Se Maria Montell og Tomas Villums køkkendrøm
Det er langtfra første gang, at ét renoveringsprojekt bliver til to og så til tre. Se parrets lyse snedker-køkken med parketgulv og grove loftsbjælker.
AfLene Samsø
Det er langtfra første gang, at ét renoveringsprojekt bliver til to og så til tre. Se parrets lyse snedker-køkken med parketgulv og grove loftsbjælker.
Af// Sangerinde og sangskriver Maria Montell og skuespiller, filminstruktør og -producent Tomas Villum Jensen måtte igennem en større renovation, før de kunne realisere drømmen om deres nye køkken, men i dag kan parret høste frugten af det hårde arbejde.
Det kreative par sangerinde Maria Montell og filminstruktør Tomas Villum Jensen måtte igennem en større renovering af deres stråtækte landejendom fra 1700-tallet, før de kunne realisere deres drømme om et åbent og lyst køkken med udgang til terrassen.
Parrets oprindelige køkkenplaner udviklede sig hurtigt, i takt med at de fik deres tanker og behov formuleret og skitseret på papir.
– Til at starte med ville vi egentlig bare have et nyt køkken, da det gamle grovkøkken fra 70’erne var ved at være slidt ned. Men da vi gik i gang med planerne og begyndte at lege med tanken om at udvide og måske flytte køkkenet lidt, greb det hele lidt om sig, forklarer Tomas.
// Køkkenet i det stråtækte bondehus er et specialdesignet snedkerkøkken fra snedkerfirmaet Olav Eriksen i Kolding. Parret drømte om et moderne og hyggeligt køkken, men ville samtidig bevare husets sjæl. De valgte derfor et shakerkøkken med hvidlakerede, klassiske fyldningslåger og fravalgte overskabe til fordel for åbne hylder for at skabe en luftig fornemmelse. Bordpladerne er fremstillet i italiensk travertinmarmor med et let strukturmønster i en beige tone med samme farvetemperatur som egetræsgulvet og hylderne i kogeøen.
Det færdige resultat vidner om en familie, der kan lide at lave mad – og som bruger tid på det. Køkkenet er bygget med øje for detaljen og er fyldt med funktionelle finesser. Kombinationen af lukkede skabe og åbne hylder giver mulighed for at udstille deres smukke arveporcelæn og moderne keramik og giver samlingen en dekorativ funktion.
// Parret havde for mange år siden et hus i Frankrig, hvor de lavede mad på et rødt komfur, og de har ønsket sig et magen til lige siden. Køkkenets helt store feature er derfor det røde Ilve-komfur, som er håndlavet i Italien med messingdetaljer, seks induktionsplader og to ovne.
// Det stråtækte bondehus er blevet åbnet op med dobbelte terrassedøre, og det nye køkken ligger nu med direkte udgang til den idylliske terrasse.
– Køkkenet er blevet vores største og mest brugte rum. Det er her, alting foregår fra morgen til aften, så det er vigtigt, at det afspejler os som familie. Vi har valgt lyse flader, som skaber plads til tilbehør og kunst, der larmer lidt. Vi kan give den gas med farverige glas og håndlavet keramik, uden at det roder, og det er vi ret vilde med, fortæller Maria.
Parret besluttede at rykke køkkenet fra dets oprindelige placering og orientere det mod øst, så de kunne få kig til de fem tønder land, der hører med til landejendommen i Humlebæk. Men det var ikke uden udfordringer. Der skulle bl.a. rives vægge ned, flyttes stikkontakter og ordnes gulve.
Og nu, hvor de var i gang, valgte de desuden at udskifte vinduerne i husets langside og tilføje brede terrassedøre, der kan åbnes helt op om sommeren.
// Armaturet i messing er fra Quooker, og den blå keramikskål er lavet af keramiker Ditte Fischer.
// Køkkenet er bygget med øje for detaljen og fokus på optimal udnyttelse af opbevaringspladsen. Der er gjort plads til en smal vinreol, og radiatorerne er gemt væk bag indbyggede radiatorskjulere, hvor toppladen flugter med vindueskarmen.
– At flytte køkkenet ti meter skulle vise sig at blive lidt af en udfordring, men det har virkelig gjort en verden til forskel. Der er blevet skabt et helt andet flow i huset, og vi har fået direkte udgang til terrassen. At kunne nyde den storslåede udsigt til haven og markerne med de græssende heste igennem de sprossede vinduer er virkelig prikken over i’et, siger Maria.
// En detalje, som Tomas og Maria er særligt glade for, er den indbyggede “kaffebar” under trappen. Kaffebaren er bygget som et skab, så det hele kan gemmes af vejen.
Valget af køkken faldt på et hvidt snedkerkøkken i engelsk- inspireret shakerstil med lyse bordplader i italiensk travertinmarmor. En løsning, der tilgodeser husets historie og arkitektur og understreger den klassiske stil, de ønskede sig.
For at skabe en luftig fornemmelse er loftet blevet hævet, så de gamle tvær- bjælker nu ligger frit.
Husets gamle parketgulv i egetræ har været taget op og er blevet repareret, lagt tilbage og til sidst slebet og lakeret. Nu tilføjer det lyse trægulv en elegance til køkkenet og binder det sammen med spiseområdet. Det er desuden blevet et fint modspil til den enkle stil og de grove bjælker, som alle er blevet mørkbejdset for at få dem til at fremstå ens.
// Et kig til spiseområdet, der nu er forbundet med køkkenet. Efter at have væltet en del vægge manglede der stykker af gulvet, så parret måtte tage det fine parketgulv op og flette det sammen på ny. En stor opgave i det skæve hus.
Parrets drøm om et moderne, hyggeligt køkken og et åbent stueplan med kig til de omkringliggende marker er i den grad gået i opfyldelse – det til trods for, at de måtte tage en større omvej og imødekomme en del uforudsete udfordringer på vejen. Men når enden er god, er alting jo godt.
// Udsigten til det omkring-liggende naturområde med hestefold, marker og enge er fænomenal og emmer af ro og idyl.