På besøg i Shanes magiske verden

Shane elsker julen, og derfor forvandles hans lejlighed hver jul til et eventyrligt juleunivers.

shane brox og hans hund anders pynter juletræet i stuen
© Andreas Mikkel Hansen

Et traditionelt juletræ er fast inventar hos Shane Brox. Han pynter det altid lillejuleaften, som dengang han var dreng.

Han er typen, der ønsker god jul, hver gang han siger farvel. Også selvom kalenderen skriver august. For Shane Brox’ liv kredser om julen. I snart 10 år har han arbejdet med julekalendere, juleprogrammer på TV eller julepynt hver eneste dag – og at det skulle gå sådan, lå lige for.

– Jeg voksede op i et hjem, hvor julen var i højsædet. Hvor vi børn var med til at bage, pynte op og lave julegaver. Derfor blev julen noget særligt for mig. Og så er der så meget pynt med dimser og glimmer, og det er det, jeg elsker og er god til, så det har været meget naturligt at give det videre til børn – at lave noget, som inspirerer børn og voksne til at hygge sig sammen, fortæller Shane Brox, der har boet i sin lejlighed midt i København i to år.

grøn tableau med gran og en nisse og mus
© Andreas Mikkel Hansen

Et lille tableau af gran, nisser og mus fra Shane Brox' nye serie af julepynt, Nissernes Jul, byder velkommen i entreen.

Designeren og tv-værten måtte nive sig selv i armen, da den kom til salg. Lejligheden lå i den samme bygning, som han havde boet i siden 2003, og den forrige ejer var rammemager med værksted i kælderen, så det samme kunne han nu få. Derfor slog Shane Brox til, og nu fiser han op og ned, som det passer ham, med sin cockerspaniel Anders lige i hælene. Og fordi Shane Brox altid har gang i et kreativt juleprojekt i kælderen året rundt, fylder julepynten ikke det, den har gjort ovenpå. Men der er traditioner, han ikke kan slippe: Juletræet med sin grumme pynt, et julebord dekoreret med gammelt legetøj og vindueskarme fyldt af gran, yndlingsdekorationen til jul.

bord dækket op til jul i spisestue
© Andreas Mikkel Hansen

Julebordet er dækket med gammelt trælegetøj og Confetti-stel i julens farver. Shane Brox samlede på stellet i 80'erne og har haft det på loftet siden. Nu har han forelsket sig i det igen, fordi farverne passer så fint til servietter og servietringe fra hans genfortolkning af det historiske juleunivers Nissernes Jul, oprindeligt skabt af Carla og Vilhelm Hansen i 50'erne. Stagerne er også fra Confetti-serien, bestikket fra Christian Bitz og glas fra Royal Copenhagen.

– Jeg kan ikke lide, at det bliver for dimset. Der er så meget kreativitet i kælderen, så heroppe har jeg brug for ro. Og gran er gedigen, solid og maskulin og god til at nedtone, så når jeg laver et nisselandskab i vinduet, er granet med til at få det hele til at flyde i ét, siger han.

julebordsopdækning med klodser og røde farver
© Andreas Mikkel Hansen

Og apropos roen er lejlighedens tre store rum alle malet grå. Helt grå. Selv radiatorerne har fået en tur. På den måde skaber han endnu mere ro for øjet og en hulestemning, der får ham til at føle sig hjemme.

– Mange spørger mig, om det ikke er for mørkt, men jeg glæder mig altid til vinteren, for så bliver her endnu mørkere, og det er rigtig hyggeligt. Jeg kan godt lide, at det er en hule, og at tingene forsvinder lidt, siger han.

Det overdrevne er noget andet, Shane Brox elsker. Han har 42 porcelænsfigurer udstillet i ét skab, selvom han aldrig havde troet, at han skulle bo med en eneste.

spisestue med spisebord hvor der er dækket op til jul
© Andreas Mikkel Hansen

Det enkle spisebord har Shane Brox fået af en ven, og omkring står Myren på tre ben, som han har haft siden 70'erne. Også spejlet, den hvide stol, lampen og lysekronen har fulgt ham i mange år – og lysekronen tænder han kun til jul.

– Ved at samle dem blev det så overdrevet, at jeg kunne stå inde for det. Der bliver nødt til at være lidt kant. Jeg er helt klart til nostalgi og traditioner, men det må ikke blive for sødt eller for nysseligt, siger han og forklarer, at køkkenets endevæg af samme årsag har fået rammer i massevis, mens hans grå lænestole er fyldt af lapper. Rammerne kan derudover fjerne fokus fra, at køkkenet skal renoveres, og lapperne giver stolene 10 år mere at leve på, hvilket også betyder meget for ham.

– Det er jo lidt det, jeg altid har gjort. Prøvet at fremelske fordelene i det man har, og skjule det, der er mindre heldigt. For jeg synes, vi smider alt for meget ud. Der vil jeg hellere reparere, male over eller pynte på. Fremelske reparationer på en æstetisk måde. Hylde det uperfekte.

stue med juletræ og stor bogreol og sofa
© Andreas Mikkel Hansen

Stuens bogreol fra Fil de Fer er fyldt med bl.a. børnebøger og en samling af originale Anders And-blade fra 1949. Sofaen er designet af Christian Liaigre, og på bordet fra Green Square står en lysestage af horn. Den grønne stol er fundet i en antikforretning, og tæppet er fra Marrakech. Lampen er lavet af et landmålerstativ og er fra Bruxelles.

juletræspynt på juletræ og julekugler
© Andreas Mikkel Hansen

Shane Brox pynter sit juletræ med hvide djævle, snemænd med svævende hoveder og halshuggede nisser lavet af champagnepropper. Kant skal der være, mener han.

hjemmelavet juletræspynt på juletræ
© Andreas Mikkel Hansen

Al pynt på juletræet er hjemmelavet. Shanes favorit er de døde nisser.

blå stol i stue og et bord og et maleri og en statue
© Andreas Mikkel Hansen

I et hjørne af spisestuen står en voluminøs stol, der oprindelig er fundet på et loppemarked i Bruxelles, hvor Shane Brox boede, mens han arbejde som designer for Levi's. Den er nu blevet lappet af Sarah Becker. På guldstolen står en kasse med nisser, der har fulgt Shane altid – og minder ham om hans opvækst i Norge, hvor der er endnu større tradition for nisser end i Danmark. På bordet står en buste, han har brugt til et børnebogsprojekt. Nålepuden er fra Strædets Antik, krigsskibet er fundet i en antikforretning, og maleriet er lavet af den italienske kunstner Nicola Samori.

42 porcelænsfigurer fra serien royal whites udstillet i sort skab
© Andreas Mikkel Hansen

De 42 porcelænsfigurer fra serien Royal Whites er udstillet i et skab bygget til dem. Figurerne er resultatet af Shane Brox' samarbejde med Royal Copenhagen, hvor han udvalgte figurer og skrallede farven af dem, så de stod hvide tilbage.

shanes hund anders der sover i en blå lænestol
© Andreas Mikkel Hansen

Anders tager sig et hvil på sin faste plads i lænestolen.

soveværelse i mørke farver og en guld stol
© Andreas Mikkel Hansen

Eventyr møder mørket i Shane Brox' soveværelse. Vindueskarmen bugner af gran og svampemalede champagnepropper. Derudover står der trækasser med hemmelige rum, som han samler på. Bamsen fra Strædets Antik er blot en af mange, der ellers bor i kælderen. På væggen hænger gamle vejarbejdsafspærringer lavet af den anonyme kunstner Bert. Guldstolen er fra Amsterdam, staffeliet er fra Wiingaard, og maleriet, malet af en ukendt kunstner, er købt i Bruxelles.

vindueskarm med gran og stor lysestage og lampe og en figur
© Andreas Mikkel Hansen
soveværelse i mørke farver og sengebord i sort med sort lampe på
© Andreas Mikkel Hansen

Gråt i gråt. For Shane Brox skaber mørket ro, og soveværelset er derfor hjemmets mørkeste. Sengetøj og lampeskærm er fra Ikea, mens bordet er fra en nu lukket marskandiser.

shane brox i sit værksted
© Andreas Mikkel Hansen

Shane brox bruger i perioder mere tid i sit værksted end i sin lejlighed. I øjeblikket arbejder han på 2018-kollektionen af Nissernes Jul, mens han også skal i gang med at udvikle sin egen kollektion af julepynt. Derudover arbejder han på en børneopera støttet af H.H. Prins Nikolai og H.H. Prins Felix' Fond.

kopper og tallerkener og en tekande fra confetti-serien
© Andreas Mikkel Hansen

I køkkenet Står et udvalg af Confetti-serien, som Shane Brox samlede på i 80erne. Han har i alt 298 dele.

Gerog jensen kande på bord og gran i baggrunden
© Andreas Mikkel Hansen

Sølvtøjet skal pudses som en del af juleforberedelsen. Det er fra Georg Jensen, og det samme er kanden, der er designet af Henning Koppel. Den lyseblå skål er antik, mens den anden er fra Royal Copenhagen.

køkken i shanes lejlighed med mange billeder på væggene
© Andreas Mikkel Hansen

Lejlighedens køkken skal renoveres, men indtil da har Shane Brox forsøgt at flytte fokus væk fra alt det, man ikke skal se. Derfor er endevæggen fyldt med gamle rammer. Den største er antik, men den er restaureret af lejlighedens tidligere ejer, rammemageren med værksted i kælderen. Og skæbnen ville, at Shane Brox købte den i hans butik i 1989 og nu – 28 år senere – har taget rammen med tilbage til adressen. I rammen hænger et stykke pap, der har fungeret som underlag, når han har spraymalet i kælderen. I hjørnet står gammelt, amerikansk julepynt fra 50'erne, mens håndklædeholderen er fra Wiingaard.