På blot 1,5 år forvandlede Søren og Rasmus det nedslidte hus til den rene luksus

Lad dig inspirere af de mange flotte løsninger og få deres fem bedste råd til en succesfuld renovering.

Villa Kamma

Søren og Rasmus kunne se ind i et større renoveringsprojekt, da de for knap 1,5 år siden overtog deres nye hus, Villa Kamma. Huset var mildest talt slidt ned og overtaget af råd og skadedyr. I dag står det som den fineste, hvide perle, og huset er for alvor kommet til live igen.

Kom med inden for i den gennemrenoverede perle, som emmer af luksus. Høje paneler, stuk, rosetter, sildebensparket, sprossede vinduer, nøje udvalgt interiør og den skønneste gårdhave danner rammerne om den nye Villa Kamma.

Om Villa Kamma:
Søren og Rasmus overtog Villa Kamma d. 1. februar 2021. Huset er 296 m2 + 10 m2 vinkælder og er beliggende i Skotterup midt mellem Espergærde og Snekkersten. Den oprindelige del af huset (“baghuset”) er fra 1895, og derefter er der bygget til i både 1905 og 1929.

Vi faldt for potentialet og mulighederne for at forvandle den grimmeste ælling på vejen til den smukkeste svane — Søren og Rasmus
Herskabsvilla, Hvidt hus
© Søren Kousgaard og Rasmus Lermark

Var der noget særligt, I faldt for, da I så huset første gang?
JA! Vi faldt for potentialet og mulighederne for at forvandle den grimmeste ælling på vejen til den smukkeste svane! Man siger jo, at beliggenhed er alt, og her lå Villa Kamma perfekt: Stor skov i baghaven og Øresund i forhaven.

Hvilken stand huset var i, da I overtog det?
Kamma bar tydeligt præg af at være forsømt over de sidste mange år. De fleste vinduesrammer var rådnet væk og lappet med vat, der var huller i taget og skadedyr i både træværk og under gulvene. Det hele var slidt ned, og i stuerne var vægge og lofter malet gule og orange. Alt i alt var huset mere eller mindre boet ihjel.

Badeværelse
© Søren Kousgaard og Rasmus Lermark

Hvordan vil I beskrive huset, som det står i dag efter renoveringen?
Vi gik efter devisen: "Make Kamma great again"! Og det har vi gjort: Vi har været igennem alt og lavet nyt; VVS, kloak, el, isolering, vinduer og så videre.

Kamma havde kæmpe potentiale til en upgrade. Hun var for eksempel ikke født med vægpaneler og stuk, men det har hun nu, og det passer perfekt ind – man tror, at det altid har set sådan ud.

Vi har haft fokus på at skabe en rød tråd gennem hele huset. Det udmønter sig for eksempel i gulvene, som i alle rum er egetræsparket i sildebensmønster – på nær badeværelser og køkken-alrum, hvor der ligger de samme grå gulvfliser. Derudover har alle køkken- og garderobeskabe de samme fronter og greb, og alle bordplader i køkken, bryggers og på badeværelserne er ens. Vi har også valgt de samme armaturer hele vejen rundt, ligesom at vægpanelerne, stukken og vægfarverne også går igen i hele huset.

Hertil kommer energirenoveringen. Da vi overtog huset, var det opvarmet af oliefyr og elradiatorer. Vi har facadeisoleret med 100 mm., og alle ydervægge er indvendigt efterisoleret med 50 mm. Vi har derudover også skiftet til varmepumpe, fået nye vinduer samt isolering i både gulv og tag, så vi er gået fra energimærke G til A2015!

Spisestue, sildebensparket, Rundt spisebord
© Søren Kousgaard og Rasmus Lermark

Har I erfaring med at renovere?
Vi har tidligere forvandlet et lidt kedeligt og klassisk gult parcelhus fra 1970 til et moderne, listebeklædt og energioptimeret hus med gulv-til-loft vinduer. Her fik vi en masse erfaringer med os, da vi selv var meget involveret i renoveringsprocessen.

Hvilken rolle har I haft i forbindelse med renoveringen af Villa Kamma?
Vi har været så meget med i renoveringen, som vi nu har kunne med fuldtidsarbejde ved siden af. Vi har også selv været i arbejdstøjet og lagt en del af taget, malet, spartlet, slæbt materialer og kørt på genbrugspladsen.

Derudover har vi styret processen og designet og tegnet alt selv. Vi havde en kort periode en projektleder ansat, men fandt ud af, at vi kunne gøre det lige så godt selv.

Sildebensparket, Herskabsvilla, Lysekrone, Høje paneler
© Søren Kousgaard og Rasmus Lermark
Vi lavede et moodboard med de forskellige farver og materialer, så vi hele tiden havde vores "røde tråd" at forholde os til — Søren og Rasmus

Hvordan greb I renoveringsprocessen an?
Processen startede med at kigge på plantegninger. Vi tegnede hele huset op på computeren, og så begyndte puslespillet med at flytte vægge og gennemtænke hele Villa Kamma fra top til bund.

Derefter begyndte vi at lede efter håndværkere. Vi havde nogle gode kontakter og kendte et par stykker i forvejen, som vi tog fat i.

Næste step var at finde materialer. Vi lavede et moodboard med de forskellige farver og materialer, så vi hele tiden havde vores "røde tråd" at forholde os til.

Det allerførste vi gjorde, da vi fik nøglerne, var at fjerne en temmelig rådden havestue, der "prydede" facaden mod forhaven. Derefter gik det slag i slag med at strippe huset indvendigt. Der var ikke meget, der kunne genbruges, da alt var slidt helt i bund.

Kunst i stuen, Grå sofa, Malet væg
© Søren Kousgaard og Rasmus Lermark
Et renoveringsprojekt er vist altid én lang kompromisrejse — Søren og Rasmus

Hvad har været den mest udfordrende del af renoveringen?
Den mest udfordrende del af renoveringen har nok været en kombination af, at vi endte med at måtte rive hele "baghuset" ned, da det var gennemtæret af råd og skadedyr, og så de stigende materialepriser.

Vi renoverede samtidig med, at Corona væltede verden og fik priserne til at gå amok, da alle pludselig skulle renovere og bygge til samtidig. Det gjorde også, at der var store udfordringer med materialemangel – vi måtte visse steder tænke kreativt for at få løst tingene.

Har I måtte indgå nogle svære kompromisser undervejs?
Et renoveringsprojekt er vist altid én lang kompromisrejse. Forstået på den måde, at man har visse rammer at arbejde ud fra og holde sig indenfor, og det giver uundgåeligt udfordringer.

I det store hele har vi heldigvis ikke måtte indgå svære kompromisser. Der er selvfølgelig småting, man må genoverveje undervejs, og man kan ikke få alt som nyt, når man renoverer på noget gammelt.

Sildebensparket, Indbygget reol, Stuk
© Søren Kousgaard og Rasmus Lermark

Er der noget, I har fortrudt undervejs i jeres renoveringsprojekt?
I det store hele har vi fået det, som vi havde drømt om – og måske lidt mere til. Når vi så, hvordan de forskellige rum begyndte at hænge sammen ét efter ét, som renoveringen skred frem, blev vi bekræftet i, at de beslutninger, vi havde taget, var de rigtige.

Selvfølgelig er der ting, man kunne have have ønsket sig anderledes, men det er i småtingsafdelingen såsom en stikkontakt hist og her eller om en dør skulle have været 10 cm. til den anden side.

Terrasse
© Søren Kousgaard og Rasmus Lermark

Hvad er I særligt glade for i de nyrenoverede hus?
Vi elsker sammenhængen mellem de forskellige elementer, som går igennem på alle etager. Alt det, der binder hele huset sammen, selvom der er flere etager og mange kvadratmeter.

Derudover har vi genbrugt de gamle gulvstrøer fra gulvet i stuerne til dekoration af lofterne i baghuset. Vi måtte jo genopbygge hele baghuset, og pludselig blev den ældste del af huset den nyeste del. For at få charme og sjæl ind genbrugte vi de gamle gulvstrøer i lofterne som dekoration i køkken-alrummet og som "falske" hanebånd på 1. salen i baghuset.

I entreen har vi åbnet mellem etagerne for at få lys og luft ind, da den var temmelig mørk. Nu hænger der den smukkeste lysekrone ned gennem etagerne, som skaber en fed "wow-effekt," når man træder ind af døren.

Gårdhaven har vi virkelig fået inddraget som en del af køkken-alrummet. Før var der kun adgang gennem en lille baggang. Vi valgte derfor at fjerne baggangen for så at sætte dobbelte terrassedøre og faste vinduespartier i ud mod terrassen.

Vi har også fjernet det gamle fyrrum, hvor oliefyret stod, og på den måde fået mere plads derude, hvor der nu er masser af krukker, havemøbler og hygge.

Køkkenalrum, fritliggende bjælker
© Søren Kousgaard og Rasmus Lermark

Hvor har I fundet inspiration og vejledning til hhv. indretning og renovering?
De sociale medier er et overflødighedshorn af inspiration til både indretning og renovering.

Find for eksempel nogle interessante profiler på Instagram, hvis stil du er vild med, og vær ikke bange for at skrive til dem, hvis du har spørgsmål. Vi har selv gjort det, og på vores egen Instagramkonto får vi løbende spørgsmål til alt fra materialevalg og farver til leverandører.

Søren og Rasmus' 5 bedste råd til dig, der står over for et renoveringsprojekt:

  1. Budget, budget, budget! Lav et realistisk budget og læg 30% til! Du vil altid gå over budget af den ene eller anden grund.
  2. Dream big! Gør det ordentligt fra starten. Du skal bo der i mange år, så lav det rigtigt nu, du har chancen.
  3. Tålmodighed. Ting tager tid, men du skal nok nå i mål.
  4. Tidsplan. Lad være med at være for optimistisk i planlægningen, da der kommer uundgåelige forsinkelser undervejs.
  5. Stol på dig selv. Din intuition er oftest rigtig, og det er dig, der skal bo i huset i sidste ende.

Pssst.. Lige nu kan Villa Kamma faktisk blive dit nye hjem - Søren og Rasmus har nemlig sat perlen til salg.

LÆS OGSÅ