Glaskunst i det gamle ishus

Vi har besøgt det internationalt anerkendte kunstnerpar Trine Drivsholm og Tobias Møhl, der er flyttet ind i deres nyrenoverede hjem i det gamle ishus på havnen i Ebeltoft.

© Gert Skærlund Andersen

Da det gamle ishus på fiskerihavnen, som fiskerne gennem årtier havde benyttet til lagring af is, en dag blev sat til salg, slog parret til og indledte deres kærligheds- og glasodyssé.

  • Vi overtog huset på min 26-års fødselsdag, og her i ishuset indrettede vi vores første værksted med butik. Og så boede vi meget beskedent ovenpå, husker Tobias Møhl.

Lokalerne blev efterhånden for trange, og parret fik brug for mere værkstedsplads. Udvidelsen af værkstedskapaciteten blev for fem år siden en realitet, da parret fik mulighed for at købe

huset overfor - ganske enkelt på den anden side af vejen, hvor man nu finder et nyt moderne glasværksted og en smuk butik.

Det betød, at det gamle ishus igen kunne udnyttes fuldt ud til bolig og et galleri til udlejning mod vejen - galleriet er i dag lejet ud til en lokal kunstner.

Det gamle, smukke, delvist træbeklædte hus, skulle have nyt tag som det første, men da det viste sig, at murværket var mørt, blev der i stedet tale om en totalrenovering.

  • Det var hele tiden vigtigt for os, at huset bevarede sin oprindelige charme i havnemiljøet. Derfor anvendte vi de materialer og det udtryk, der er brugt på havnen - den nye kvist er eksempelvis ekstrem underspillet, så den passer ind i miljøet også set udefra, fortæller parret.
© Gert Skærlund Andersen

Kunstnerparret Tobias Møhl og Trine Drivsholm er kendte i det meste af verden for deres glaskunst. Og smukke glasting er der masser af i deres nyindrettede hjem i Ebeltoft.

Parret mødte hinanden for snart 15 år siden, da Tobias Møhl arbejdede på Glasmuseet i Ebeltoft og Trine Drivsholm tilbragte sine kreative arbejdsdage hos glaskunstneren Finn Lynggaard i samme by.

© Gert Skærlund Andersen

Fiskeri-havnen i Ebeltoft tager sig godt ud på alle årstider. Midt i blandingen af skure, butikker og værksteder ligger Trine Drivsholm og Tobias Møhls bolig og værksted. Boligen i det gamle ishus er renoveret efter alle kunstens regler med stor respekt for miljøet på havnen. Overfor den nyindrettede bolig ligger både værksted og butik - helt ud mod vejen.

© Gert Skærlund Andersen

Arbejdsrummet ligger midt i huset lige under det buede vindue på førstesalen. Her er vinduet også med bue erstattet af en dobbelt glasdør, der fører ud til det nye, lukkede gårdmiljø.

© Gert Skærlund Andersen

Et langt, hvidt Alinea-arbejdsbord med plads til to arbejdspladser, dominerer totalt rummet. Et par sorte Asap-arbejdsstole fra Paustian gør det ud for arbejdsstole. Den overdimensionerede arbejdslampe på gulvet er italiensk. Glasfad og vaser har parret selv designet. I hjørnet hænger en Verner Panton-Globe-lampe fra Verpan.

© Gert Skærlund Andersen

For enden af det store rum er køkkenet praktisk placeret med en dejlig udsigt ned over vejen med butikken lige overfor. Køkkenelementerne med fronter i kirsebær, har parret selv bygget. Bordpladen er i stål ligesom blandingsbatteriet fra Vola. Som rumdeler mellem køkken og stue har de valgt at stille et par hvidmalede højskabe med køleskab, fryser med mere vendt mod køkkenet. Over bordet hænger to Caravaggio-lamper fra Lightyears. Bagsiden af skabene ind mod stuen indeholder et væld af forskellige drikkeglas og skåle - alt sammen fra Møhl & Drivsholms egen produktion.

© Gert Skærlund Andersen

En lille arbejdsplads bestående af et arvet Wanscher-bord i kirsebær med en Stukarbejdsstol fra Paustian. Det lille rullebord er fra Magis, og AJ-lampen er fra Louis Poulsen. Det fine, gamle Kelim-tæppe er fra Alpac Kelim i Aarhus.

© Gert Skærlund Andersen

Møhl & Drivsholm Glas er ikke kun kendt i Danmark, men også ude i den store verden. I glassammenhæng er parret tilknyttet glasgallerier i New York, Seattle og Aspen. Galleriet i Ebeltoft fremstiller en del små unika-serier baseret på salg til private, men de fremstiller også en del installationsting baseret på salg til samlere i USA og London, hvor den internationale glasscene holder til. Se mere på mohl-drivsholm.dk

© Gert Skærlund Andersen

Det gamle ishus og galleriet med Ebeltoft fiskerihavn i forgrunden.

© Gert Skærlund Andersen

Den indbyggede brændeovn på første sal er fra Rais. Til venstre for skorstenen ses trappen, der fører ned til underetagen.

© Gert Skærlund Andersen

Tre enkelte tulipaner i tre smukke glasvaser udført af parret selv.

© Gert Skærlund Andersen

En lang korridor med skabsvæg til hele den ene side leder hen til et godt, lyst arbejdsrum. Skabet indeholder alt fra tøj til linned, glas og porcelæn. Den lange, gamle, svenske løber er en gave fra parrets familie. Den passede præcist i længden.

© Gert Skærlund Andersen

Fra indgangspartiet i stueetagen går man lige ind i husets lyse og luftige entré. Epoxygulvet i den hvide farve ophæver fornemmelsen af et mørkt rum. Det eneste dagslys kommer fra et lille opsprosset vindue til venstre for hoveddøren. Stuk-stolen er fra Paustian.