Genial løsning: Tilbygningen blev lagt i kælderen

Familien ville have en tilbygning med et nyt køkkenalrum – uden at skæmme den smukke murermestervilla med nybyggeri.

murermestervilla ombygning tilbygning danske boligarkitekter

© Andreas Mikkel Hansen

Ovenpå tilbygningen er der anlagt en nordvendt terrasse, der heldigvis er så lang, at den ryster sig fri af husets skygge og har flere solskinstimer om dagen. På espalieret blomstrer i sommerhalvåret en blåregn, der med tiden vil danne et læfyldt tag. Vinduerne i sidefacaden er identiske med dem, der efterfølgende er monteret i husets kælder. Det giver en naturlig sammenhæng huset rundt.

For 12 år siden besluttede arkitekt Bjarne Frost og hans hustru landskabsarkitekt Kristine Jensen sig for at lave en tilbygning til deres murermestervilla i Århus, hvor Bjarnes tegnestue skulle have til huse. Tilbygningen blev bygget ind i en skrænt mod nord i baghaven og i kælderniveau. For at udviske fornemmelse af kælder i den nye tilbygning, har arkitekten benyttet en række smarte, arkitektoniske greb.

Trappenedgangen til kælderen blev åbnet, så trappen har et ensartet og visuelt forløb fra underetagen via stueetagen til første salen. Herudover er tilbygningen meget lys med vinduer mod vest og syd og store gulv-til-loft vinduer mod nord, hvor der i øvrigt er udgang til en mindre gårdhave. Bjarne Frosts tegnestue med de 10-12 ansatte fik dog ikke lov til at ligge længe i den nye underetage.

Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter

─ Det blev hurtigt for småt. Der lå arbejdstegninger og modeller i alle rum. Privatliv og arbejde flød for meget sammen, så min tegnestue rykkede ud af huset. Til gengæld har vi i dag det store køkkenalrum i tilbygningen helt for os selv, fortæller Bjarne Frost.

murermestervilla ombygning tilbygning danske boligarkitekter stue

© Andreas Mikkel Hansen

Den tilbyggede underetage er som resten af hjemmet indrettet lyst, luftigt og med tilbehør stående i ordnede grupper. Der hersker en afslappet og venlig stemning i boligen. Parret købte boligen tilbage i 1996, fordi de faldt for beliggenheden med Botanisk Have næsten i baghaven og for husets klassiske linjer.

Ikke videreføre arkitektur for enhver pris

Efter overtagelsen tog Bjarne Frost fri en måned og gik i krig med den helt store renovering. Intet mindre end 1,5 ton affald i form af tapetrester, hessian, linoleum, gipsvægge og lofter blev trukket ud af huset. Han fik arbejdet sig ind til bygningens originale limfarver som gul, sort og grøn, men det er ikke nogle farver, der er videreført i indretningen i dag.

Se flere af Bjarne Frosts projekter

─ Du skal have respekt for originale detaljer i gamle huse, men ikke videreføre alt for enhver pris. Du må gerne fortolke på et klassisk hus. Siden det her hus blev opført, er der jo kommet nye materialer, byggemetoder og stilarter til, og det skal indretningen afspejle, siger Bjarne Frost, der er medlem af Danske BoligArkitekter. Han tilføjer, at tilbygningen rent arkitektonisk også er udformet med respekt for murermestervillaens træk, så den opfattes som en naturlig forlængelse af huset.

murermestervilla ombygning tilbygning danske boligarkitekter eames stol

© Andreas Mikkel Hansen

###

De finurlige potteplanteholdere er fra svenske navesthlm.com. Stolen er en Eames DAW-chair.

Fakta om tilbygningen

Her bor arkitekt MAA Bjerne Frost, ejer af Bjarne Frost Design Office og Oneroom.dk, med sin kone, landskabsarkitekt Kristine Jensen og deres søn Nikolaj på 18 år. Villaen fra 1924 er på 180 m2 og ligger på en 980 m2 stor grund lige ved den Gamle By i Århus og med Botanisk Have næsten i baghaven. Villaen fik en tilbygning på 50 m2 i 2005.

  • Familien fik: 50m2 tilbygning i kælderniveau til deres klassiske villa fra 1924, så huset i dag er 180 m2. Tilbygningen indeholder køkkenalrum, udgang til lille gårdhave, ny terrasse oven på tilbygningen, ny indvendig trappe fra underetagen til stueplanet.
  • Proces: Tilbygningen er knyttet sammen med husets kælder, så denne bliver en del af den nye tilbygning. Det skaber et stort sammenhængene rum. Tilbygningen opfattes som en naturlig forlængelse af huset.
  • Byggeriet var besværliggjort af, at huset så at sige ligger på første sal i forhold til vejen. Det var derfor besværligt at få maskiner frem og at få overskudsjord væk fra byggepladsen.
  • Materialer indvendigt: Pudsede vægge, trægulve, glatte gipslofter.
  • Materialer udvendigt: Hvid pudset facade, vinduer i kernetræ, træterrasse i Mahogni.
  • Tilbygningspris: ca. 1 mio. kr. inkl. ombygning i huset.
murermestervilla ombygning tilbygning danske boligarkitekter reol

© Andreas Mikkel Hansen

Bjarne er et visuelt menneske, der husker farven på omslaget bedre end selve titlen på bogen. Derfor er alle bøgerne i husets bibliotek sorteret efter farver.

murermestervilla ombygning tilbygning danske boligarkitekter tilbygning

© Andreas Mikkel Hansen

Den smukke murermestervilla er udvidet med en 50 m2 delvist nedgravet tilbygning i kælderniveau. Fra underetagen er der udgang til en lille gård med betonstøbt gulv. Et ideelt sted at nyde kaffen i morgensol.

murermestervilla ombygning tilbygning danske boligarkitekter køkken

© Andreas Mikkel Hansen

Tilbygningen på 50 m2 er så lys og rummelig, at det indbyder til både hyggelige familiemiddage og større sammenkomster. Køkkenelementerne er trukket ud til den ene side og i stedet for pendler over køkkenbordet har Bjarne Frost valgt et gennemgående LED-lysarmatur. Porcelænskakkelovnen stammer fra en svensk

murermestervilla ombygning tilbygning danske boligarkitekter trappe

© Andreas Mikkel Hansen

Trappepartiet blev åbnet op og blev en del af hallen, da tilbygningen kom til, så nedgangen blev lys, stor og venlig. Herudover er der tilføjet samme vægpanel ved trappen fra underetage op til første salen for at understrege ligeværdigheden mellem de tre etager.

murermestervilla ombygning tilbygning danske boligarkitekter skabe

© Andreas Mikkel Hansen

Køkkenet er fra Boform, stålbordpladen er udført i ét stykke med vask svejset i. Køleskabet er inkluderet i elementerne, og er et udtrækskøleskab med skuffer. De fire skærebrætter i silikone, træ og marmor er skåret i samme størrelse og er både dekorative og funktionelle.

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Relaterede Artikler