Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Hvem skal vinde IdéPrisen 2015?

Vær med til at bestemme, hvilken ombygning der skal vinde IdéPrisen 2015. Ved at deltage i afstemningen får du samtidig mulighed for at vinde arkitekthjælp for 20.000 kr.

Stem og vind en arkitekt

© Christina Kayser Onsgaard

IdéPrisen hylder ideen bag den boligmæssige værdi og livskvalitet, som en arkitekt og boligejer kan skabe sammen. Stem på din favorit blandt de tre nominerede boliger, og vær med i lodtrækningen om 3 x 20.000 kr. til arkitekthjælp. Brug arkitekten til at få inspiration, faglig og teknisk bistand eller måske et skitseforslag til drømmeprojektet. Deltag i afstemningenher.

Fagjuryen: Både fagkundskaben og danskerne er med til at bestemme, hvilket hus der skal vinde IdéPrisen 2015. I fagjuryen 2015 sidder: Erik Rimmer, chefredaktør BO BEDRE, Kristine Virén, arkitekt og formidlingschef i Bolius, Lene Espersen, direktør i brancheforeningen Danske Ark, Jesper Nielsen, ejendomsmægler og kendt fra TV-programmerne ”I hus til halsen” og ”Hammerslag” og Pernille Hjorth, arkitekt og sekretariatsleder i Danske Boligarkitekter.

Se billeder og læs om de nominerede huse i galleriet her.

Nænsom renovering af Friis & Moltke-hus

© Christina Kayser Onsgaard

Jens og Therese købte et velbevaret Friis og Moltke-hus fra 1959, som deres patinerede designklassikere passede perfekt ind i. Men huset trængte til en opdatering og var samtidig for lille til familien på fire. Så hvordan bygger man til og modernisere uden at ødelægge ånden? Den balancegang fik de hjælp til af arkitekten, der netop havde erfaring med denne type huse.

Meget er forandret i Jens og Teresa Madsens hus i Odense, men meget er også stadig, som da den kendte århusianske tegnestue Friis & Moltke leverede tegningerne til huset i 1959.
Huset på 125 kvadratmeter er nu blevet udvidet i længden med en tilbygning på 47 kvadratmeter, som harmonerer fint med det oprindelige hus, og hvor der nu er indrettet to teenageværelser. Respekten for husets oprindelige kvaliteter, som der er mange af, går igen i hele det ombyggede hus. Her er mange af husets oprindelige detaljer bevaret, fx de fine mahognidøre med de grå plasticgreb og tilsvarende grå lister på karmene. Men huset trængte trods alt til en opdatering. Det gamle køkken var et lille rum mellem stue og spisestue, som i dag er der blevet åbnet op, og det nye køkken i egetræ korresponderer fint med familiens store samling af møbelklassikere. Nye vinduespartier fra gulv til loft sørger desuden for, at der kommer mere lys ind i boligen end før. Facaden er i dag en kombination af sortmalet træbeklædning og gule mursten, som man har valgt ikke at pudse op. Her er de gamle mursten i stedet renset og suppleret med nye i samme gule tone som de gamle.

Pris 1,6 mio. kr. Arkitekthonorar 25.000 kr. Rådgivningen omfattede skitseforslag, godkendelse hos myndigheder samt æstetisk rådgivning. Arkitekt: Rasmus Bak.

Før

© Christina Kayser Onsgaard

Det oprindelige hus havde mange små, mørke rum – ikke mindst på grund af det store tagudhæng. Det har arkitekten rettet op på ved at bytte de oprindelige vinduer ud med store glaspartier, hvoraf flere kan lukkes helt op.

© Christina Kayser Onsgaard

I stuen er de oprindelige parketgulve udskiftet med nye og de gamle radiatorer under vinduerne er fjernet og erstattet med gulvvarme. Det har givet mulighed for at lave et nyt vinduesparti, der spænder fra gulv til loft.

© Christina Kayser Onsgaard

Køkkenet er åbnet op ud til stuen og alrummet på den anden side af pejsen. Den løsning har givet mere lys og gjort køkkenet til et centralt rum i huset. Elementerne af eg er specialfremstillet af Køkkenskaberne.

© Christina Kayser Onsgaard

Soveværelset har fået store skydedøre ud til haven og direkte indgang til det nye voksenbad. Skydedøren er genbrug fra husets tidligere gangareal. De rustikke grågrønne skifferfliser lå oprindeligt i indgangspartiet.

© Christina Kayser Onsgaard

Overgangen mellem den eksisterende bolig og den nye tilbygning er et fællesrum, som familien kalder for flexrummet. Flexrummet fungerer både som kontor og som entré med masser af garderobeplads. Glasdørene mod haven giver et fint dagslys i rummet.

© Christina Kayser Onsgaard

Før ombygningen var spisestuen adskilt fra køkkenet og stuen af en lille, mørk mellemgang. Nu er væggene væltet og rummene slået sammen til ét stort opholdsareal. Ud mod haven er den oprindelige terrassedør udskiftet med en stor glasskydedør.

Bungalow blev til moderne funkis i to etager

© Christina Kayser Onsgaard

En nedslidt bungalow i ét plan voksede til en moderne funkisvilla i to etager. Den himmelstræbende idé har skabt masser af lysindfald og fine kig ud over landskabet.

Da Jesper og Annette Bach overtog den nedslidte bungalow var planen at bygge til i længden. Men en dag kom arkitekten forbi, og han kravlede op på taget og fik her en idé til en helt anden slags udvidelse: At bygge ovenpå. Her ville familien nemlig få den smukkeste udsigt over området i forstaden Åbyhøj vest for Aarhus. Der var dog et problem: Ideen harmonerede ikke helt med byggereglerne. Men her fik Jesper og Annette Bach god hjælp fra arkitekten, der kunne bistå dem i forhandlingerne med kommunen, som endte med, at de fik dispensation.
Resultatet i dag taler for sig selv. Den lille, slidte bungalow er blevet til en hvid funkisdrøm. Ved at bygge ovenpå i stedet for udad har familien desuden fået mere plads i haven til både morgen- og aftenterrasser, og indendørs giver de store vinduespartier på førstesalen et flot lysindfald til hele huset. Hele indretningen er udtænkt til en børnefamilie med legezoner i stuen og kombineret køkken-alrum og stue med udgang til aftenterrasse bag huset. Desuden er en stor zone på førstesalen bygget med ikke-gennemgående vægge, så det er nemmere at ommøblere rummene, når børnene bliver større.

Pris: 2,5 mio. kr. Arkitekthonorar: 75.000 kr. Rådgivningen omfattede skitseforslag og godkendelse hos myndighederne samt æstetisk delrådgivning. Arkitekt: Rasmus Bak.

© Christina Kayser Onsgaard

De store glaspartier i stuen leder automatisk blikket videre ud på terrassen og i haven. Netop den kobling mellem inde og ude er familien meget glade for.

Før

© Christina Kayser Onsgaard

Den oprindelige bungalow på 90 m2 har fået en ny førstesal med udsigt over landskabet og en solfyldt eftermiddagsterrasse.

© Christina Kayser Onsgaard

Køkkenet er holdt i sort og hvidt, og har udgang til en lille morgenterrasse.

© Christina Kayser Onsgaard

Hallen byder gæster og beboere velkommen med masser af luft og lys. Det lyse og transparente understreges også af glasgelænderet. Det høje rum sikrer en god kontakt mellem værelserne på førstesalen og stueplan.

© Christina Kayser Onsgaard

Himlens lys gennem store vinduer og udsigten over den brede ådal vest for Aarhus er et par af de store gevinster ved arkitektens idé om at bygge en førstesal.

© Christina Kayser Onsgaard

Badekarret i badeværelset på førstesalen er af italiensk sten, og det er så tungt, at det blev løftet ind i rummet med en kran, før taget blev lagt på huset.

Oprydning i hutler-til-bulter huset

© Christina Kayser Onsgaard

Det begyndte som et sommerhus i 1920. Tre generationer og adskillige om- og tilbygninger senere overtog familien huset, der med sine 253 m2 hulter-til-bulter-rum gav arkitekten en del hovedbrud, før brikkerne faldt på plads.

Mette og Enricos hus, som de købte efter mange års ophold i udlandet, var nærmest en labyrint af rum, og da det samtidig med tiden var blevet bygget om til at huse to familier, var der nok at tage fat på. Før de skrev under på slutsedlen inviterede de derfor arkitekt Anders Barslund ud for at bese huset. Og kun hvis han kunne få en velfungerende indretning ud af denne rum-forvirring ville de købe huset, hvis største kvalitet var en fantastisk beliggenhed ud til skov og tæt på Dyrehaven nord for København. Men Anders Barslund kunne se kvaliteter i det gamle rødstenshus fra 40’erne, så han gik i gang med rydde op. Derfor er det i dag noget af en aha-oplevelse at træde ind i det, der udefra tegner ret beskedent. Men man kommer lige ind i et imponerende køkken med direkte kig til haven og videre til skoven. Barslund har også på elegant vis løst opgaven med at indrette en gæsteafdeling til Mettes forældre, som er bosiddende i Holland, men ofte er på besøg. I køkkenets skabsvæg i røget eg gemmer der sig nemlig en ”hemmelig” indgang, som fører ind til en gæsteafdeling med soveværelse og bad. Anders Barslund har haft blik for at bevare husets kvaliteter som fx de fine skabe fra 40erne i værelserne, trappen til kælderen og det fine parketgulv i dele af huset. Men ellers er der vendt totalt op og ned på indretningen af det gamle hus.

Pris 2,5 mio. kr. Arkitekthonorar 200.000 kr. Rådgivningen omfattede alt fra skitseforslag til byggeledelse samt inventardesign og koordinering af alle materialeleverancer. Arkitekt: Anders Barslund.

Før

© Christina Kayser Onsgaard

En tværgående væg, der tidligere delte huset i to er nu væk og køkken og stue er slået sammen til ét langt rum, der er gennemlyst fra den ene ende af huset til den anden.

© Christina Kayser Onsgaard

Huset i Gentofte var oprindeligt et lille sommerhus bygget i 1920. Siden er det knopskudt med nye tilbygninger i flere omgange. Da familien overtog det, var det indrettet til tofamiliehus og planløsningen var labyrintisk.

© Christina Kayser Onsgaard

En lang skabsvæg i røget eg fungerer som en ryg i køkkenet. Bag nogle af trædørene gemme sig bl.a. viktualierum, køleskab, og skab til køkkenmaskiner.

© Christina Kayser Onsgaard

Selv om meget skulle opdateres i huset, var der også mange fine ting, som var værd at bevare. Det gælder fx skabsvæggene i både sove- og børneværelse.

© Christina Kayser Onsgaard

Det nyrenoverede badeværelse ligger mellem sove- og børneværelse. Arkitekten har valgt flisen Walks 1,0 fra italienske Floor Gres på grund af enkelheden og det smukke spil.

© Christina Kayser Onsgaard

Overalt, hvor det var muligt, er husets oprindelige stil bevaret. Det gælder fx trappen, der nu fører ned til kælderen fra det nye køkken-alrum.

Gå ind på danskeboligarkitekter.dk for at stemme. Her kan du også se projekter fra de mere end 100 boligarkitekter, der har lagt fotos ind til inspiration til dit næste husprojekt.

Relaterede Artikler