Den ekstraordinære villa vækker opsigt blandt arkitekter i hele verden

Se boligen, som også var Casper Christensens hjem i filmen Klovn The Final.

Trappen i villaen i Holte
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Trappen i villaen i Holte

I Holte i Nordsjælland bor Henriette Bach, der står bag interiørbrandet Nordstjerne, og hendes mand, Peter Bach. Deres villa på 591 m² med 100 m² kælder er konstrueret, så den opfylder mange funktioner som bolig, showroom, hjemmearbejdsplads og fitnessrum. Især skulle det være let at vælge mellem at være social i fællesrummet og være lige så privat i de mange rum, der fordeler sig på forskudte plan ned langs trapperummet. På den måde er trappen husets hjerte. Den var også en af husets største udfordringer i forhold til at finde den rette form og lave dens komplicerede konstruktion. Pendlen er fra Bocci, og de indiske antikke krukker fra Nordstjerne.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Verdensarkitektur i Holtes natur

I Holte i Nordsjælland besøger vi denne villa, der på raffineret vis integrerer naturen i sin konstruktion. Alle plan er forskudte, og det usynliggør overgangene mellem familieliv og arbejdsplads, som den også rummer. I centrum er en trappe, der rækker mod himlen.

Villaen tegnet af den danske arkitekt Adam Kurdahl fra SPOL Architects

Villaen er et arkitektonisk mesterstykke tegnet af den danske arkitekt Adam Kurdahl fra SPOL Architects, der har turdet at integrere det pompøse i konstruktionen. Her er ikke tænkt i spildplads og udnyttelse af hver en kvadratmeter, men derimod i oplevelse. Og det er huset i den grad. Derfor er villaen altid omsværmet af besøgende, som henter inspiration fra glasruder til byggematerialer i det i øvrigt miljøneutrale hus. Her er vedvarende energikilder som vertikal jordvarme og usynlige solceller på det flade tag, så huset er selvforsynende en stor del af året. Fremadrettet er tanken at kombinere solceller med en hybridløsning, hvor overproduktion af el fra solceller gemmes i batterier til perioder uden sol, men også til opladning af elbiler.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Model af villaen

Adam Kurdahl fik kunstnerisk frihed, og efter et halvt års designarbejde afleverede han otte modeller, som hver især var tilpasset den unikke 4000 m² store grund midt i naturen. Valget faldt på denne model, der står på Peters kontor, og som blev kaldt CPH House og efterfølgende blev lavet på Adams kontor i São Paulo.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et hus i en helt særlig klasse

Det er nok de færreste huse, der kan bryste sig af bare ved deres tilblivelse at føre familier sammen, skabe nye venner og forretningsforbindelser, blive fotograferet til internationale magasiner og sågar være med i filmen Klovn The Final som komikeren Casper Christensens hjem. Men hvis det er et hus i en særlig klasse, er det muligt.

I de spektakulære rammer i Nordsjælland bor Henriette og Peter Bach med deres tre børn, Sebastian på 17 år, Alexander på 15 år og Filippa på 13 år.

Den Trætte Mand af by Lassen og lampe fra Umage

Huset flugter med grundens trætoppe, og i sommerperioden har man en fornemmelse af at bo midt blandt trækronerne. Af samme årsag har stolen Den Trætte Mand af by Lassen fået en prominent plads i stuen godt oplyst af lampen fra Umage. Spots i loftet er One A fra Legio.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Reol fuld af rejsefund, interiørobjekter og arvestykker

Den øverste etage er som et moderne loft med både køkken-alrum og stue. For at rummet ikke skulle virke for åbent, var det vigtigt for Henriette at indrette det med ting, der var hyggelige i naturlige materialer. Reolen er fra Københavns Møbelsnedkeri, og den er fuld af rejsefund, interiørobjekter fra Nordstjerne og arvestykker. Der er desuden en vase fra Louise Roe og en lampe fra Anour. Parret kan godt lide at kombinere moderne og gammelt design og sætter gerne Hans J. Wegners Flaglinestol fra Jacobsen Møbler sammen med et rustikt sofabord, som oprindeligt er en antik indisk Naga-seng, der er hugget ud af et stykke træ. Både bordet, skålene og dekorationskuglerne er fra Nordstjerne.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ingen kompromiser

Henriette ejer og driver interiørbrandet Nordstjerne med søsteren Mia, mens Peter driver et ejendoms- og entreprenørselskab med sin bror. At bygge og indrette er selvsagt deres spidskompetencer, hvilket er tydeligt i villaens højloftede rum.

Arkitekturen, derimod, har de fået hjælp til af Henriettes bror, Adam Kurdahl, der ejer det internationale arkitektfirma SPOL Architects, som normalt boltrer sig med luksus- og etagebyggeri over hele verden.

Men med den særegne udsigt til Spytklatterne, som moseområdet udenfor kaldes i folkemunde, gik Adam med på idéen, under forudsætning af at der ikke blev gået på kompromis med kvaliteten.

Det blev der ikke, og huset er blevet så enestående, at arkitekter, byggevirksomheder og bygherrer på jagt efter inspiration kommer langvejsfra for at se det.

Stuen i villaen

Stuen er rammet ind af en glasvæg med et dekorativt naturtapet udenfor, som fylder i indretningens enkle farver og linjer. Sofaen er en Baseline af grå velour fra Eilersen, og det lyse Beni Ouarain-tæppe er hentet hjem fra Marokko af en veninde, mens den antikke, indiske træurtepotte forhandles af Nordstjerne. B&O Beosound Shape-højttalerne skaber en vægskulptur og bløder den hvide væg op.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Vækker beundring verden over

– Vores hus er blevet en showcase. Det utrolige er, at det fra starten vakte opsigt. Som byggeriet skred frem, ville leverandøren af byggematerialer, H+H, gerne bruge det til at vise deres kunnen. Det samme skete med den schweiziske vinduesleverandør Sky-Frame, hvis vinduer koster en mindre formue, men de definerer husets udsyn. Selv CSK, der har lavet vores syv tons tunge trappe, og som først syntes, at projektet var for småt, er stolte af det.

– I vores vildeste fantasi havde vi ikke regnet med, at det ville give så meget spinoff i form af at møde så mange spændende mennesker, der også er nye venner. Forinden havde vi ikke set Adam i en del år, men gennem samarbejdet er Henriette kommet meget tættere på ham, og han er blevet en af mine bedste venner, fortæller Peter.

Henriette Bach

Henriette Bach står bag Nordstjerne, der på ti år er blevet et internationalt brand. Hun begyndte oprindeligt med håndlavet sælskindspynt, men sælger nu en bred vifte af interiørobjekter.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Køkkenet

Familien er ikke gået på kompromis med kvaliteten, og det både enkle og stramt designede køkken er fra Garde Hvalsø med hårde hvidevarer fra Gaggenau. Bagvæggen med en lille indbygget krydderihylde er lavet af praktisk, mørkegråt linoleum. Det sorte marmorbord fra dk3 får diskret farvekontrast af Hans J. Wegners Y-stole af lyst træ, og sammen glider spisearrangementet godt ind i farverne i den omkransende køkkenramme, men også i HeartOak-gulvet fra Dinesen. Pendlen er fra Menu, og lysestagerne og skålen er fra Nordstjerne. De omkringstående vægge har parret valgt at male mørkegrå for at skabe en rolig ramme, som samtidig får almindeligt køkkenrod til næsten at forsvinde og dermed minimerer oprydningsindsatsen med tre teenagere i huset. Køkkenøen af Dinesen HeartOak er tænkt som et møbel. Quooker-armaturet er sort, så det går ind i farven på bordpladen. Pendlen er fra Anour, og messingskålen er fra Nordstjerne. På væggen ses et tryk af Julie Nord, og under det en J39-stol, der er designet af Børge Mogensen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hvor går grænsen?

Bag det ekstraordinære gemmer der sig lige så ekstraordinære tanker. Således er det en svævende konstruktion, der tegner huset, som på magisk vis indfanger landskabsrummet og søen udenfor på en måde, så grænsen virker opløst.

Fornemmelsen underbygges af, at den fænomenale udsigt er demokratisk fordelt blandt alle rum.

Soveværelset

Et roligt farveudtryk er gennemgående i huset – også i soveværelset, hvor væggen er malet med farven Gråsten fra Beckers, som Tempur-sengen, natbordet fra AYTM og sengelamperne fra Lampe Gras blender ind i. Pendlen fra Umage lyser op sammen med sengetøjet fra Hästens.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Den runde gang

For at skabe et organisk udtryk følger gangen til børnenes rum samme runde form som spindeltrappen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Den skulpturelle trappe er visuelt blikfang i hele huset

Den skulpturelle trappe er visuelt blikfang i hele huset. Peter brugte en uge i São Paulo med arkitekten Adam på at tegne mulige trapper, men det var en hoteltrappe i Stockholm og et Pinterest-opslag, der gjorde udslaget.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Badeværelse

Badeværelserne i huset har alle et blødt, naturligt udtryk, der bidrager til at skabe en rød tråd i boligen. Baderumsmøblet er fra Garde Hvalsø, stenvasken er fra Muubs, og spejlet fra AYTM. Den antikke, indiske krukke er fra Nordstjerne, og håndklæderne er fra The Organic Company.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Grigio Billiemi-marmor

Indenfor og udenfor er der brugt Grigio Billiemi-marmor som denne fra Borderstone.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hjemme bedst

Reelt er huset bygget op om fire afdelinger til henholdsvis forældre, børn, et fællesrum og en arbejdsplads. Modsat meget dansk arkitektur ligger etagerne ikke i lag, men snarere i fire forskudte plan. Det skaber en lethed i rumoplevelsen, der også er præget af, at indretningen er inspireret af den panoramiske udsigt til naturen.

– For ikke at tage fokus, men derimod integrere det naturlige bor vi med en neutral farveholdning. Det harmonerer med, at jeg elsker materialer og ikke bryder mig om ting, som ikke er, hvad de giver sig ud for, som fx et marmor- eller messinglook. For der er en sanselighed i gode materialer, og hos os dukker de op som rendyrket design og rustikke og antikke ting fra rejser, forklarer Henriette om hjemmet, der kun kan betegnes som en helstøbt oplevelse.

Men netop det element har skabt et mindre problem for familien, for Henriette og børnene kan ikke få Peter med ud at rejse, og på den måde er huset blevet et ærkeeksempel på ordsproget “ude godt, hjemme bedst”.

Indgangspartiet

Indgangspartiet taler sit eget moderne sprog. Døren står markant frem mellem glasruderne, og vekselvirkningen mellem materialerne får en til at tage stilling til dem, som var det et værk i bygningskunst. De indiske krukker og de ovale Lingam-sten forhandles af Nordstjerne. Maleriet er af Philip Ellersgaard.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Showroom

Interiørbrandet Nordstjerne er indbegrebet af underspillet hverdagsluksus, for tanken bag Henriette Bachs design er, at det skal komplementere en indretning uden at tage over. Stilen er inspireret af skandinaviske designtraditioner tilsat et strejf af verden og det uperfekte, som ligger i, at tingene er skabt af mennesker. Især er den præget af hendes fornemmelse for de sanselige, gode materialer og godt håndværk. Showroomet for Nordstjerne ligger i den nederste del af villaen, hvor der også er god udsigt. Det er også her, Henriette laver fotos til sine kataloger. Billedet er købt i London og er af Angelo Accard

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Trapperummet

Trapperummet går fra kælder til loft og har i sin højde og sit udsyn en naturlig wow-effekt. Af samme årsag er det ikke fyldt med møbler, men kun med få ting, der skaber en smule liv. Konsolbordet er fra Rosmosegaard, og marmorlampen fra Nordstjerne. Billedet er af italienske Angelo Accardi, og skulpturen er af grønlandske Miki Jacobsen – købt af Peter i Grønland, hvor han har arbejdet i mange år.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad