Forsigtig fornyelse af typehuset

Jens og Theresa købte et velbevaret Friis og Moltke-hus, som deres patinerede møbelklassikere passede perfekt ind i. Men huset trængte til en opdatering og var samtidig for lille til familien på fire. Se her, hvordan de moderniserede og byggede til uden at ødelægge den særlige ånd i huset.

Arkitekttegnet hus fra 1959
© Christina Kayser Onsgaard
Meget er forandret i Jens og Teresa Madsens hus i Odense, men meget er også stadig, som da den kendte århusianske tegnestue Friis & Moltke leverede tegningerne til huset i 1959. - Teresa og jeg faldt jo for huset med de ting, der hørte med til det, og det ville vi gerne behandle så nænsomt som muligt, forklarer Jens Madsen, der har en særlig svaghed for husene fra denne periode. Til projektet allierede familien sig med Aarhus-arkitekten Rasmus Bak, og han har i den grad sporet familien ind på at bevare og genbruge så meget som muligt – lige fra de oprindelige dørhåndtag i plastic til skifergulvet i spisestuen, der blev taget op, og genbrugt i de nye badeværelser. Ombygningen er blevet så vellykket, at huset vandt Idéprisen 2015 – en arkitekturpris indstiftet af Danske BoligArkitekter. Se mere fra denne bolig hos Danske BoligArkitekter. BILLEDE Det arkitekttegnede hus fra 1959 er renoveret med respekt for husets oprindelige ånd. Mange materialer og detaljer er enten bevaret eller genbrugt. I stuen står en perlerække af de møbelklassikere, som parret har samlet gennem tiden. Det originale kilevindue, der følger taghældningen er naturligvis bevaret.

Bevar med respekt og forny med fornuft
© Christina Kayser Onsgaard
Huset på 125 kvadratmeter er blevet udvidet i længden med en tilbygning på 47 kvadratmeter, som harmonerer fint med det oprindelige hus, og hvor der nu er indrettet to teenageværelser. Respekten for husets medfødte kvaliteter og dets mange fine detaljer går igen overalt. Trods husets mange kvaliteter trængte det dog til en opdatering. Det gamle køkken var et lille, indeklemt rum, men blev åbnet op mod stue og spisestue, og det nye køkken i egetræ korresponderer fint med familiens store samling af møbelklassikere. Nye vinduespartier fra gulv til loft sørger for, at der kommer mere lys ind i boligen. Endelig er facaden blevet delvist beklædt med sortmalet træ, mens de gule mursten er genbrug fra det oprindelige hus. Den særlige ånd, som familien faldt for er stadig til stede i huset, og selvom der er sket meget, så er det mest bemærkelsesværdige faktisk det, der ikke er sket. Se flere af arkitekt Rasmus Baks projekter her. BILLEDE Stuen er åbnet op til køkkenet og spisestuen. De oprindelige parketgulve er udskiftet med nye og radiatorerne under vinduerne er erstattet med gulvvarme. Det har givet mulighed for et nyt vinduesparti, der spænder fra gulv til loft.

Fakta om ombygningen af huset
© Christina Kayser Onsgaard

Familien Madsen fik: en tilbygning på 47 m2 med to store teenageværelser og kombineret garderobe/hjemmekontor samt en nænsom renovering af det eksisterende hus på 124 m2. Nyt snedkerkøkken, to nye badeværelser, store glasskydedøre til haven fra stuen og alle soveværelser samt belysningsplan med bl.a. 45 loftsspots.

Processen: Arkitekt Rasmus Bak har leveret skitser og tegninger til myndighedsgodkendelse samt ydet æstetisk rådgivning i projektperioden. Ombygningen tog ca. et halvt år og blev varetaget af en entreprenør, der styrede projektet igennem med en række underleverandører.

Pris 1,6 mio. kr. Arkitekthonorar 25.000 kr. Rådgivningen omfattede skitseforslag, godkendelse hos myndigheder samt æstetisk rådgivning.

BILLEDE Før-foto af stuen: Den oprindelige stue var adskilt fra køkkenet og spisestuen.

Spisestue med dansk design
© Christina Kayser Onsgaard

For at koble hus og terrasse bedre sammen anbefalede arkitekten at udskifte det oprindelige facadeparti med store glasskydedør. Shakerbordet med design af Børge Mogensen er akkompagneret af Wegners W2-spisestuestole med flettede sæder. Parret købte bordet af en gammel dame i Frederikshavn for omkring 20 år siden. Over bordet hænger en PH 4 1/2 - 4 glaspendel.

Køkkenet som boligens omdrejningspunkt
© Christina Kayser Onsgaard
Arkitekten anbefalede parret at åbne køkkenet op til både stuen og alrummet. Parret havde ellers kun tænkt sig en udgang ud mod alrummet. Det har givet mere lys og gjort køkkenet til boligens omdrejningspunkt. Elementerne af eg er specialfremstillet af Køkkenskaberne. Køleskab bygget ind i hvidt skab er fra Liebherr, mens ovn, kogeplade og opvaskemaskine er fra Gram.

Badeværelse med genbrugsdetaljer
© Christina Kayser Onsgaard

Skydedøren ind til voksenbadet er genbrug fra husets tidligere gangareal. Også fliserne af skifer er genbrug. Badekarret er fra Ifö, og armaturet fra Grohe. Skamlen i forgrunden er fra Skagerak.

Kontor og garderobe i ét rum
© Christina Kayser Onsgaard

Overgangen mellem det oprindelige hus og den nye tilbygning er et fællesrum, som familien kalder for flexrummet. Flexrummet fungerer både som kontor og garderobe. Glasdørene mod haven giver et skønt dagslys i rummet. Skabene er fra Ikea, men lågerne er blevet sprøjtelakerede i specialfarver, der er inspireret af en serie bakker af Finn Juhl.

Tilbygning der smelter sammen med huset
© Christina Kayser Onsgaard
Tilbygningen er en forlængelse, der smelter næsten sømløst sammen med det oprindelige hus. De nye, store skydedørspartier skaffer ekstra lys til boligen

Tillukket og privat facade
© Christina Kayser Onsgaard
Ud mod vejen gør Friis og Moltke villaen ikke meget væsen af sig. Facaden er tillukket og privat. Men ind mod haven åbner huset sig med masser af glaspartier

Fakta om Danske BoligArkitekter
Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.