Moderne hjem i historiske rammer

Huset er fra 1724 og fredet, men designer Charlotte Stilling Piper og hendes familie har med fantasi og snilde fået indrettet et moderne hjem i de historiske rammer.

© Kira Brandt
© Kira Brandt

På trods af finanskrisen solgte designer og indretter Charlotte Stilling Piper og hendes mand Emil deres skønne hus i forstaden på kun seks uger. De søgte en lejlighed i centrum og var ude og se på et hav af skønne hvide nyistandsatte lejligheder. Lige til at flytte ind i. Men hvor lå udfordringen i det for parret, der lever af at indrette og designe? Bedst som det hele så håbløst ud, og parret og deres to børn havde opgivet at finde det helt rigtige, dukkede der en lejlighed med historie op i en baggård i Grønnegade.

Forhuset Grønnegade 41, blev opført i 1724 - som snedkernes laugshus, og i baggården blev der efterfølgende opført friboliger til snedkermestrene. På 2. sal i baggården indrettede man gildesal. En storslået sal med sildebensparket, træpaneler på væggene og udskårede trædekorationer i loftet samt en overdådig kamin med håndlavede fliser fra Kähler.

Vi fik virkelig en udfordring af de helt store, da der stort set ikke måtte ændres på noget, og her manglede også et værelse, fortæller parret, der dog aldrig var i tvivl om, at de havde fundet deres nye hjem.

Vi skulle dog have sikkerhed for, at vi måtte male de abrikosfarvede vægstykker imellem træpanelerne hvide, før vi underskrev kontrakten. Men da det faldt på plads, så vi bare frem til at finde løsninger på alt det praktiske omkring indretningen.

Familiens ældste søn skulle i militæret og flyttede hjemmefra samtidig, så det ene værelse, der hørte med til lejligheden fik Charlotte og Emils yngste søn Oliver, der i øvrigt læser til møbelsnedker. Og forældrenes soveværelse blev indrettet bag en intermistisk skillevæg. En skabsvæg, der samtidig fungerer som rumdeler bagest i gildesalen.

Vores møbler er en blanding af dansk design, London-design (den nye generation), lidt gammelt og egne designs - såsom reoler, spisebord og lamper. Det tog tid at sammensætte tingene, så vi kunne beholde det gamle look med en smule råhed over sig, og samtidig skulle vi overholde restriktionerne om ikke at røre ved noget af det totalt fredede i lejligheden. Eksempelvis måtte vi ikke montere nogen form for reoler på væggene, og her fik jeg jo så ideen til at designe en fritstående reol, forklarer Charlotte.

Og parret er så langtfra færdige med indretningen og har da også fremtidsplaner.

Med gang i firma og en masse projekter bliver det ikke lige nu, men vores køkken og badeværelse kunne godt få et lækrere præg, der passer bedre til lejligheden. En lidt vildere fremtidsplan er at åbne op til gården fra køkkenet og lave en terrasse. Og så bliver vores næste køb nok en ny sofa, da den nuværende er under hårdt pres fra sovende gæster (primært livgardere). Men ellers vil det være en loftlampe. En trælampe. Selvfølgelig eget design, siger Charlotte.

At familien Stilling Piper har fundet sig godt til rette i snedkerlaugets gamle gildesal er helt åbenlyst, og med en søn, der drømmer om en levevej som møbelsnedker, og et forældrepar, der lever af at indrette og designe - så er det jo heller ikke mærkeligt.

I hjørnet af gildesalen har parret indrettet deres fælles arbejdsplads. Det store jalousiskab er købt på auktion. Det er i eg og tungt som bare pokker. Charlotte elsker alle de små skuffer.

© Kira Brandt

På billedet ses den lille forstue med plads til overtøj. Den er det første, man møder, inden man træder ind i den store gildesal på 2. sal i baghuset i Grønnegade. Taburetterne af beton fås hos CHPdesign.

© Kira Brandt

Den smukke gamle kamin er bygget af klinker fra Kähler.

© Kira Brandt

Charlotte og Emil fik lov til at male felterne imellem træpanelerne hvide. Førhen var de abrikosfarvede. Da parret overtog lejligheden, gav de alt træværket al den plejende olie, det havde brug for. De eksisterende træpaneler er fredede og må ikke røres. Derfor fik Charlotte ideen til dette opbevaringsdesign, der kan monteres på flere måder. Enten direkte på væggen eller som her på en plade.

© Kira Brandt

Charlotte har sammen med sin far designet det smukke runde spisebord. Stolene er fra Koi k2 i London. På væggen hænger et gammelt vitrineskab til porcelæn.

© Kira Brandt

Den store sektion i midten af gildesalen er en skabsvæg set bagfra. Charlotte har beklædt bagsiden med enkle plader af råt stål. På den måde har hun skabt en elegant rumdeler og plads til forældresoveværelse. Beklædningen af skabets bagside fungerer som opslagstavle, og man kan tydeligt se, at der bor designere i hjemmet. Tavlen bruges til tegninger af design undervejs i processen, gamle tegninger fra Charlottes fars læretid blandet med små sjove ordsprog. De to snedkererede træbuster er henholdsvis Frederik d. 7. og Christian d. 9. De skulpturelle slanke standerlamper har Charlotte selv designet. Møblerne i stuen er en blanding af nyt og gammelt. Dækstolen i hjørnet er fra en kær afdød kollega. Den har sejlet rundt på et skib omkring 1900-tallet. Sofaen er italiensk, men har fået nye sælskindsknapper fra Grønland. OX-stolen i læder er en klassiker, som Charlotte tit bruger i sine indretninger, da den både er dekorativ og komfortabel. De to sorte stole er designet af Hans Sandgren Jakobsen.

© Kira Brandt

Endnu et fint eksempel på, hvor vellykket Charlotte jonglerer med nye og gamle møbler. Vitrinen er en gammel svensk sag.

© Kira Brandt

Det er kun i selve gildesalen, at væggene og loftet er udsmykket med mørke træpaneler. I det tilstødende køkken er væggene malet grå, og udtrykket lysere. En skydedør opdeler rummene.

© Kira Brandt
© Kira Brandt

Charlottes far var møbelsnedker og arkitekt, så møbler og design fyldte meget. Hendes egen karriere som interiørdesigner begyndte så småt for to år siden, og tanken med CHPdesign er at skabe enkle lamper og møbler, som er brugbare i mange forskellige stilarter og kombinationer. Frem for alt skal de danske håndværkertraditioner og produktionssteder støttes. Se mere på: chpdesign.dk.

© Kira Brandt

Sengelampen er et loppekøb og placeret oven på en gammel transportkasse.

© Kira Brandt

Charlotte og Emil har lavet en skabsvæg for at skabe et ekstrarum i lejligheden til soveværelset. Sengen står i en karnap ved vinduet, hvor dagslyset strømmer ind.