Norsk perle midt i naturen

Huset ved Stavanger i Norge er gennemtænkt i mindste detalje. Materialerne er valgt, for at huset kan glide ind i naturen,
 og ruminddelingen er lavet, så familien kan udnytte det store hus og stadig have fornemmelsen af at være sammen.

Huset skiller sig ud - men ikke for meget

© Nadia Nordskott

I et boligområde i Madlemark ved Stavanger ligger de respektable villaer tæt. Et af husene skiller sig ud i kraft af størrelse og udseende. Ikke meget – men det er heller ikke meningen.

– Vi vidste, at vi ville bygge et stort hus med god plads til alt og alle. Men vi ville absolut ikke have, at det skulle være prangende, siger ejeren Britt.

Huset er tegnet af arkitekten Tommie Wilhelmsen, som tog mod opgaven med åbne arme. Huset er tegnet med et lille knæk, men ellers understreger både materialer og husets linjer længderetningen. Det betyder, at det store hus på forunderlig vis glider mere ind i landskabet, end det stikker ud. Udefra kan man ikke se, at der er en rummelig kælder, som indeholder vaskerum, legerum, træningslokale og en hjemmebiograf. Derfor bliver man overrasket over husets rummelighed, når man første gang træder indenfor. Det næste, man lægger mærke til, er den gennemførte orientering af huset. Fra entreen ser man gennem trappen og ind på kontoret eller op mod anden etage, hvor soverummene ligger. Her er lysindfald fra alle sider, både fra vinduer og de indbyggede lyskilder, og der er fx indbygget belysning i væggene, i store felter i loftet og under trappens gelænder.

BILLEDE Huset er bygget for at fylde mindst muligt i landskabet. Der er derfor anvendt egeplanker i forskellige bredder behandlet med jernvitriol som yderbeklædning.

Træterrasse og have

© Nadia Nordskott

Fordelingsgangen leder ud i køkken og stue, som hverken er separate rum eller alrum, men noget midt imellem. Stuen ligger tre trin oppe i forhold til køkken og spiseplads, og er dermed adskilt på trods af fraværet af vægge. Midt i stuen står en stor åben gaspejs.

– Man går ind i en anden modus bare ved at gå de tre trin op. Det er her, vi går hen, når vi har brug for at slappe af uden at miste kontakten til det, der ellers sker på etagen, forklarer Britt.

Tydelig opdeling af forskellige zoner, store vinduer, der slipper dagslyset ind, og et balanceret varme- og ventilationssystem betyder, at der er et fint og behageligt indeklima i det store hus. Samtidig er der tænkt over akustikken, som ellers kan skabe problemer i huse med mange hårde overflader.

  • Trods metervis af beton og masser af glas har huset en blød og dæmpet lyd. Det skyldes delvist, at her er trægulv, men også, at der er opsat lyd-absorberende plader i loftet, siger ejeren.

En af de ting, parret diskuterede med arkitekten, var, om opholdsrummene skulle være på første eller anden etage. Familien ville gerne have dem øverst, hvor de kunne ligge ud til fjorden, men arkitekten mente, at de ville have mere ud af, at opholdsrummene er i kontakt med udearealerne.

– Det vigtige har ikke været at få det flot og prangende, men at vi trives i huset. Det er de gode løsninger og rummenes placering, der gør, at vi kan være sammen uden at gå i vejen for hinanden. Vi har fx en indbygget sofa i køkkenet, som børnene er vilde med. De bor nærmest i den, siger Britt.

BILLEDE Et bredt trædæk forbinder opholdsrummene med udeområderne.

Lyst og luftigt

© Nadia Nordskott

Trappen er husets smykke. Den er lavet af Douglas-gran, der er støbt ind i betonvæggen. 
En glasvæg fuldender det luftige udtryk. Gelænderet har indbygget lys.

Lange linjer

© Nadia Nordskott

Fra stuen kan man se tværs gennem huset til kontoret. Køkkenet, der er designet specielt til huset af Tine Hundrup, er ført ind i stuen, hvor det fungerer som skænk. Bagest ser man en boks beklædt med douglas-gran, som skjuler et grovkøkken med bl.a. køleskab og fryser. På køkkensiden er boksen en stor sofa.

Skævhed er flot

© Nadia Nordskott

Stolen 9,5° er designet af B.Lex for Frama. Den ligner et kunstværk, men når man sidder på den, er den helt plan. På væggen ses uret Qlocktwo designet af Biegert & Funk. Den viser tiden typografisk med fem-minutters-intervaller.

Indbygget sofa i køkkenet

© Nadia Nordskott

Den store sofa i køkkenet er beklædt med tekstil fra Guldbrandsdalens Uldvarefabrik. Børnene elsker sofaen, som de bruger til at læse, lave lektier og slappe af i.

Lyst, lækkert og åbent

© Nadia Nordskott

Spisebordet fra Bolia er omgivet af Rin-stole designet af Hiromichi Konno for Fritz Hansen. Pendlerne H2O er fra Viabizzuno.

Hygge foran pejsen

© Nadia Nordskott

Den åbne gaspejs er placeret for hyggens skyld, for der er gulvvarme i alle rum. Lænestolen Husk er designet af Patricia Urquiola for B&B Italia.

Møde mellem materialer

© Nadia Nordskott

Mødet mellem rå beton, glas og træ skaber en let og luftig trappeafsats med god kontakt til underetagen. I loftet ses et stort lysfelt, som giver et behageligt diffust lys.

Sofa-arrangement med plads til familien

© Nadia Nordskott

Familien er netop flyttet ind, så møblerne er stadig lidt tilfældigt placeret. Her er det en Jaan-sofa fra Walter Knoll sammen med sofabordet Insula fra
 Erik Jørgensen og en Husk-lænestol fra B&B Italia. Ved siden af sofaen står en AJ-lampe fra Louis Poulsen.

Trappetrin skiller rummene

© Nadia Nordskott

Køkken og stue ligger i tæt kontakt, men de tre trin, man skal gå op for at komme til stuen, giver en følelse af at sidde i et helt andet rum.

Trædæk og træværk skaber kontakt med naturen

© Nadia Nordskott

Trædækket er behandlet med jernvitriol ligesom træværket på huset for at skabe samme udtryk.

Entré med bøjlestang og bænk

© Nadia Nordskott

Bøjlestangen er lavet i massivt stål og fæstnet til lysindtaget i loftet. Den har LED-lys i bagkanten, der lyser betonvæggen op. Skuffebænken har puder i samme tekstil som sofarummet i køkkenet. Begge dele er tegnet af arkitekt Tommy Wilhelmsen.

Douglas-gran går igen

© Nadia Nordskott

Den ene væg i soveværelset er beklædt med douglas-gran ligesom gulvet. Seng og sengebord er lavet i samme træsort. De øvrige vægge er i hvid gips, og belysningen er lagt ind i slidser i væggene.

Nervøse for resultatet

© Nadia Nordskott

Gæstetoilettet kombinerer hvide vægge med de prisbelønnede Dandelion-fliser designet af Claesson Koivisto Rune for Marrakech Design i farven Green. De var lidt nervøse ved valget, men har ikke fortrudt, efter at de så resultatet.

Utraditionelt badeværelse

© Nadia Nordskott

I badeværelset har Britt også valgt Dandelion-fliser, men i farven Pigeon Blue. Badekaret Oval er fra Svedbergs.

Relaterede Artikler