Nyt liv i Arne Jacobsens rammer

I 1930'erne var arkitekten Arne Jacobsen i fuld gang med at sætte sine fingeraftryk på danskernes hjem. En ung familie købte for nylig et af mesterens huse og har renoveret det med fin fornemmelse for både datid og nutid.

Arkitekttegnet hus af Arne Jacobsen
© Gert Skærlund Andersen
1938 – her lige før 2. verdenskrigs udbrud – havde Arne Jacobsen for alvor etableret sig som den nye fremadstormende arkitekt, og huset, vi besøger på disse sider, var et af de sidste i en række af gule huse, som blev tegnet og bygget i 1930'erne. I en for arkitekten tidlig, mere romantisk stil med inspiration fra engelske cottagehuse og med skodder for vinduerne, som var det et hus i Sydfrankrig. Arne Jacobsen boede selv det meste af sit liv i området mellem Klampenborg og Hellerup, og det er en af forklaringerne på, at han byggede en række enfamiliehuse i området. ### Magisk navn Arne Jacobsens navn har nationalt og internationalt noget magisk over sig – også for den unge familie med tre børn under skolealderen, som er vendt hjem fra et længere ophold i udlandet. Først med en række år i Stockholm og dernæst i London. – Vi kiggede efter hus i Hellerup, fordi vi gerne ville tilbage tæt på København. Vi så på en del huse. Dette var det syvende, så vi var efterhånden klar over, hvad vi søgte. Det skulle være et hus med plads til fem og vel og mærke et hus, vi kunne vokse i – med børn, venner og familien, siger det hjemvendte par.
– For os står Arne Jacobsen som en arkitekt, der lyser på den internationale himmel. Han er dansk og kendt overalt. Vi var klar over, at han var inspireret af engelsk “country style” i en periode i 1930'erne, og haven er også inspireret af den engelske have med en stor blåregn, der kryber op ad huset mod syd og en del roser og figentræer. Haven oser af en næsten sydlandsk frodighed, som vi oplevede i Hampstead, hvor vi boede det meste af tiden i London, siger parret, der fremhæver de originale materialer og detaljer, som stadig pryder huset. – Vinduerne, husets øjne, synes vi er meget smukke i træstrukturen, og de fine sprosser har inspireret os i de indendørs renoveringer, fx i badeværelser og køkken. ### Arne Jacobsens stil og ånd I selve moderniseringen af huset er der taget hensyn til Arne Jacobsens stil og ånd, så den funktionalistiske tankegang er bibeholdt med rene flader og enkle løsninger. Familiens stil er mere maksimalistisk i form af gardiner, tæpper og mange sofapuder, og Arne Jacobsen holdt i øvrigt selv af mønstre og at omgive sig med ting. Renoveringen har betydet, at der nu er en åbning mellem køkkenet og spisestuen, og fra det nye køkken-alrum kan man nyde haven fra begge sider. – Børneværelserne er samlet på førstesalen, men der er mulighed for også at bruge underetagen på sigt, når teenageårene indtræffer. Vi kan godt lide den moderne hotelstil: den strenge nordiske iblandet den mere luksuøse stil. Det skal være hyggeligt, men stadig stramt – det har været opgaven for os, og det er lykkedes, siger de nye ejere.

Let og elegant trappe
© Gert Skærlund Andersen
Arne Jacobsen var en mester udi mange ting – også trapper. Som her let og elegant, hvor træet og messingbeslagene kun er blevet smukkere af årenes slid. Familien har lagt en løber i sort sisal for at dæmpe børnenes løb op til deres værelser på 1.-salen.

Stue i to plan
© Gert Skærlund Andersen

Stuen har Arne Jacobsen tegnet i to plan. En indbygget garage skyder sig ind under rummet – som her danner et bibliotek. Læg mærke til de smukke radiatorskjulere.

Stor sofagruppe fra Eilersen
© Gert Skærlund Andersen
Den store sofagruppe er fra Eilersen, og sofabordene er tegnet af Jasper Morrison for Vitra. Et stort råhvidt ryatæppe fra Kasthal binder gruppen sammen. Gaspejsen tændes nemt med en remote. Den er fra PhilipPejse.

Spisestue med farverigt maleri
© Gert Skærlund Andersen
Spisestuen er møbleret med bordet Slim fra Arco, stole af Arne Jacobsen og to armstole tegnet og produceret af Overgaard & Dyrman. Det farveglade maleri i højglans er af Frank Fisher.

Køkken tegnet af Simonsen og Czechura
© Gert Skærlund Andersen
Køkkenet er tegnet af Simonsen og Czechura uden overskabe, men en række højskabe indeholdende køl og frys. Da man åbnede op til spisestuen, bibeholdt man en rest af den oprindelige væg.

Smukke detaljer af Arne Jacobsen
© Gert Skærlund Andersen
Skønheden ligger i detaljen – også i dette hus, hvor dørhåndtag, vinduer og trapper er nænsomt renoveret med respekt for fødselsåret 1938. Trappen ned til underetagen måtte forlænges, men det er stadig den samme håndliste og hvide balustre, som fortsætter her.

Læderpuf fra De Padova
© Gert Skærlund Andersen
Den kvadratiske hal domineres af en stor puf i læder fra De Padova. Den er både robust og praktisk, når børnene skal have skiftet fodtøj m.m. Loftslampen er fra Flos.

Fliser fra Flisegalleriet
© Gert Skærlund Andersen

Ved siden af forældresoveværelset ligger det store badeværelse. Alle fliser blev pillet ned, væggene pudset op og malet med en hvid vådrumsmaling. Kun i brusenichen blev der monteret fliser på væggene. De er fra Flisegalleriet og er omhyggeligt lagt med en meget smal fuge i samme farve som flisen.

Vask fra Duravit
© Gert Skærlund Andersen
Vask og sanitet fra Duravit, og møbel i mørkbejdset eg er tegnet af Simonsen og Czechura.

Soveværelse med hotelstil
© Gert Skærlund Andersen
Soveværelset ligger for enden af gangen på første sal. I denne del af huset har man monteret et beige væg til væg-tæppe. Både for at opnå en ønsket hotelstil, men også for at børnene kan kravle rundt på gulvet uden problemer. Læselamper er fra Bestlite, gaspejs fra PhilipPejse, og sengetæppe fra Rituals.