En kærlighedshistorie

Det blev Sofie Ladefoged og Mikkel Schlesingers parcelhus fra 1966, der vandt vores store jubilæumskonkurrence Danmarks skønneste hjem.

© Andreas Mikkel Hansen

Historien om Danmarks skønneste hjem er en historie om ægte kærlighed.

Arkitektparret Sofie Ladefoged og Mikkel Schlesinger forelskede sig pladask i huset, da de så det første gang, og de nærer nu en dyb kærlighed til det – deres hjem.

Og at det i det hele taget er et hus, som i den grad vækker følelser, mærkede parret også, da de overtog det fra de tidligere ejere. Den ældre mand og Sofie Ladefoged stod inde i husets soveværelse.

Da han rakte mig nøglen til huset, blinkede han lige, og så faldt der to store tårer, som ramte min hånd. Jeg kan stadig mærke det, siger Sofie Ladefoged og krammer sin hånd der, hvor tårerne landede.

© Andreas Mikkel Hansen

Der er god plads til familiehygge i det store parcelhus. Her en rolig eftermiddagsstund med børnene Anna og Johannes, der er klar til at gå om bord i de hjemmebagte muffins. Sofie Ladefoged og Mikkel Schlesinger holder meget af, at deres hus er zoneopdelt – i modsætning til de fleste nybyggede huse i dag. Husets værelser ligger i en afdeling for sig i forbindelse med den lange fordelingsgang, køkken og spisestue er midt i huset, og på to lavere niveauer ligger stuen og et lille bibliotek samt husets kælder med arbejdsværelse og opbevaringsrum.

© Andreas Mikkel Hansen

Huset er meget i sig selv som Sofie Ladefoged siger, så indretningen har ikke brug for at råbe så meget. Derfor har parret valgt få, men enkle møbler, der er tro mod husets stemningsfulde 60’er-stil. I stuen er hovedmøblet den store Mags-modulsofa fra Hay, hvor hele familien kan flyde – her flyder Anna dog på gulvet i stedet ... Ved siden af sofaen har Sofie Ladefoged skabt en fin udstilling med et par yndlings- accessories i fine glasmontre, som hun har fra sit arbejde hos Hay.

© Andreas Mikkel Hansen

De mange niveauer gør huset spændende og hyggeligt. Det giver fx en særlig huleagtig fornemmelse, at man skal gå seks trin ned i stuen.

© Andreas Mikkel Hansen

Æstetikken er i orden hos arkitekterne Sofie Ladefoged og Mikkel Schlesinger. Her et smukt udsnit i stuen. Sofaen er fra Hay. Sofabordet designede Isam Noguchi for Vitra i 1944, den skulpturelle lampe hedder Octo 4200 og er fra finske Secto Design, mens den pink plaid er fra Hay. Skovbilledet på væggen skaber varme og forholder sig til naturen uden for vinduerne. Det er taget af Sofie Ladefogeds bror Simon Ladefoged, der er fotograf.

© Andreas Mikkel Hansen

Det lille bibliotek ligger for enden af stuen, og i dette rum fornemmer man virkelig husets dimensioner, da der her er fire meter til loftet. Stingray-gyngestolen fra Fredericia Furniture udgør en hyggelig lille læseplads og viser parrets mod til at sætte nye møbler ind i det aldrende parcelhus.

© Andreas Mikkel Hansen

Fra stuen kan man både komme op og ned. Ned i det lille bibliotek og husets kælder og op til spisestuen, køkkenet og værelsesafdelingen. Her får Johannes hjælp af sin far til at forcere trapperne. Den indbyggede pejs bidrager til hyggen, og akvariet passer perfekt til husets stil. Man kunne nemt tro, at akvariet er en oprindelig del af huset, men i virkeligheden var der en blomsterkumme i hullet mellem pejs og vindue.

© Andreas Mikkel Hansen

En enkelt velplaceret klassiker får stor effekt i Sofie Ladefoged og Mikkel Schelsingers enkle indretning. Barcelona-stolens hvide læder står flot til den sorte trævæg. Klinkerne er en gammel parcelhus-kendning, som er bevaret. Køkkenet er udskiftet af de tidligere ejere til arkitektparrets store fortrydelse. De har planer om at få ført køkkenet tilbage, så det rammer husets 60’er-stil bedre.

© Andreas Mikkel Hansen

En lille opstilling i stuens vindueskarm. Kristian Vedels fugle, designet i 1959, passer godt til husets stil. Lysestagerne hedder Lights og er fra Eno.

© Andreas Mikkel Hansen

I husets kælder har Sofie Ladefoged og Mikkel Schlesinger indrettet et rummeligt arbejdsværelse. Ved de to sammensatte borde fra Hay er der god plads til, at Sofie Ladefoged fx kan sy, og Mikkel Schlesinger kan fylde med sine store arkitekttegninger. Især Sofie Ladefoged holder meget af, at familien kan være hjemme allesammen på én gang “uden nødvendigvis at sidde lårene af hinanden.

© Andreas Mikkel Hansen

I soveværelset ses et af husets charmerende træk – og en af de ting, som Sofie Ladefoged og Mikkel Schlesinger faldt for – i form af den gule mur, der kun er brudt af vinduespartiet og får én til at føle, at man nærmest står i gårdhaven. Sengen hedder Loop og er fra Hay, og natbordene er designet af Linde & Linde.

© Andreas Mikkel Hansen

Anna er vild med sit værelse og det forstår man egentlig godt. Hun bruger meget tid herinde, og her hygger hun sig i en lille tegne- stund ved Nanna Ditzel-møblementet Trisserne med Louis Poulsen-pendel over. De farverige tæpper hedder Pinocchio og er fra Hay.

© Andreas Mikkel Hansen

Et kig ned af den lange fordelingsgang som ender nede i soveværelset og har adgang til børneværelserne. Den sorte side er én lang skabsvæg, der er bevaret fra husets tilblivelse, mens den hvide side fungerer som galleri for Sofie Ladefoged og Mikkel Schlesingers udvalgte billeder af blandede kunstnere – heriblandt også datteren Anna.

© Andreas Mikkel Hansen

Den originale indmad i skabene i gangen er en charmerende detalje, der stadig fungerer perfekt og formår at holde orden.