En villa fra 1898 renoveret til nye højder

Danske Karin Schandorff renoverer gamle huse i hele verden. Hun bor selv i Hamborg, hvor hun har givet en villa fra 1898 et helt nyt og fantastisk look.

Karin Schandorffs byhus i Hamborg fra 1898
© Birgitta Wolfgang
For mindre end et år siden købte Karin Schandorff og hendes mand Jens det 300 kvadratmeter store byhus fra 1898 beliggende i bydelen Altona i Hamborg, der indtil slaget ved Dybbøl Mølle i 1864 var en del af det danske kongerige. I dag ses stadig tydelige spor fra den danske regeringstid, hvor handlen blomstrede og det rige borgerskab byggede storslåede købmandsvillaer. Dengang lå Karin Schandorffs hus på landet – langt fra Hamborgs volde, uden andre naboer end hestestalde og en kirke. Huset har siden da overlevet to verdenskrige, og i 1945 blev krigsflygtninge indkvarteret i huset. Nu er Altona en væsentlig del af Hamborgs hippe byliv. Huset krævede en større renovering, da den samme ejer havde boet der siden 1935, så det var noget af en lækkerbisken for et par, der lever af at opdatere gamle huse. ### Villa med smukke gamle elementer
Karin valgte at fastholde de smukke gamle elementer som stuk, trægulve og fliser og at kombinere med design af moderne karakter. – Det originale gulv er forblevet patineret. Væggene og stilelementer står også uberørt og har efter den første forsigtige renovering kun fået tilført lidt farve, fortæller Karin. Parret har indrettet sig med respekt for husets ånd, men suppleret med et internationalt miks af møbler. Når Karin til daglig arbejder med indretningsprojekter, bliver forskellige stilarter ofte blandet sammen – hele tiden med et skarpt blik for aktuelle trends. Hun kalder det selv for Little-Chelsea-Smart-Living-stil. – Når jeg moderniserer gamle huse, flytter jeg ofte vinduer og døre – både for den ydre æstetiske fremtoning, men også for at kunne udnytte de naturlige lyseffekter bedre i indretningsdesignet og derved skabe transparens og åbenhed i specifikke rum, siger Karin, der elsker at få det bedste frem i gamle huse, og som samtidig understreger, at boligerne i sidste ende også skal kunne fungere som funktionelle platforme for et nutidigt liv. Også valget af møbler balancerer mellem det moderne og historiske, fx i form af genkendelige klassikere. Hun tager jævnligt på inspirationsture til spændende byer for derved at sanse de mange forskellige stilarter og design – og gerne i flere uger for at komme i dybden på et sted. Lige nu er det Californien, der trækker.

Gammel villa i Altona
© Birgitta Wolfgang
Altona i Hamborg er i dag et eftertragtet sted at bo i Tyskland. Karin Schandorff er grundlægger og CEO for Little Chelsea GmbH sammen med sin mand Jens. De opkøber gamle villaer – helst fra slutningen af 1800-tallet til tidligt 1900-tal. Husene bliver gennem- gribende renoveret, indrettet og derefter solgt.

Gamle og rustikke trægulve
© Birgitta Wolfgang
I deres eget hus i jugendstil har de bibeholdt mange af de oprindelige detaljer, fx gulvene. Fotokunsten af Reinhard Görner danner baggrund for spiseområdet, og nedenunder ses en antik pejs, som Karin har købt på eBay. Spisebordet er specialdesignet i gammelt træ sammen med stole af Philippe Starck for Kartell. Eclipse-lysekronen er af Ochre, og krukkerne er købt i Frankrig.

Smukt stilleben af lysestager
© Birgitta Wolfgang
På radiatorskjuleren står et af Karins typiske stillebener. Mange lysestager sat sammen med en lampe fra Fornasetti.

Barcelona-chaiselong af Mies Van der Rohe
© Birgitta Wolfgang
Trompe L'oeil er navnet på det smukke print af en naturtro dobbeltdør fra Maison Martin Margiela. Barcelona-chaiselongen er af Mies Van der Rohe, og træbordet af Eames.

Stue i rolige sand- og naturfarver
© Birgitta Wolfgang
Stuen er indrettet med stor respekt for husets oprindelige arkitektur. Karin omgiver sig helst med rolige, afdæmpede sand- og naturfarver, ligesom hun har begrænset nipseriet, så de småting, der er, bliver sat sammen i små tableauer. Den hvide lænestol af Eames, sofa fra B&B Italia og den gamle, franske lysekrone giver rummet en moderne og glamourøs stil. Beni Ouarain-tæpperne er marokkanske. Silkelamperne er fundet i Venedig.

Billede med roser af Little Chelsea
© Birgitta Wolfgang
Gæsteværelset er indrettet med sans for farver. Billedet til venstre er fra Little Chelsea, og nedenunder står en kurv købt hos det engelske Loaf. Gulvpuderne er fra det italienske modehus Etro, og stolen er designet af Eames.

Skønt arbejdsrum i sort-hvide kontraster
© Birgitta Wolfgang
Sort-hvide kontraster går igen i husets forskellige rum, og fra stuen er der adgang til Karins arbejdsrum. Berber-gulvtæpperne er købt i Marrakesh, og det plettede gulvtæppe på kontoret er fra Zara Home.

Lyst køkken med et let udtryk
© Birgitta Wolfgang
Det lyse køkken blev fremstillet for 20 år siden af en lokal tømrervirksomhed, og da parret flyttede ind i huset, valgte de kun at fjerne overskabene for at få et lettere udtryk i kombination med de lyse cementfliser. Spækbrætterne er fra Habitat, og vægkunsten er af Fornasetti, der portrætterer operasangeren Lina Cavalieris gådefulde ansigt.

Rundt træbord fra Ilse Jacobsen
© Birgitta Wolfgang
Køkkenet ligger i åben forbindelse til en ekstra spiseplads. Det runde træbord er fra Ilse Jacobsen, mens de transparente stole er fra Kartell. På bordet står en samling af objekter fra den hollandske designer Marcel Wanders. Vitrineskabet i baggrunden er købt i Fil de Fer.

Grøn bue og åbning ind til huset
© Birgitta Wolfgang
Træer danner en naturlig grøn bue og åbning fra havelågen og ind til huset.

Flisegulv med blomstrede mønstre
© Birgitta Wolfgang
Husets udsmykkede facade i jugendstil går igen i entréen, hvor det oprindelige flisegulv med blomstrede mønstre er blevet bevaret.

Antikke Louis Vuitton-kufferter
© Birgitta Wolfgang
Antikke Louis Vuitton-kufferter er stablet oven på hinanden og fungerer som et natbord i soveværelset. Bordlampen er fra Target, og det grafiske gulvtæppe erkøbtiABCHomeiNewYorkog designet af Madeline Weinrib. Sengebetrækket er af Urbanara, og puderne er fra Hermès.

Badeværelse belagt med sandfarvet marmor
© Birgitta Wolfgang
Badeværelsets gulv og vægge er belagt med sandfarvet marmor. De rene linjer brydes af to spejle i pink fra Graham & Green. Nedenunder vasken står Componibili-borde, designet af Anna Castelli Ferrieri for Kartell.