Mellem himmel og hav

Orientalsk inspiration og skandinavisk minimalisme forenes i materialer og natur til en arkitektonisk og luksuriøs perle ved den sjællandske nordkyst.

© Lars Ranek

Udsigten over Kattegat fra første parket er så storslået, at den nærmest får en til at snappe efter vejret. Det sorte træhus med den stærkt skrånende skrænt mod stranden og havet ligger godt gemt i Tisvildelejes rå og upolerede­ natur, hvor stilheden kun brydes af skrigende havmåger, kvidrende fugle og dovent summende humlebier. Heroppe i det idylliske Nordsjælland trækker Bettinna Delfs, der er sundheds- og lifecoach, og Stig Gerlach, der er direktør for belysningsfirmaet Sirius, sig både sommer og vinter tilbage fra en dynamisk hverdag­. –

Første gang jeg så huset, blev jeg fuldstændig draget af udsigten og lyset. Min store inter­esse for belysning og lysets indvirkning på psyken får inspiration af de fantastiske, konstante­ skift herude mellem himlen og havet året rundt, fortæller Stig Gerlach. Sammen med Bettinna Delfs bruger han i bogstaveligste forstand stilheden og roen meditativt – til eftertanke og til at fokusere på at leve et sundt og enkelt liv.

© Lars Ranek

Bettinna Delfs er sundheds-og lifecoach og står bag firmaet Living Academy. Hun arrangerer kurser, hvor man gennem sundhed, glæde og bevægelse lærer at slippe stress og finde den indre ro. Terrassen i Tisvildeleje er base for hendes egen daglige meditation.

© Lars Ranek

Arkitektur, natur og boligindretning er integreret til en smuk og harmonisk helhed i den 138 m2 store sommerbolig. Kikkerten bruges til at nyde fugletræk over himlen og spejde efter Jonathan – en tam måge, der har fulgt Stig Gerlach, siden han for år tilbage købte huset. Den er opkaldt efter Jonathan­ Livingston Seagull, Richard Bachs smukke fortælling om havmågen, der afviger fra sin flok.

© Lars Ranek

Det store spisebord er skabt af en tyk og lang egetræsplanke og er et arvestykke fra Stig Gerlachs forældre. Stolene er købt i Bo-Tikken i Hellerup, og tæppet er fra Massimo Tæpper. Om dagen strømmer lyset ind gennem det specialbyggede ovenlysvindue, og når aftenen falder på, klares stuens belysning af Sirius-loftsspots placeret i forsænkede strømskinner.

© Lars Ranek

Køkkenet er værksted for udvilking af Bettinna Delfs opskrifter og sunde retter. Hver morgen startes med en smoothie af sommerens friske frugter og bær. Døren åbner ud til terrassen, hvor krydderurter vokser i krukker. Maleriet til højre er af Frans Kannik.

© Lars Ranek

Selv når vejret ikke er til udendørs ophold, kan man indtage sine måltider med betagende udsigt over vandet.

© Lars Ranek

Overalt kastes lyset ind i huset fra forskellige vinkler. I køkkenet sørger den geniale placering af det smalle vindue for kig til havet, mens maden tilberedes. Vinkøleren ved indgangen til køkkenet er fra italienske Alessi.

© Lars Ranek

Stig Gerlach har lagt vægt på at bruge lokale håndværkere og leverandører, så hele huset er bygget af tømrer- og snedkerfirmaet Hansen & Jacobsen fra Græsted i Nordsjælland – efter Stig Gerlachs ideer og ønsker. Alt er lavet efter mål og nøje gennemtænkt for at få mest muligt lysindfald.

© Lars Ranek

Bettinna Delfs og Stig Gerlach tilbereder gerne lokale friske fisk og grønsager på gasgrillen. Til højre i billedet kan man tydeligt se, at husets udvendige beklædning består af tynde, sortmalede trælister, som man kender det fra bygninger i Kina.

© Lars Ranek

Man kan gå ad trapper fra husets terrasse direkte ned på den private strandgrund, hvor der dog er mulighed for offentlig gennemgang.

© Lars Ranek

Indgangspartiet byder velkommen med ild i pejsen fra Philip Pejse. Bag den åbner det kombinerede stue- og køkkenrum sig mod havet. De stribede lænestole er fra Bo-Tikken i Hellerup.

© Lars Ranek

Badeværelset er indrettet med porcelænsvaske fra Odorico Studio i Lyngby og skabsmøbler fra HTH. En sandblæst skydedør – til højre i billedet – åbner ind til soveværelset, og glasdøre lukker naturen ind.

© Lars Ranek

De centrede glasdøre gør det muligt at gå fra sove- og badeafdelingen direkte ud på terrassen. Soveværelset er enkelt møbleret med en stor seng fra Hästens og et ophængt B&O-tv. Sengetæppet er fra Magasin.

© Lars Ranek

Stig Gerlach og Bettinna Delfs