Klangen af Mallorca

Kom for første gang med indenfor i Bent Fabricius-Bjerre og Camilla Arndts skønne landsted, godt gemt på en bjergskråning på Mallorca.

© Andreas Mikkel Hansen

Lyden af en melodiøs klokke fra et græssende får fortoner og fortaber sig ned ad bjergskråningen. Vi er ude på landet på Mallorca i et naturskønt, fredet område, hvor komponisten Bent Fabricius-Bjerre holder af at tilbringe så meget tid som muligt.

Bent Fabricius-Bjerre kom til Mallorca første gang i begyndelsen af 1950’erne, før charterturismen holdt sit indtog. Og da Bent Fabricius-Bjerre i starten af 1960’erne havde en del tilgodehavender fra salget af plader i Spanien, vendte han igen blikket mod Mallorca. Her brugte han sine pesetas på at købe et ensomt beliggende sommerhus i byen Santa Ponsa på øens vestkyst.

–Det var lidt besværligt at komme til Mallorca, da mine fire børn var små. Flyrejser var kostbare, så vi kørte altid af sted i en stationcar, som dengang meget vel kunne strække sig over tre-fire dage. Det blev noget nemmere, da Simon Spies kom til. Jeg var med på en af hans første flyveture i 1957.

© Andreas Mikkel Hansen

Den store, overdækkede terrasse har uhindret udsigt over dalen og hele vejen ned til kysten. Fra kikkerten følger Bent Fabricius-Bjerre med i livet på havnen og siger: – Man kan lige tjekke, om der er et bord ledigt på yndlingsrestauranten. Safaristolene og bordet fulgte med huset.

© Andreas Mikkel Hansen

Husets store alrum har plads til både køkken, længst til venstre, spisehjørne og et hyggeligt stuearrangement med åben pejs. De røde, lokale sten på gulvet fortsætter ud på den overdækkede terrasse gennem glasdørene til højre, mens døren til venstre fører ud til den svale patio.

© Andreas Mikkel Hansen

Bent Fabricius-Bjerre er født den 7. december 1924 og uddannet pianist ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 1946. Han udgav som syttenårig sin første plade på pladeselskabet EMI, og da han var 25 år gammel, stiftede han grammofonselskabet Metronome. Den første udgivelse var en jazzplade, som udkom i 1951 med en amerikansk barbershopkvartet, som hed The Delta Rythm Boys. Metronomes første danske udgivelse var med nu afdøde skuespiller Lise Ringheim, som sang Jeg drømmer kun ønskedrømme fra Walt Disney’s Snehvide i 1952.

© Andreas Mikkel Hansen

Velkommen! Foran indgangspartiet til huset holder den blå Mini Moke, som Bent Fabricius-Bjerre købte for 20 år siden. Den foretrækkes ofte både af familie og venner frem for en smuk Mercedes fra 1961. Mini Moke er et køretøj baseret på Mini-bilen og er konstrueret af sir Alec Issigonis. Navnet kommer dels fra Mini-bilen, dels Moke, der er arkaisk dialekt og betyder æsel. Tanken var at skabe en pendant til den amerikanske Jeep, og den blev forsøgt solgt til militæret – dog uden held.

© Andreas Mikkel Hansen

I et hjørne af stuen er indrettet en lille arbejdsplads med møbler og lampe, som er fundet rundt omkring på øen, mens maleriet er fra Malta. På stolen ligger Bent Fabricius-Bjerres ældre Louis Vuitton-attachémappe.

© Andreas Mikkel Hansen

En hyggelig spiseplads å den overdækkede terrasse med muret vinkelbænk, udendørs pejs og udsigt til havn og bjerge. Belægningen er traditionel for stedet og bruges også som byggesten. Stenene kendes fra store katedraler i Sydeuropa og er meget rustikke. De skæres i blokke i lokale stenbrud, er gyldne, når de lægges, men tager hurtigt imod vind og vejr, hvorefter de får deres smukke patinerede præg.

© Andreas Mikkel Hansen

Det åbne køkken er en del af det store alrum med klassiske spanske elementer, specialfremstillet i palisander af en lokal snedker. Det aflange vindue vender ud mod patioen og leder lys ind i køkkenet.

© Andreas Mikkel Hansen

Et kig på bagsiden af huset som fordeler sig i tre niveauer på den skrånende grund. Huset ser stort set ud, som da Bent Fabricius-Bjerre købte det i 1980, mens poolen er en nyere tilføjelse. Den øverste balkon hører til soveværelset, og den nederste til gæsteværelserne. Den høje mur, som understøtter den skrånende grund, er særlig karakteristisk for Middelhavslandene.

© Andreas Mikkel Hansen

The master bedroom Her kan Bent Fabricius-Bjerre trække sig tilbage og komponere ved sit el-piano, der er placeret foran vinduet med inspirerende udsigt over bugten. Sengen er specialbygget i palisander og er lavet præcist så høj, at udsigten kan nydes direkte fra hovedpuden. Skabslågerne er, som husets vinduer og døre, udført i teaktræ. Kelimtæppet på gulvet er købt i Palma, og det vævede sengetæppe er også fundet lokalt.

© Andreas Mikkel Hansen

Badeværelset er indrettet med hvide fliser og en enkel blå kant. Rummet er stort og indeholder desuden bruseniche og håndvask. Vinduet har udsigt til bjergene bag huset.

© Andreas Mikkel Hansen

Aftenmørket er ved at sænke sig over øen og lysene tændes og markerer livet i den lille by ved vandet, hvor Bent Fabricius-Bjerre og Camilla Arndt nyder at spise på de lokale restauranter og har en lille båd liggende i havnen.

© Andreas Mikkel Hansen

Den store terrasse ver øen, og lysene tændes og markerer livet i den lille by ved vandet, hvor Bent Fabricius-Bjerre og Camilla Arndt nyder at spise på de lokale restauranter og har en lille båd liggende i havnen. Den store terrasse hænger sammen med husets alrum og har både en overdækket del og en åben del, som fortsætter helt ud til bjergskråningen. Her trives de lokale planter og blomster i store krukker, og kikkerten er så skarp, at man uden problemer kan følge livet nede i havnen.

© Andreas Mikkel Hansen

Den store patio er en yndet, sval plads om eftermiddagen til tapas og kold hvidvin. Patioen binder hovedhuset sammen med annekset, som er i to plan og rummer soveværelse og gæsteværelser. Lampen over bordet er en gammel skibslampe, og pejsen fungerer ofte som grill om sommeren. Mellem tagstenene trives husløg, som efterhånden har fået en imponerende størrelse.

© Andreas Mikkel Hansen

Poolen ligger tilbagetrukket fra huset og man skal ned ad et par trapper fra patioen for at komme herned. Belægningen er klassisk, magen til den på terrassen, og muren, som delvist indhegner området, er opført i gammel stil.