De skulle bare have en ny sofa ...

Familien, der bor i dette hus i Nordsjælland, skulle egentlig bare have en ny sofa og et par gode råd fra indretningsarkitekt Annette R. Hayden. 10 måneder senere stod de med et totalombygget hus.

© Lars Kaslov

Familien:
Den store familie, der bor og lever i huset, består af mor, far og tre teenagebørn.

Forhistorien:
Når man først rækker fanden en lillefinger, tager han hele armen. Nogenlunde sådan kunne man godt omskrive denne families om– og tilbygningsprojekt.

Faktisk var det slet ikke mig, de kontaktede først, fortæller arkitekten bag ombygningen, Nikolaj R. Ernst, og fortsætter:

Familien havde længe villet have en indretningsarkitekt til at se på deres bolig generelt, derfor kontaktede de Annette R. Hayden. Det viste sig dog hurtigt, at de også gerne ville have lagt nye gulve i hele huset, og de kunne også godt tænke sig at få fjernet et par vægge, og så manglede de i øvrigt masser af skabsplads og noget mere dagslys …

Det, kunne Annette R. Hayden godt se, var mere end, hvad hun kunne gabe over, derfor bad hun dem tage kontakt til mig.

© Lars Kaslov

Huset før var et klassisk landsted opført i 1939, som havde gennemgået op til flere ombygninger, der betød, at huset var blevet rodet og ufunktionelt. Rent visuelt var huset iøjnefaldende med sine gule mure og orange tag, men måske ikke så moderne og rart at kigge på, så begge dele er blevet dæmpet i farvevalg – og dermed udstråling.

© Lars Kaslov

Det var vigtigt for ombygningens arkitekt, at man stadig kunne fornemme husets alder og sjæl efter den omgribende forvandling. Hallen er et af de steder, hvor man derfor stadig kan se nogle af husets oprindelige elementer. Nikolaj R. Ernst har nemlig fredet trappen til husets øverste etage.

© Lars Kaslov

Det nye køkken som er tegnet specielt til huset, er placeret nogenlunde samme sted som det tidligere, men er en del større, fordi den nye sidebygning, der har erstattet den gamle glas- rotonde, er udvidet betragteligt. Selve køkken- modulerne, som Nikolaj R. Ernst har tegnet, er speciallavet og udført af snedkermester Søren Risvang. Læg mærke til, hvordan emfanget er skjult bag en frontplade, som spænder ud i hele køkkenets længde; elegant og diskret.

© Lars Kaslov

I køkkenet har Nikolaj R. Ernst lavet en genistreg, idet familien har mulighed for at isolere køkkenet fuldstændigt fra den store herskabelige spisestue. Det gøres ved hjælp af en kæmpemæssig skydedør, der ligesom køkkenet er speciallavet af snedkeren Søren Risvang.

© Lars Kaslov

Et element, der samler alle planer i huset, er den nye røde betonmur. ”Muren”, som den bare omtales i det daglige, er støbt på stedet og er tænkt som et skulpturelt element, men naturligvis med en ikke ubetydelig funktion.

© Lars Kaslov

Den nye spisestue er placeret hvor familien tidligere havde opholdsstue. Ligesom i resten af huset er der lagt helt nye gulvbrædder i Douglasgran, som flot understreger det aflange rum med det gennemgående ildsted for enden. Bordet Doble er fra Montis/Witehauz, og stolene er fra Spanske Pau. Lamperne er fra Conceptlight.

© Lars Kaslov

Pejse- og opholdsstuen er dels indrettet, hvor familien tidligere havde deres store spisestue, dels i den nye tilbygning, der har fået karakter af en vinterudestue. Tilbygningen er lagt i forlængelse af huset mod vest og nyder på den måde godt af sollyset sidst på eftermiddagen.

© Lars Kaslov

På førstesal med udkig over spiseafdelingen får man virkelig den fulde udnyttelse af rytterlyset, der bader det store dobbelthøje rum i dagslys. For arkitekten har det været vigtigt at skabe nogle mindre samlingspunkter rundt om i huset, og opholdsstuen på det nyetablerede repos er et af disse.

© Lars Kaslov

Ved at gøre det nye tag højere har det været muligt at udnytte husets førstesal bedre, og soveværelset er blevet rummeligt og lyst. Og da pladsen nu var til det, og fordi beboerne gerne ville have deres eget lille ”fristed”, blev der indrettet en rar lille tv-stue i forbindelse med soveværelset. De to hyggelige hvilestole er fra italienske Fornasarig/Botium JPH, og bag dem er der opsat tapet fra Romos serie Lazari. Det runde tæppe hedder Lilain og er fra hollandske Carpet Sign/Botium JPH.

© Lars Kaslov

Huset har to lækre badeværelser på førstesalen. Det ene har bevaret sin placering, men så hører sammenligningen også op, for badeværelset anno 2012 er virkelig et studie i ren luksus. Alene det store rytterlys har gjort en markant forskel. Det indmurede badekar er fra Duravit, og rummets fliser er fra Odorico Studio.

© Lars Kaslov

Ægteparret har fået deres eget badeværelse i forbindelse med soveværelset. At der på intet tidspunkt er skelet til økonomien under ombygningen, er dette badeværelse et godt eksempel på, for man er ikke gået på kompromis. Således er rummet indrettet med et stort fritstående badekar fra Flaminia samt en stor glasbrusekabine. Håndvaskene er placeret på ét stort snedkerlavet skuffemøbel. Fliser og baderumssanitet er fra Odorico Studio.

© Lars Kaslov

For at opholdsstuen ikke skulle blive alt for lille, var det nødvendigt med en ny tilbygning lagt i forlængelse af husets gavl mod vest. Arkitekt Nikolaj R. Ernst har tegnet den nye tilbygning, så den fremstår lys og meget åben, således at solen kan nydes fra tidlig eftermiddag, til den går ned. Netop fordi tilbygningen er forsynet med store glaspartier mod tre verdenshjørner, har den fået karakter af en havestue, der vel at mærke er helårsisoleret.

© Lars Kaslov

Den nye tilbygning har også afstedkommet en veldisponeret terrasse med udgang fra forældresoveværelset på husets førstesal. For at få en tilstrækkelig rumhøjde i kælderetagen har det været nødvendigt at grave ud.

© Lars Kaslov

Huset før - det var alt for varmt i den gamle glastilbygning, der ses til venstre her på det oprindelige hus. Samtidig gav den også huset et lidt rodet udtryk, fordi den skilte sig så meget ud i materialevalg i forhold til resten af huset. Så glastilbygningen måtte lade livet under ombygningen, og i stedet blev selve huset bygget lidt ud i denne retning.