Danish modern i Californien

Daphne House i Californien er tegnet i 1962 af Craig Ellwood. I dag bor Christina og Toni i huset, som er indrettet med et miks af originale møbler fra tiden omkring husets tilblivelse, blandet med danske klassikere.

Daphne House i Californien
© Mads Mogensen
Daphne House, der ligger idyllisk i en lund af egetræer i Californien, kunne være blevet et af stjernearkitekten Frank Lloyd Wrights sidste værker, før han døde i 1959. Men bygfruen, mrs. Daphne, syntes, at han var alt for stædig, og stoppede samarbejdet. I stedet blev det den fremadstormende Craig Ellwood, der løb med opgaven og fik mulighed for at skabe et af sine første mesterværker. Husets grundplan er i perfekt harmoni, linjerne fra verandaen føres igennem den åbne, centrale del og helt ud til den bageste del af huset, som er opbygget omkring en U-form. Det indeholder seks soveværelser og fire badeværelser samt opholdsrum, og det hele er bygget henover et bassin af sorte mexicanske småsten hvilket giver en effekt af, at hele huset svæver. De nuværende beboere, Christine og Toni samt deres børn Coco og Gio, var egentlig på udkig efter et helt andet hus i den mere klassiske stil, de troede, at de bedst kunne lide, da deres mægler præsenterede dem for Daphne House. – Jeg vidste intet om moderne arkitektur, og jeg foretrækker den lidt mere gammeldags traditionelle stil. Men da jeg trådte ind, faldt jeg med det samme for den fantastiske feng shui-følelse, her er, forklarer Christine. ### En del af naturen
Huset har store glaspartier, der vender ud mod haven og naturen, som giver en følelse af at bo midt ude i det grønne – som at være på camping.
– Det er som at være en del af naturen, som at bo i det fri på en beskyttet måde, uden alle krybene og slangerne, siger Christine entusiastisk. – I soveværelset føler man slet ikke væggene. Man ser bare alt det grønne udenfor, og det er som at sove midt på den golfbane, vi kan kigge lige ud på. Jeg vil ikke have nogen gardiner. I stedet slukker jeg lyset, når jeg skal klæde mig af, fortæller hun. Parret har foretaget en del istandsættelse på huset, især indenfor, hvor det var slidt, men har så vidt muligt bevaret og restaureret det originale inventar. Både fordi de vil bevare husets sjæl, og fordi Daphne House er erklæret bevaringsværdigt, så alle ændringer skulle godkendes af myndighederne. En proces, der i sig selv tog mere end et år. Mest besvær havde de dog i køkkenet, som, dengang huset blev bygget, var tip-top moderne. – Det tog os fem år at finde alle reservedele til den elektriske ovn og det samtaleanlæg, der er ved siden af den, siger Christine som en markering af, hvor langt, de er gået for at bevare så meget som muligt – selv ballet-barren ved poolen, som mrs. Daphne satte op til sine døtre, er bevaret. – Desværre måtte vi smide de fleste af de originale møbler ud. De oprindelige ejeres katte havde vist været lidt for glade for dem, griner Christina.

Hus med let og svævende udtryk
© Mads Mogensen
Daphne House, tegnet af Craig Ellwood i 1962, er anlagt ovenpå en seng af sten og vand, hvilket giver hele konstruktionen et let og svævende udtryk. Huset er erklæret bevaringsværdigt, og mange af de oprindelige møbler er stadig en del af indretningen.

Castigliones Arco-lampe
© Mads Mogensen
Stuen er en fremvisning af husets fineste sider: det luftige og gennemsigtige møde mellem ude og inde. Havens grønne egetræer og poolens blå er en smuk baggrund for Castigliones Arco-lampe og Mies van der Rohes Barcelona-stole, -sofa og -dofaborde, det sidste på et psykedelisk tæppe fra 1960'erne. Forrest Wegners CH-25-stol og Sori Yanagis Butterfly-skammel. Standerlamperne bagest er designet af Bill Curry i 1960'erne.

New York-stole af Katavolos
© Mads Mogensen
I entreen bliver stilen slået an med to New York-stole af Katavolos og et Eames-kabinetskab. Teak-lysestagerne er fra Brdr. Bonfils, og den blå er lavet i Vesttyskland i 1960'erne. Maleri af John Axton.

Hjemmekontor med Eames loungestol
© Mads Mogensen
Hjemmekontoret er et monokromatisk studie indrettet med Eames' loungestol og husets oprindelige skrivebord af Florence Knoll. Lampen er dansk fra 1960'erne, og sidebordet et H.C. Andersen-bord fra Artek.

Smukke teaktræs-vægge
© Mads Mogensen
Husets originale skænk designet af Florence Knoll i 1950'erne, falder smukt ind med teaktræs-væggene. Isspand af Jens Harald Quistgaard. Maleri af Ben Cunningham.

Spisebord af Piero Lissoni
© Mads Mogensen
Spisebordet Ferro af Piero Lissoni foran den åbne pejs, som deler rummet uden at adskille personerne i det. Stolene er Wegners CH-33.

George Nelsons Spool Clock
© Mads Mogensen
På køkkenvæggen hænger George Nelsons Spool Clock. Forrest tre danske lysestager i rosentræ fra 1960'erne.

Køkken med marmor-bordplade
© Mads Mogensen
Køkkenet var husets udfordring, hvor famililen måtte på jagt efter originaldele fra 1960'erne til husets samtaleanlæg og radio. Køkkenbordet havde laminatbordplade, som er udskiftet med marmor for at passe til marmorvæggene, som er originale.

Parrets datter
© Mads Mogensen
Datteren Filany på trappen til forældrenes soveværelse.

Fantastisk poolområde
© Mads Mogensen
Husets poolområde er omdrejningspunktet for arkitekturen, og der er adgang til det fra næsten hele huset. Umiddelbart udenfor terrassen, der hvor billedet er taget fra, ligger en golfbane.

Familiens Thunderbird
© Mads Mogensen
Familiens Thunderbird foran en af de pavilloner, huset er opbygget af.

Terrasse med møbler fra Harry Bertoia
© Mads Mogensen
Den overdækkede udendørs spiseplads er holdt i samme stil som resten af huset. Her har spisebordet og stolene designet af Harry Bertoia stået siden 1960'erne.

Badeværelse med marmor-bordplade
© Mads Mogensen
Badeværelset er holdt i samme stil som resten af huset, med marmor-bordplade, sorte rammer på væggene og terrazzogulve.

Åbent og luftigt soveværelse
© Mads Mogensen
Soveværelset er åbent og luftigt med masser af lys. En smal væg skiller ind til et walk-in-closet. Sengebordene fra Knoll hører til huset. Lamper fra Laurel Lamps.