Fantastisk ombygget gård
Drømmen om at forene hverdagens høje tempo med ro og natur fik denne familie til at købe en gammel gård, som de kunne renovere fra bunden. Resultatet er et bæredygtigt hjem med kreative indfald.
Af
Kreativ renovering af stor bondegård
– Hver morgen, når vi går herind i opholdsrummet og møder det indrammede landskab i vinduespartierne, er her bare to procent skønnere end i går, siger Kira, mens hun viser rundt i de rum, der siden januar i år har dannet hjem og ramme om hendes, manden Uffes og deres to børns liv. Der findes ikke mange bondegårde med så mange år på bagen som Rødbøgegård, hvor både inde og ude er totalt moderniseret, men på en facon, der er i pagt med stedets ånd. Det gælder ikke mindst de store fællesrum, der viser sporene af en tidligere landbrugsfunktion.
– Tanken har fra begyndelsen været at observere og forstå de spor og rumopdelinger, gården er født med. Derfor var det vigtigt at digte videre på det liv, der har været her for gårdens dyrehold. Den gamle grisestald er i dag børnenes fællesværelser, og spisebordet står i den gamle kostald. De små historier gør det sjovt at indtage de nye rum på stedets præmisser, siger Kira.
Gårdens lader som store fællesrum
BILLEDE Laderne er blevet forvandlet til imponerende store fællesrum, som er indrettet rustikt og enkelt med hjemmelavede møbler, genbrugsinventar og stor kreativitet. Betongulvet refererer til det gamle gulv i staldene, der var lette at muge ud i og spule over. Her er betonen støbt med mange små granitsten, der giver et fint farvespil i overfladen. Spisebordet er hjemmelavet. Pladen er sat sammen af overskudsbrædder fra et af tegnestuens projekter, mens københavnerlamperne stammer fra Holmbladsgade.

Moderne opbygning af gammelt landsbrugssted
For et års tid siden købte parret gården efter i længere tid at have ledt efter et landbrugssted af så ældre dato, at de kunne begynde forfra med opbygningen af familiens moderne liv på landet. Parret havde qua deres baggrund som arkitekter længe drømt om at købe en lade og transformere den til et fantastisk rum og hjem. Rødbøgegård havde været til salg længe, for det var ikke et trækplaster, at stedet både havde råd og svamp, og kun havde vand fra egen boring.
Familien kunne med andre ord ikke flytte ind på gården og renovere den rum for rum, men måtte de første otte måneder efter overtagelsen bo i en lille skurvogn på grunden, mens forvandlingen stod på. Uffe, der til daglig driver tegnestuen Monomal, satte firmaets andre boligopgaver på lavt blus i et halvt år, mens han overtog byggeledelsen af projektet.
Med Kiras hjælp på sidelinjen havde han kontakten til entreprenør og håndværkere og brugte meget af sin tid på at finde frem til de mest optimale materialer, som kunne genfortælle gårdens historie i både udtryk og materialitet.
– Og nej, vi tog ikke til Italien for at vælge det rigtige stykke marmor. Vores renovering så vi lige fra begyndelsen som en spændende mulighed for at fortsætte den bygningsmæssige tradition for at benytte de let tilgængelige materialer, man finder på gamle bondegårde, fortæller Kira.