Danske Boligarkitekter boligreportage stue
© Andreas Mikkel Hansen

Nybyggeri med forhindringer

En fredet skov og regler for højden på huset var i vejen, da Camilla og Jesper skulle bygge nyt hus. Men med hjælp fra en dygtig arkitekt, fik familien vendt grundens begrænsninger til fordele.

danske boligarkitekter boligreportage terrasse
© Andreas Mikkel Hansen

Camilla og Jesper var på udkig efter et nyt hjem, da de forelskede sig i et sommerhus i Skæring ved Aarhus, tegnet af arkitekt Rasmus Bak.

– Først og fremmest fordi det var så utroligt smukt, men også på grund af stemningen. Der var masser af kroge i det i øvrigt enkle hus, og det skreg bare til himlen om, at her var fred og ro, fortæller Camilla.

Men huset var et sommerhus og måtte ikke benyttes som helårsbolig, så den ide måtte familien droppe. Lidt tid efter kom Camilla og Jesper tilfældigt forbi et lille udflytterkvarter nord for Aarhus. En stribe hyggelige huse på en lukket vej ved et fredet stykke skov, en god skole og et lille gadekær.

Se flere billeder fra huset hos Danske BoligArkitekter

– Der var én eneste grund tilbage i kvarteret tæt ved skoven. Vi fornemmede hurtigt, at her ville vi kunne bygge et hus med udsigt til et grønt tæppe af træer, fortæller Jesper.

danske boligarkitekter boligreportage køkken og stue
© Andreas Mikkel Hansen
Danske Boligarkitekter boligreportage køkken marmor
© Andreas Mikkel Hansen

Og hvad var mere nærliggende end at hyre arkitekten bag det sommerhus, familien først havde forelsket sig i? Rasmus Bak fra Baks Arkitekter blev tilkaldt for at kigge på grunden, allerede inden Camilla og Jesper skrev under, så de ikke købte katten i sækken. Årsagen til, at grunden endnu ikke var blevet bebygget, var nemlig den linje af skovbeskyttelse, der lå på matriklen. Det var et benspænd, som der måtte tages højde for i arkitektens løsning.

Heldigvis viste det sig, at Rasmus Bak kunne vende ulempen til en fordel, ved at give husets den karakteristiske kantede form, der gav plads til både uderum og hyggekroge indenfor.

Atypisk planløsning

– Planløsningen er lidt atypisk, og huset er ikke voldsomt stort – men det føles logisk og større, end det egentlig er. Lyset strømmer ind alle vegne på grund af ovenlys og linjerne i rummene, der er trækker dagslyset helt ind til husets inderste hjerte. Samtidig har vi fået skabt nogle rum i rummene, så der stadig er små kroge og gemmesteder, siger Rasmus Bak, der er medlem af Danske BoligArkitekter og har stor erfaring med boligprojekter.

Æstetikken og udtrykket på huset tager udgangspunkt i stilen fra det sommerhus, Camilla og Jesper oprindeligt var vilde med. Minimalisme tilsat lidt hygge og gamle dyder a la Friis & Moltke.

– Træet indenfor giver en masse varme, hygge og ro. Det skaber en anden stemning, både i køkkenet, men især i soveværelset, fortæller Jesper.

Samtidigt bidrager træet med en god akustik, der bliver yderligere forstærket af de akustikplader, som udgør loftet igennem hele huset. Det har gjort huset forbløffende behageligt at opholde sig i og noget, familien nyder hver eneste dag, og som alle gæster bemærker, når de træder indenfor.

Se flere af arkitekt Rasmus Baks projekter

danske boligarkitekter boligreportage gyngestol stue
© Andreas Mikkel Hansen
danske boligarkitekter boligreportage hjemmekontor
© Andreas Mikkel Hansen
danske boligarkitekter boligreportage soveværelse
© Andreas Mikkel Hansen
danske boligarkitekter boligreportage badeværelse
© Andreas Mikkel Hansen
danske boligarkitekter boligreportage fliser i badeværelse
© Andreas Mikkel Hansen
danske boligarkitekter boligreportage hyggekrog
© Andreas Mikkel Hansen

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.