Tilbygning til rækkehus

Familien elskede det børnevenlige kvarter, men manglede flere kvadratmeter i deres rækkehus. Løsningen blev en tilbygning, der pludselig gjorde rækkehuset langtidsholdbart og samtidig har bragt familien sammen i det nye rum. Se her, hvad blot 18 kvm kan gøre.

Det lille rækkehus med tilbygning

© Christina Kayser Onsgaard

Rækkerne af huse. Fine, funktionelle og aldeles identiske ligger de på rad og række. Fyldt til bristepunktet med familier, der som familien her er faldet for de klassiske røde murstensrækkehuse i det børnevenlige kvarter.

Men faktisk er husene ikke så ens endda. Kommer man rundt i de små haver, ser man nemlig, at pladsen her er udnyttet vidt forskelligt. Nogle med overdækkede træterrasser, andre med typiske udestuer, der blev knappet på i overtal i 1970'erne.

Og så er der tilbygning her, der ikke syner af meget – men som har gjort en kæmpe forskel ved at give familien mere albuerum, og frem for alt gjort, at de nu kan se sig selv i det lille rækkehus mange år endnu.

Friske fra lejlighed i København føltes rækkehuset på 125 kvm i to etager ellers som et rigtig godt match, da parret flyttede ind for mere end 10 år siden. Og pladsen var i princippet også fin de første par år med to små børn. Men med tiden, og to voksende drenge, kunne de godt se, at de enten måtte flytte eller tænke helt ud af boksen.

– Egentligt så vi det som et rigtig godt begynder-hus. Men vi er kommet til at elske kvarteret, så for os var det en stor værdi, at blive boende her og ændre på vilkårene frem for at flytte til større, fortæller husets kvindelige beboer.

Se mere fra denne bolig hos Danske BoligArkitekter her.

BILLEDE Sådan ser det lille rækkehus ud fra havestuen, hvor arkitekt Nanna Berings tilbygning i træ er blevet en fin del af rækkehuset. Parret kunne godt have bygget længere ud i haven, men fravalgte de flere kvadratmeter for at bevare harmonien. Tilbygningen giver samtidigt læ til den nye træterrasse, der blev tænkt ind i løsningen.

Blot 18 ekstra kvm

© Christina Kayser Onsgaard

De relativt få ekstra kvadratmeter, familien havde brug for, nærmere bestemt 18 styks, er kommet til i form af den lille trækasse, som på naturlig vis hægter sig på huset og giver læ til den nye terrasse, der fulgte med i kølvandet.

– I princippet kunne vi bare have lavet det lille kontor i stueetagen om til soveværelse, og ladet drengene få de to værelser ovenpå, men så føltes huset bare for småt. Vi havde brug for en løsning, der passede til os som en familie med større børn og som gav os lidt mere plads i de rum, vi er fælles i, fortæller parret, der i første omgang mente, at de selv kunne projektstyre sådan en tilbygning. – Vi begyndte på ideen før vi reelt havde et behov, og jeg troede, at jeg bare kunne gå videre til en tømrervirksomhed med nogle skitser, vi engang havde fået fra en arkitekthjælp. Men der manglede simpelthen for mange detaljer – og som rækkehus skal man tænke sig rigtig godt om i forhold til lys, funktioner og indsigt fra naboer. Det er arkitekten bare bedst til.

I stedet tog parret fat i den lokale arkitekt Nanna Bering, der er medlem af Danske BoligArkitekter, og som de havde fået anbefalet af bekendte.

– Vi svingede godt sammen! Nanna forholdt sig til de oprindelige ideer, kom med sine ændringer og var i det hele taget den, der sørgede for at løsningerne matchede os, det originale hus og gav os flere muligheder i indretningen, fortæller parret.

Tilbygningen bliver nu brugt til en lys ekstra stue, man kan trække sig tilbage til – og så kaster dens nye arkitektoniske træk med gulv til loft vinduer og ovenlys masser af dagslys ind til det lille soveværelse, der tidligere var husets trange kontor.

Men kunne de ikke have bygget lidt mere til, nu hvor de var i gang?

Byggeproducenten sagde ja, men familien fravalgte faktisk flere kvadratmeter for at bevare harmonien i huset.

I stedet har arkitekten brugt energi på at få tilbygningen til at virke så lys og rummelig som mulig. Blandt andet ved at have en stor loftshøjde og smarte løsninger som skydedøre og vinduer, der går rundt hjørner.

– Vi føler, vi har fået så meget mere plads, uden at vi er gået på kompromis med det originale hus. Drengene har fået fred ovenpå, og vi har fået et dejligt soveværelse. Samtidigt så bruger vi den nye stue meget mere, end jeg havde turde håbe på. Nu flyder vi derude alle fire til en god film eller lektielæsning, og vi har på den måde fået skabt et nyt rum for samvær, fortæller parret.

Se flere af arkitekt Nanna Berings projekter her.

BILLEDE De bare 18 ekstra kvm bliver brugt til en ekstra opholdsstue, som man kan trække sig tilbage til fra de øvrige køkken-alrum og fællestue i rækkehuset. De store vinduer, der går om hjørnet giver en fornemmelse af, at uderummet kommer helt ind og trækker masser af lys ind til det nye soveværelse, som parret har indrettet i samme forbindelse.

Skønt lille læsehjørne

© Christina Kayser Onsgaard

Kig fra køkkenet ind til den nye stue i tilbygningen. Familien savnede mere plads i underetagens fællesrum, og har nu flyttet tv'et ud i tilbygningen, så der er mere luft mellem funktionerne, og både børn og voksne har muligheden for at trække sig lidt tilbage. Læsehjørnet her kom til, da den gamle dør ind til kontoret blev blændet i forbindelse med byggeriet. Stol, Ægget fra Fritz Hansen, bord fra Hay og lampe fra Artemide.

Højt til loftet giver stor rumfornemmelse

© Christina Kayser Onsgaard

Kig ud til tilbygningen fra stuen. Arkitekten har leget med loftshøjden og gjort den så høj som muligt lige her, hvor man træder ud i den nye stue. På den måde får man en stor rumfornemmelse, på trods af, at her reelt kun er 18 kvm ekstra. De fritlagte bjælker i træ taler også sammen med de brede dørtrin i træ, som går i gen herude. Læg også mærke til de grå naturstensfliser fra Flise Bent, der er valgt i en ekstra stor størrelse, så rummet syner større. Sofa og sofabord fra Hay, lampe fra Artemide og grønt tæppe fra Bolighuset i Ry.

Et nyt fællesrum

© Christina Kayser Onsgaard

Nu hvor rækkehusets to værelser på førstesalen er blevet drengenes, er Janne og Carsten flyttet ind på det, der tidligere fra rækkehusets kontor. Der er tænkt meget over at skabe en naturlig forbindelse mellem funktionerne, og ovenlys-løsningen er med til at kaste både lys og luft ind til soverummet, ligesom den giver en stor loftshøjde, som øger rumfornemmelsen. Familien nyder deres nye stue, hvor enten børn eller voksne kan trække sig tilbage fra køkkenalrummet.

Soveværelse uden vinduer

© Christina Kayser Onsgaard

Parrets nye soveværelse ligger i forbindelse med den nye tilbygning i det, der engang var rækkehusets trange kontor. Herinde er ingen vinduer, så udfordringen lød på at få så meget lys og luft ind, som muligt. Det er der kommet med den ovenlys-løsning fra Velux, som er sat ind i overetagens skunk, så lyset kommer helt herind. I stedet for en regulær dør, har parret sat transparente skydegardiner op fra Ikea.

Lad lyset strømme ind

© Christina Kayser Onsgaard

Kig til himmelen fra ovenlysene, der er placeret helt inde i rækkehusets skunk, så der er maksimal loftshøjde her, hvor man træder ud i tilbygningen.

Enkelt indrettet og masser af opbevaring

© Christina Kayser Onsgaard

Soveværelset er enkelt indrettet i det lille rum, som før var husets kontor. Her er ingen vinduer, så det var vigtigt at få så meget lys herind, som muligt via ovenlysløsningen. De indbyggede skabe med skydelåger giver masser af opbevaring uden at stjæle af pladsen. Skydegardinerne er fra Ikea, træknagerne fra Muuto, sengetæppet hjembragt fra Kina.

Tilbygningen blev fin og æstetisk

© Christina Kayser Onsgaard

Materialevalget har været afgørende for, at tilbygningen har hægtet sig så fint og æstetisk på rækkehuset. Facaden i lærk er farvemæssigt fint afstemt med de gamle røde mursten, og detaljerne omkring vinduerne i zink er med til at give bygningen et moderne udtryk, der matcher terrassens sølvgrå træ.

Fakta om tilbygningen:

Familien fik: En arkitekttegnet tilbygning på 18 m2 med dagligstue, der gav luft og en bedre rumudnyttelse i resten af huset. Tilbygningen har glasparti mod haven og et ovenlysvindue, der trækker dagslys ind i det nye soveværelse. I forbindelse med tilbygningen blev der anlagt en ny træterrasse med brede trin til haven.

Processen: Arkitekt Nanna Bering har stået for skitseprojekt, myndighedskontakt, projektering og byggeaftale.

Materialer udvendigt: Facadebeklædning i lærketræ og vinduesrammer i zink. Ovenlys fra Velux.

Materialer indvendigt: Ekstra store gulvfliser i natursten.

Byggepris: ca. kr. 600.000,- inkl. arkitekthonorar.

Før/efter plantegning

Med en tilbygning på bare 18 kvadratmeter fik arkitekten skabt værelser til alle og lidt mere albuerum i hverdagen. For at skaffe dagslys til det nye soveværelse er der etableret et stort ovenlysvindue mellem opholdsstuen og indgangen til soveværelset.

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Relaterede Artikler