer til stylingen af eget hjem, er hun derimod ofte mættet, og vil hellere slappe af end lave om og flytte rundt på møbler.

  • Jeg elsker indretning, tapeter og farver, og jeg forelsker mig hurtigt i andre folks hjem, hvor jeg hele tiden inspireres af nye idéer og flotte ting.

Men forelskelsen er flygtig. Jeg bliver nødt til at være tro mod mit eget hjem. Jeg bruger ikke min tid på at rykke rundt på opstillinger eller nøje overveje, hvordan malerierne skal hænge hos mig selv, men fylder bare op med kunst og ting, jeg godt kan lide.

Her roder ofte med mange ting, vaser og dimser, der står placeret rundt omkring, hvor de nu engang er sat.

I mit hjem skal stilen ikke være alt for højtidelig. Her bor en familie, og tingene behøver ikke at matche hinanden, ligesom møblerne skal kunne tåle at blive brugt, forklarer hun.

Mette Helena Rasmussen elsker at samle på ting og sager, og hendes helt store hobby er at spotte flotte ting til ingen penge. Nye ting siger hende ikke meget, men hun bliver derimod altid meget begejstret, når hun besøger genbrugsbutikker.

  • Fx når jeg finder et pølset askebæger i ler med en spændende glasur lavet af en eller anden Jens i 1978 eller en slidt træsouvenir fra en rejse til Afrika, der bare er kasseret. Den slags slæber jeg hjem i overflod. Det er fantastisk, når en gammel glemt stentøjsvase til en femmer pludselig kan blive smuk i nye omgivelser, fortæller Mette Helena Rasmussen.

Kunsten er det, der betyder mest for Mette Helena Rasmussen, og i alle rum pryder en stor kunstsamling væggene.

I løbet af Mette Helena Rasmussens studietid på Kunstakademiet har hun byttet sig til rigtig meget kunst, ligesom hun har spottet spændende nyt til rimelige priser på auktioner, kunstmarkeder og loppemarkeder. Hun sætter stor pris på al sin kunst, uanset om det er et lille, ukendt litografi fundet på et loppemarked eller et stort maleri, som en af hendes veninder fra Kunstakademiet har lavet. Bare det er interessant at kigge på og kan inspirere hende.

  • Jeg vil altid kunne finde lidt mere vægplads, og nye værker kommer op, hvor der er et ledigt søm, i salonstil. Nogle gange skaber jeg det bedste resultat, når selve ophængningen ikke er så overvejet. Selv på badeværelset har vi hængt kunst op, fordi der var en ledig væg. Ligesom i resten af lejligheden må det også gerne være en oplevelse at gå derud, siger Mette Helena Rasmussen.

Før Mette Helena Rasmussen mødte kæresten Rolf Pedersen, boede hun med sin datter Villa Malou i et stort miks af pastelfarver og blomstrede vintagetapeter. Men efter hun er flyttet ind i kærestens lejlighed, har stilen ændret sig markant.

Han havde selv sat lejligheden i stand og havde derfor sat sit eget præg på indretningen, inden hun flyttede ind.

  • Fra at bo med farver og loppefund bor jeg nu langt mere maskulint med sorte designermøbler. Rolf har sine faste holdepunkter, hvad angår stilen i lejligheden, men jeg har nu alligevel fået lov til at have en smule feminin indflydelse, fortæller Mette Helena Rasmussen, der fx har piftet køkkenet op med mønstrede fliser og indført sengetæppe, puder i sofaen, gulvtæpper og hvide møbler.

Men Mette Helena Rasmussen er glad for, at hjemmet afspejler, at hun bor sammen med en mand, og selvom parret ofte er uenige om indretning og møbler, er de samtidig gode til at give plads til hinandens idéer.

  • Vores fælles passion for lamper og stole er tydelig, og vi elsker begge unikke og skæve ting. Rolf syntes, det var et kup, da han fandt et stort og billigt Eames-spisebord på en netauktion i Tyskland.

Varebeskrivelsen stod på tysk, så han havde ikke fanget, at det var et specialfremstillet asymmetrisk bord. Men det passer perfekt ind i vores skøre, tilfældige hjem, hvor der bor to rodehoveder som os, skraldgriner Mette Helena Rasmussen.

© Tia Borgsmidt

Mette Helena Rasmussen, indehaver af vintagetapetbutikken Retro Villa, kunstmaler og boligstylist. Modsatte side: Et kig fra spisestuen ind til køkkenet, hvor bordet er specialfremstillet til at passe til Børge Mogensen-bænken. Det store perletæppe over spise- krogen er af Pernille Moesgaard og købt for en slik på Kunstakademiets julebazar. Værkerne i spisestuen er bl.a. et gult og grønt oliemaleri af Eva Louise Buus og et indrammet litografi af Richard Mortensen, købt i en kunsthandel i Valby. Det store, indrammede blå og røde litografi nederst er købt på lauritz.com.

© Tia Borgsmidt

I stuen hænger mange af parrets mindre kunstværker sammen med Mette Helena Rasmussens store afgangsværk, Dåb, fra Kunstakademiet. Det er et maleri, der betyder meget for hende, men ellers foretrækker hun udelukkende at have andres kunst hængende. Du kan se mere af hendes kunst på mettehelena.dk. Tremmesofaen er en gammel Børge Mogensen, og lænestolen er en patineret Arne Vodder, fundet på lauritz.com. Den grå Grasshopper-lampe er fra Gubi, og den sorte væglampe er fra Flos. Gulvtæppet er fra byfribert.dk.

© Tia Borgsmidt

Reolen, der er hængt pladsbesparende op under loftet, hedder Libri og er fra Swedese. Den sorte lampe over bordet er designet af Tom Dixon.

© Tia Borgsmidt

At Mette Helena Rasmussen og Rolf Pedersen foretrækker en tilfældig stil ses fx her i deres spisestue, hvor der er mange slags stole. Det store maleri med diamanten er lavet af Ida Settergren, mens den indrammede lyserøde/orange collage øverst til højre er af Milena Bonifacini. Det indrammede Eske-litografi hænger til venstre for det store Settergren-værk. Det lille gule maleri øverst er af Andrea Lind-Valdan og er en gave fra kunstneren.

© Tia Borgsmidt

Det sorte køkken er fra Ikea, men forklædt med Made a Mano fliser, patinerede messinggreb fra genbyg.dk og Mette Helena Rasmussens kunst og nips.

© Tia Borgsmidt

Det sorte køkken er fra Ikea, men forklædt med Made a Mano fliser, patinerede messinggreb fra genbyg.dk og Mette Helena Rasmussens kunst og nips.

© bobedre.dk

Gennem årene har Mette Helena Rasmussen samlet på finurlige ting, lysestager og keramik i forskellige udformninger. De er samlet til udstilling i et stort skab og tilfører masser af personlig stil.