Smuk herskabsvilla der virkelig skiller sig ud
Med et speciallavet snedkerkøkken, velovervejede farver og en skøn kombination af designermøbler og skæve fund, er villaen i en klasse for sig.
Af
Mia Dalgas i husets nye køkken, der er specialdesignet af Peter Wedell-Wedellsborg. Her sidder hun på en CH56-barstol i læder, designet af Hans J. Wegner, fra Carl Hansen & Søn. Væggenes blågrå tone er en kontrast til trægløden i både gulvet, køkkenet og stolene. Plakaten på væggen er af Cathrine Raben Davidsen, mens vasen, Troll, er fra Menu. Gardinerne er syet med hjælp fra Gittes Gardin Entreprise, der også flere steder i huset har fået gardinstængerne til at matche vægfarverne.
Drømmehuset i Charlottenlund
Det lyder næsten som en klichéfyldt kærlighedshistorie, men den er god nok, Mia og Peter Dalgas udvekslede ikke et eneste ord, før de bød på deres drømmehus i Charlottenlund lidt nord for København.
– Da vi så de høje paneler, de smukke lofter og fornemmede rummene, var vi slet ikke i tvivl. Vi kiggede bare på hinanden, og så gik Peter hen til ejendomsmægleren og afgav vores bud, fortæller Mia Dalgas, der er Marketingchef i den danske møbel- og designvirksomhed Menu.
De fik huset, der egentlig var i fin stand og lige til at flytte ind i, men plantegningen var ikke helt, som Mia og Peter havde drømt om, så de tog hul på en omfattende renovering. Parret valgte at bytte rundt på stuer og køkken, og imens boede de i kælderen med deres to børn.
– Selvom vores unger synes, det var superhyggeligt, var det lige lovlig lang tid at bo dernede, siger Mia, som tilføjer, at det også havde klare fordele at være så tæt på byggeriet og være en del af processen.
– Vi kunne dagligt følge udviklingen, og det var selvfølgelig smart, at vi altid lige kunne mødes med håndværkere og entreprenør undervejs.

Køkken-øen er holdt i et sildebensmønster, der gør, at den glider i ét med gulvet.
State of the art-snedkerkøkken
Ud over nye gulve og etableringen af gæstetoiletet i underetage var det især det speciallavede køkken, der tog lang tid. Køkkenet er som en stor del af husets øvrige grundplan lavet med hjælp fra arkitekt og designer Peter Wedell-Wedellsborg, som har hjulpet med alt lige fra materialevalg til indretningen.
Basen i det æstetiske køkken er en 4,5 meter lang køkken-ø, der tager udgangspunkt i trægulvets sildebensmønster.
– Vi vidste, at vi ville have et state of the art-snedkerkøkken, og her var Peter Wedell-Wedellsborg en fantastisk hjælp. Som arkitekt så han rummet som helhed, og samtidig har han et godt øje for lækre finesser. Hans idé med at lave køkken-øen i samme mønster som gulvet forstod vi lige med det samme, da han forklarede det som en terminator, der kommer op af jorden. Det lød sjovt, og vi kan godt lide at have noget unikt, der ikke ligner det, alle andre har, siger Mia.

Spisebordet er købt hos Sacrecoeur Design Store, mens de fire stole hedder Afteroom Dining Chair Plus og er fra Menu. Det tykke og varme gulvtæppe er fra Bolia, den høje lysestage er fra Reflections, og de lave stager er fra Design By Us. Den lille vase, Troll, er fra Menu, ligesom pendlen, Chambers Chandelier, der er designet af Søren Rose. I hjørnerne står en CH33T-stol af Hans J. Wegner fra Carl Hansen & Søn.

De rå stålelementer giver en god kontrast til træet. Her blandes det klassiske og herskabslige med rå og moderne elementer.
Et levehus frem for alt andet
I dag er køkkenet blevet husets centrale omdrejningspunkt. Både i det daglige og når familien har gæster på besøg.
– Det er vigtigt for os, at det er et levehus, og ikke et museum. Her er altid fyldt med mennesker, børn og middagsselskaber, så det skal vores indretning selvfølgelig kunne klare og rumme, siger Peter Dalgas, der til daglig er Executive Creative Director hos reklamebureauet Yellow.

Den lille fordelingsgang har et godt lysindfald takket være fire store vinduer. Der er mange sjove og skæve ting i boligen, for eksempel installationen på væggen, der er fra et supermarked i Palm Springs i Californien. De olierede sildebensgulve er også helt bevidst sammensat af stave, der har knaster eller ujævnheder, så gulvet har mere spil.
Øje for de små detaljer
Mia og Peter Dalgas' overordnede interesse for design fornægter sig ikke, når man bevæger sig rundt i det 215 m² store hus, der er gennemført og indrettet med øje for både store linjer og små, elegante detaljer.
– Vi elsker design og godt håndværk, men vi er altså ikke for fine til at blande med små, skæve fund, så længe vi synes, det er fedt og det giver personlighed, griner Mia og hentyder til en lille installation, der hænger på husets trappe-repos.
Ved første øjekast ligner det måske et kunstværk af en mere eller mindre kendt kunstner, men det viser sig at være fundet på hylden hos en stor, amerikansk supermarkedskæde.

Husets klassiske paneler står smukt efter en omgang maling. Dette rum var tidligere spisestue, og det var her, Mia og Peter faldt pladask for de imponerende lofter og paneler. Spejlet er fra Reflections, og stolen, Harbour Chair, i velour, er fra Menu.
Tilbagetrukket hotel-fornemmelse
Inden familien flyttede til huset i Charlottelund, boede de nemlig to år i Los Angeles, og inspirationen fra opholdet har sat sit tydelige præg på indretningen af det nyistandsatte hus.
– Efter at have boet i udlandet er det i langt højere grad gået op for os, at indretning er meget mere end lyst træ og lyse gulve, som det ellers ofte er her i Skandinavien. Det er blandt andet derfor, vi har valgt at lægge tykke, mørke gulvtæpper på hele førstesalen, fortæller Mia.
Under tæpperne har de lagt et ekstra lag lydisolering, så børnene kan tumle rundt, uden at det larmer for meget, men tanken er også, at tæpperne giver førstesalen en lidt tilbagetrukket hotel-fornemmelse.
– Det er især lykkedes i soveværelset, hvor vi med gulvtæpper, gardiner og farvesammensætning har opnået præcis den der moderne, lidt hule-hygge-agtige hotel-stemning, vi gik efter.

Det gamle køkken er i dag delvist inddraget til det nye gæstetoilet, mens resten af pladsen er blevet til et L-formet kontor. Panelerne er forlænget, og listerne i loftet er sat op for at genskabe den oprindelige stil, og dermed bevare husets originalitet. Parret har desuden valgt klassiske porcelænsfatninger til loft og vægge. Stolen er CH33T af Hans J. Wegner.

Sofabordet er af Poul Kjærholm, lænestolen med flet er CH25 af Hans J. Wegner, tæppet er fra svenske Kasthall, og begge Échasse-vaser er fra Menu. Den store gulvlampe er fra Foscarini, modellen hedder Zwiggy og er i sin tid købt i Casa Shop i København. Skålen, det lille Plinth-marmorbord og Phare-lampen er fra Menu.

Close-up af den installation, parret købte i et supermarked i Californien. Gulvvasen er Échasse fra Menu.

Soveværelset er helt enkelt. Dels fordi der ikke er så meget plads, men også fordi målet var at skabe en hyggelig hotel-stemning uden for mange elementer. Det marokkanske sengetæppe er købt på et loppemarked i Los Angeles og komplementerer rummets grønne toner, der til gengæld bliver brudt af tykke, safranfarvede gardiner i velour. Sengelampen er fra Bestlite, mens stolen og spejlet i vindueskarmen er fra Menu.
LÆS OGSÅ: Disse planter bør du have i dit soveværelse.

Husets gæstetoilet i stueetagen er blevet etableret, så førstesalen kan forblive privat. Også her er gulvet lagt i sildebensmønster. Både fliser og håndvask er i lavasten fra firmaet File Under Pop, og da væggene er malet sart rosa, faldt valget på et messing-armatur. Spejlet er Darkly Mirror fra Menu.

Overetagens gulve er beklædt med tykke væg til væg-tæpper fra Garant. Lamperne fra Design By Us er speciallavet til den københavnske Michelin-restaurant Geranium. Til Mias held var der fire lamper til overs, som hun fik lov til at købe. Gazellehovedet er en foræring fra en onkel.

Badeværelset står stort set, som det så ud ved overtagelsen. Det har dog fået et lag maling i samme rosa som husets gæstetoilet, og så er det store spejl fra Reflections kommet op. Stolen er model CH88 af Hans J. Wegner, og reolerne er designet af Mogens Koch, begge fra Carl Hansen & Søn.