Sådan julepynter indretningsdesigneren sit hjem

Bliv inspireret af det smukke julehjem, som er den perfekt kombination mellem hygge og minimalisme.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Julie Brandt Dams jul bærer tydeligt præg af hendes stil og virke som indretningsdesigner. Hos hende skal det klassiske og traditionelle fylde lige så meget som det originale og personlige.

Fusion af traditioner

Nostalgisk barndomspynt blandet med flettede hjerter af smukke tapeter, og spektakulære juleborde med skiftende temaer. Hos designer og indretningsdesigner Julie Brandt Dam er opskriften på en personlig jul en blanding af både faste og nye traditioner.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Majestætisk midt i sneen ligger den imposante villa fra 1885, som er blevet sat nænsomt i stand i tråd med den originale stil.

Julen handler om at kombinere nye og gamle traditioner

En opvækst med mange antikviteter og rejser er tydeligt afspejlet i Julie Brandt Dams indretning, der er en blanding af franske og orientalske antikviteter, fusioneret med fotokunst og moderne møbler. Alt bærer præg af underspillet elegance baseret på uovertrufne materialer, hvor der er kræset for detaljen. Der er tale om en utrolig gennemførthed, som Julie også bruger i sit arbejde som rådgiver inden for boligindretning og istandsættelse, samt design og konceptudvikling i sit eget firma The Brandt Studio. Her holder hun af at finde smukke, cool ting og effekter, som måske netop bliver den detalje, der fuldender et hjem på forunderlig vis.

Rammen er en palævilla nord for København fra 1885, som hun, sammen med sin mand, Thomas Dam, og deres børn, overtog og satte nænsomt i stand i 2006. Ønsket var at beholde den bevaringsværdige klassiske stil på huset, og dernæst sætte sit eget præg på indretningen. På samme måde handler julen for Julie lige så meget om at bevare de klassiske gamle traditioner som at skabe sine egne.

– Jeg har taget en del med fra min egen barndom, såsom at skrive julekort, bage sammen med mine børn, og gå i teatret og se Folk og røvere i Kardemommeby. Men det er også dejligt at sætte sit eget præg på julens traditioner og skabe sin helt egen personlige pynt, fortæller Julie.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hjemmeflettede hjerter og julekugler fra Julies barndom samt ny pynt danner kernen i juletræspynten, der følger Julies idé om, at julen skal funderes i gamle minder og nye traditioner.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hver jul får et nyt tema hos familien Brandt Dam. I år er julegavernes farveskala inden for engblomsters brændte rødlige farver, med matchende velourbånd, samt cognacfarvede og grå toner. Det runde bord forhandles af The Brandt Studio.

Juleaften er højtidelig, varm og rar

Julen begynder for familien allerede i november måned, hvor julekortene skrives, og de første julegaver bliver købt. For december er en meget travl måned, både arbejdsmæssigt i Julies firma og på hjemmefronten, hvor samvær med børnene bliver prioriteret højt. Således er det at klippe sin egen julepynt af fint papir og dekorere peberkagehuse blevet en fast tradition hos familien Brandt Dam. Juletræet fælder de selv i skoven, og hele familien er sammen om det.

– Juleaften fejrer vi altid hjemme, og sammen med hele vores familie, og inden middagen tager vi i kirke til julegudstjeneste. Juleaften er en nydelses-aften, hvor vi alle klæder os fint på, og jeg kræser om borddækningen for at skabe en højtidelig, men samtidig varm og rar stemning for min familie. Anden juledag fejrer vi også hos os i havestuen, men ellers går juledagene med at besøge familien og slappe af, da det er det eneste tidspunkt på året, hvor der er lidt stille i min branche, fortæller Julie.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Friske blomster pynter på gaverne, der er holdt i mørkegrå toner og i skiftende glatte og matte materialer, som skaber underspillet liv og elegance i julens pynt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Dagligstuen med de eksklusive italienske sofaer bliver i hele julemåneden brugt som samlingspunkt for julehygge med familie, venner og deres børn. Her skaber masser af levende lys julestemning sammen med klare glaskugler i velourbånd der hænger som diskret pynt i vinduet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et forventningens kig ind til spisestuen, hvor en vintage-lysekrone med gyldne blomster er som skabt til et hav af glaskugler, der kan reflektere det levende lys sammen med små spejle, der er sat ukurant op på væggen for at skabe liv.

I indretning er der lagt vægt på det originale og detaljen

Mange steder i huset er der små opstillinger af børnenes egne julemænd, julesokker, troldegrene med julekugler og hjemmeflettede julehjerter af smukke tapeter og flot indpakningspapir, bløde rensdyr, og massevis af julelys.

– Det er skønt at have nogle gamle dekorationer, som følger familien hvert år. Specielt noget der stammer fra ens barndom. Selv har jeg nogle julekugler og en krybbe, der betyder meget for mig, fordi de bringer en masse minder frem.

Til dette års jul har Julie ladet sig inspirere af en tur i engen med farverne cognac, rust og okker.

– Selvom engblomster normalt hører efteråret til, så kan man godt skabe rigtig julestemning med netop de farver, fordi de er tunge og støvede, forklarer Julie, som godt kan lide at lege med farver i hjemmet.

Vægten i indretningen er lagt på det originale og detaljen. Det indebærer, at Julie altid arbejder med at skabe harmoni mellem forskellige stilarter, som, trods modsætninger, gerne skal kunne komplementere hinanden. Dette ses også i hendes julepynt, der bevæger sig i et spændfelt mellem gammelt klassisk og nyt moderne design.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hvert år vælger Julie et nyt tema til julebordet. I år har hun skabt et eng-univers med støvede farver som cognac og rust. Herunder har hun brugt en mere uformel hør-dug i modsætning til den klassiske hvide dug, som ellers er på bordet. De store glaskugler i vinduerne og i lysekronen pyntede også på hendes julebords-udstilling hos Royal Copenhagen for nogle år tilbage. Væggene er malet i en mørk grå farve for at opnå en lidt dramatisk og intim stemning i kontrast til de høje hvide herskabelige paneler. Spisebordet har Julie selv designet, og stolene i en dyb grå farve forhandles gennem The Brandt Studio.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Gennemsigtige krystalglas skaber med transparens lethed på bordet, der er holdt i mørke toner fra julekugler, tekstiler, mosser og engblomster sat i en kubisk Guax-vase. De skulpturelle glas-lysestager forhandles af The Brandt Studio.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

På den antikke kinesiske skænk har Julie pyntet en troldegren med gammelt sølvpynt fundet på et julemarked, som Julie ynder at opsøge for at finde ny pynt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I køkkenet er der pyntet let op med hyacinter og sølvstjerner på stenpejsen, samt en opstilling med peberkagehuse på spisebordet. Sort-hvide familie-fotos udgør vægdekorationen, som giver en hyggelig familiær stemning. Loftslampen er speciallavet med en platform under pæren, så lyset ikke skinner i øjnene, selvom den hænger højt oppe. På den måde kan Julie placere sine møbler uafhængigt af loftsbelysningen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Peberkagehuse-pyntning sammen med børn og gudbørn, mens de drikker varm chokolade, er en fast tradition for Julie, som plejer at bage husene selv.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et eventyrligt julebord hos Julie er dækket med støvede, mørke farver og rødlige toner. I sammensætningen er det vigtigt for hende, at hun får skabt nogle hyggelige rammer, hvor familien føler, at det er jul, også selvom hun ikke benytter sig af kogler eller nisser.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Vinterhaven ligger i forlængelse af dagligstuen, og det er her, der dækkes op til anden juledag.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Grå og hvide toner skaber både en dyb og sart stemning på julebordet, hvor glas og hvidt porcelæn underbygger rummets lyse stemning.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Med de mange palmer og specielle lysindfald virker vinterhaven som en oase midt i den mørke december-måned, hvor der oftest samtidig er tændt op i rummets store pejs. Vinduerne i loftet er dækket af foldegardiner lavet af smalle træstave, som tager toppen af varmen, når solen skinner om sommeren, og som nemt kan trækkes op en vinterdag, så lyset får frit spil. Det markante spejl er lavet af en gammel karnap fra et slot i Frankrig, hvor også lysekronen er fra.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den store lænestol med tilhørende puf foran den åbne pejs er familiens favoritplads i december. I juletiden tændes der op i pejsen, som familien klipper julehjerter og kræmmerhuse foran.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hvide blomster og kviste af fyr er sat sammen med hør-servietter i støvet grå, franske krystalglas, og sølvstjerner både på bord og som stager.