Eventyret om et hus
Grunden i Nordsjælland var perfekt, men huset var det absolut ikke. Alligevel bankede familien en dag på for at høre, om det var til salg. En mand på over 100 år åbnede, og resten er det, man kalder en god historie.
Af
Historien om, hvordan en børnefamilie byggede et hus på en bakke i Nordsjælland, har et element af eventyr. Derfor kunne man begynde denne fortælling med at skrive, at ... der var engang et ældre veletableret villakvarter i et lettere kuperet område i Nordsjælland. På en bakketop midt i kvarteret lå et hus. Et grimt hus, syntes en familie med børn, der kom forbi, men en dejlig grund. Hverken grunden eller det grimme hus var dog til salg, så familien tog hjem og tænkte på den dejlige grund og det grimme hus og på det hus, de gerne ville bygge, og til sidst kunne de ikke holde ud at tænke mere. Så de gik op til det grimme hus og bankede på. Døren blev åbnet af en hundredårig mand, der bød familien indenfor og sagde, at de kom lige til tiden. Han havde netop overvejet at sælge huset, og hvis de kunne blive enige, så var det da meget lettere på den måde. Så købte familien den dejlige grund på bakken i det ældre veletablerede villakvarter og byggede deres drømmehus.
Man kunne også blot indlede med at skrive, at familien var heldig, da den ringede på det rigtige hus på det rigtige tidspunkt, og at far, mor og børn i dag kan nyde udsigten fra en flot funkis-inspireret villa på en skøn grund i Nordsjælland. Uanset hvordan historien skrives, er moralen, at man skal slå til, når chancen byder sig, og gå efter sine mål. Det gjorde familien i Nordsjælland, og da de nu havde grunden, skulle de finde en arkitekt, der kunne realisere den. Svaret fandt de på en af nabogrundene, hvor der skulle bygges et hus tegnet af Årsti- derne Arkitekter, der i stil og udtryk svarede til det, de ønskede.
- Arkitekten læste os godt allerede på det første møde, og vi har under hele processen følt os helt trygge ved ham. Der er en god kemi mellem os, og det betyder altså meget, når man skal samarbejde om at bygge sit fremtidige hjem, fortæller den kvindelige halvdel af ejerparret.
Den kemi mærkede arkitekt Thue Krog Andersen fra Årstiderne Arkitekter og Danske BoligArkitekter også.
- Jeg fornemmede ret hurtigt, at her kunne vi godt give den fuld gas og bygge noget helt enkelt med rene linjer og stramme kompositioner, fortæller han.
Beliggenheden på bakken gjorde det oplagt at bygge i to plan med store vinduer, der er en cadeau til udsigten og samtidig giver masser af lys. Opholdsstuen er placeret på 1. sal, og herfra kan man som fra en balkon skue ud over køkkenalrummet, der er i dobbelthøjde, og videre gennem det kæmpestore vin- duesparti ud på det smukke gamle bøgetræ i haven. Et rigtigt valg, for det er i køkkenalrummet, familien er sammen eller sidder hver med deres sysler.
- Det er her, vores mindste sidder og tegner alene eller sammen med veninderne, mens vores store dreng laver matematik, og vi voksne laver mad. Og det er her, at min mand og jeg slår computerne op, hvis vi har lidt hjemmearbejde, fortæller en meget tilfreds husejer.
Når børnene er lagt i seng, sætter mor og far sig op i opholdsstuen, som pas- ser bedre til at hygge i om aftenen foran tv’et eller med en god bog.
- Vi bruger også stuen, når vi har gæster. Så nyder vi roen, mens børnene måske sidder nedenunder og ser film. Det er fint tænkt, at huset giver plads til så mange forskellige aktiviteter. Jeg har også bemærket, at børnenes venner er ellevilde, når de er her. De siger, at huset er godt at lege i, fortæller ejeren.
Dermed har arkitekt Thue Krog Andersen nået sit mål - at lave et hus, der passer til familien. Han forklarer:
- At tegne menneskers kommende hjem kan sammenlignes med, når du be- stiller en jakke hos en skrædder. Først udveksler man idéer, så går man i gang og prøver, om jakken nu sidder, som den skal, retter til, hvor der skal rettes til, og til sidst skal den gerne sidde perfekt, siger Thue Krog Andersen, og det er lidt som i et eventyr, hvor balskoen er syet, så den kun passer den rigtige ejer. Men så får hun også både prinsen og det halve kongerige.

Køkkenalrummet er et storslået lyst rum, hvor der er hele 5,5 m til loftet og et kæmpe vinduesparti med skydedøre ud mod den gamle villahave. Pendlerne Random Light er fra hollandske Moooi. Kunsten er af Lillan Lerche.

Køkkenalrummet er samlingspunktet i huset. Her laver parrets søn lektier, og deres datter leger, mens de voksne arbejder eller laver mad. Taburetterne fra Mater er nye, mens bordet og Arne Jacobsens Syver-stole var med fra familiens tidligere hjem.

Den markante trappe til 1. sal har præcis samme bredde som hoveddøren. På trappen har man valgt at undlade kantlister, hvilket giver et rent, let udtryk, der passer til resten af huset.

Køkkenet er bygget af en snedker, som er en bekendt af familien. De hvide og stramme linjer i rummet blødes op af trægulvet og den specielle bordplade
i Pietra di Fossena-marmor.

På 1. sal ligger opholdssstuen badet i sollys, der dæmpes lidt af de udvendige persienner. Det er her, forældrene sidder, når børnene er lagt i seng.

Badeværelset på 1. sal er indrettet med fliser fra Flisedesign. Skabene er fra Invita. Udenfor står Wegners CH07-stol.

Badeværelset i stuen er indrettet i samme enkle streg som resten af huset. Fliserne er fra Flisedesign. Den brede kant ved badekarret er en praktisk siddeplads.

Ovenfor trappen er der et lille gennemgangsværelse med plads til en reol.

Kvinden i huset ønskede sig en stor hall, men det blev der ikke plads til. Den brede trappe, der ligger lige indenfor hoveddøren, og den lille niche er dog en god erstatning.

Familien var, fra første gang de så grunden, enige om, at her kunne de bo. Men
det daværende hus måtte væk. I stedet har de fået en flot villa, der på en gang lukker sig mod vejen og åbner sig mod haven, hvilket var præcis det, familien ønskede.
Sådan gjorde de:
Beliggenhed: ÆldrevillakvarternordforKøbenhavn. Størrelse: 230 m2 fordelt på to etager samt 50 m2 carport. Grunden er på 1079 m2. Byggepris: ca. 18.000 kr. pr. m2 inkl. haveanlæg og carport, men ekskl. grund.
Grund: 3,2mio. kr.
Opvarmningsform: Gasfyr. Der ergulvvarme overalt.
Det koster 10.000-12.000 kr. årligt at varme huset op. Vinduer: 2-lags energiruder fra Velfac, ovenlys fra Vitral.
Tagbelægning: Tagpap.
Et Genvex-anlæg sørger for ventilation og ensartet temperatur i hele huset.
Huset er konstrueret af betonelementer og udvendigt beklædt med isoleringsbats og hvid indfarvet puds.
Gulv: X-PlankfrafraNorparquet.
Køkkenet er bygget af Søren Risvang fra SR Snedkeri. Fliserne på de to badeværelser hedder Sicili og er fra Flisedesign.
Loftet er behandlet med akustikpuds, der forbedrer lydforholdene i det højloftede rum.
Arkitekt: ThueKrogAndersen, ÅrstiderneArkitekter (aarstiderne.dk).
Tegnestuen har stået for skitseprojekt, myndighedsprojekt, hovedprojekt og haveprojekt med et team af arkitekt, konstruktør og landskabsarkitekt.
Byggeleder: PerAndersen fra A+R Bygherrerådgivning, som har stået for indhentning af alle entrepriser og har holdt økonomien og byggeprocessen i en kort snor.

FAKTA OM DANSKE BOLIGARKITEKTER
Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der allesammen er beskrevet og illustreret, på danskeboligarkitekter.dk.
Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer er dækket af Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.