Det forsølvede træhus

214 m² nybyggeri med sjæl og personlighed blev resultatet, da Pernille og Niels Sandahl rev farmors renoveringsmodne hus i Højbjerg ned og entrerede med to arkitekter, der fik frit spil. Næsten ...

© Jesper Ray

Lys og luft, meget højt til loftet, nej tak til samtalekøkken, ja tak til spisestue og ellers frit spil, lød kodeordene til arkitekterne Claus Hüttel og Klaus Møller fra arkitektfirmaet C.F. Møller, da Pernille og Niels Sandahl i 2004 besluttede sig for at bygge nyt hus i Højbjerg ganske nær ved Mindeparken og Marselisborg Slot.

Parret havde oprindeligt overtaget Niels Sandahls farmors gamle hus, men en nærmere granskning afslørede en meterbred bikube, massevis af museefterladenskaber under gulvbrædderne og en renoveringsopgave af de store. Huset måtte ned.

Pædagog og billedkunstner Pernille Sandahl og Niels Sandahl, der er selvstændig, valgte helt bevidst at skifte farmors hus ud med en unik arkitekttegnet løsning for at undgå den nemmere typehusløsning:

–Vi ville prøve noget andet end det, vi selv er vokset op i. Vi ville have et hus med indbygget personlighed, siger parret.

© Jesper Ray

Husets store stue der nærmest har fabriksrums-stemning, byder på masser af lys og fri udsigt. Poul Pava har malet det lille billede, Ulrik Witt har malet det store. Sofabordet er fra Illum, og sofaen er af møbelsnedker Bjarne Jensen fra Århus.

© Jesper Ray

Det arkitekttegnede hus fra 2004 med den på én gang både bløde og skarptskårne facade i amerikansk eg er skabt af arkitektfirmaet C.F. Møller. Trappen er bygget i granit, og garagen til højre er støbt i beton.

© Jesper Ray

Som billedkunstner går Pernille Sandahl op i at omgive sig med ting, der giver hende følelsen af selv at være en del af huset. Derfor skal børnetegninger og familiefotos selvfølgelig ikke gemmes væk, men op på væggene.

© Jesper Ray

Samtalekøkken, nej tak! Parret ville hellere have spisestue og køkken i åben forbindelse. Køkkenet er fra Boform og komfuret fra Siemens.

© Jesper Ray

Hwam-pejsen skaber hygge i spisestuen og gulvtæppet bidrager yderligere til en varm og hjemlig stemning. Floras værelse ligger lige op til spisesstuen, så hun kan være med og være sig selv på én gang. PH’s Koglen over spisebordet er et af Pernilles Sandahls loppefund.

© Jesper Ray

Kig til loftets spær er nærmest et hypnotiserende syn, når man går på trappen.

© Jesper Ray

Terrassen ligger lunt sydøstligt og har masser af solskinstimer – når det altså ikke lige regner ...

© Jesper Ray

Skydedørskig mod spisestuen og Floras børneværelse. Litografien er fra en serie, som John Lennon lavede i 1970’erne.

© Jesper Ray

Væggen mellem badekar og brusekabine har fået “kighul”. En fin idé, der trækker mere lys ind i den mørkere del af rummet. Fliserne er fra Evers. Pedalspand fra Vipp.

© Jesper Ray

Maritim middelhavsstemning i soveværelset, der ligger lige ved siden af badeværelset. Sengen er fra Dux.