Arkitekttegnet villa i Glostrup

Usman og Isma Syed sværger til nordisk minimalisme og dansk design. Størrelserne smelter elegant sammen i deres arkitekttegnede hus, hvor både trappen og terrassen svæver. Se boligen, der vandt Idéprisen 2016 her.

Villa tegnet af arkitekt Lars Bo Poulsen
© Andreas Mikkel Hansen

Udfordringen ved at bygge i flere etager på en lille grund er, at huset hurtigt kommer til at virke klodset og massivt. Med Isma og Usmans hus er der skabt bevægelse og åbenhed mellem etagerne. Det eliminerer det massive og får i stedet huset til at fremstå dynamisk og let. Visse steder svæver huset endda både inde og ude. Det forklarer arkitekt Lars Bo Poulsen fra Nørkær + Poulsen Arkitekter, der har tegnet huset.

Minimalisme og dansk design

Et af parrets krav til arkitekturen var, at man skulle få en wauuw-fornemmelse, når man træder ind i deres hjem. Det mål har de så rigeligt opnået, for følelsen af at befinde sig et helt unikt sted fortsætter på den opdagelsesrejse, det er at bevæge sig rundt i deres 270 kvadratmeter svævekasse i Glostrup. Selv om familien har pakistanske rødder, sværger de til nordisk minimalisme og dansk design, og derfor er bl.a. lyst træ, lige linjer og store, hvide flader gennemgående i indretningen.

Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter.

BILLEDE Mod havesiden opleves huset mere åbent og omgivelserne ”lukkes ind” i boligen. Den antracitsort facade bevæger sig rundt om trækernen, og giver både skyggende udhæng og en 3 meter bred og 10 meter lang svævende terrasse. Husets antracitsorte overdel slipper visuelt trækernen, og får sit eget dynamiske liv og udtryk.

Hus i Glostrup med smart teknologi
© Andreas Mikkel Hansen

Teknologien i huset i Glostrup er uden diskussion helt i top. Hoveddøren kan låses med Ipads og Iphones, ligesom al lys kan tændes, slukkes eller dæmpes med en mobil i hånden. Det samme kan overvågningskameraerne, solcellerne, og den store gaspejs.

  • Nogle features virker måske overflødige for nogen, men som med alt andet her i huset, så går jeg all-in, når jeg går i krig med noget. Det kan godt være, at arkitekten og entreprenøren nogle gange har rullet lidt med øjnene, fordi vi har været så insisterende på, at alle detaljer skulle optimeres, men når det gælder vores eget hjem, er der ingen genveje., slutter Usman Syed med et smil på læben.

Se flere af arkitekt Lars Bo Poulsens projekter her.

BILLEDE Trappen er det første, der møder husets besøgende, når de træder indenfor. Trælamellerne på væggen er limtræslister i krydsfiner. Listerne er monteret ovenpå en speciel akustisk dug, der sørger for en behagelig lyd i det store trapperum. Glasgelænderet understreger det lette udtryk og illusionen om, at trappen svæver.

Fakta om huset i Glostrup
© Andreas Mikkel Hansen

Arkitekt: Lars Bo Poulsen fra Nørkær + Poulsen Arkitekter MAA

Husets størrelse: 270 m2, hvoraf 150 m2 er i stueplan, mens de resterende 110 m2 er på første sal. Grunden er på 300 m2.

Processen: Arkitekten lavede skitseforslag ud fra familiens ønsker og behov. Det udvendige udtryk blev skabt af arkitekten, mens husets planløsning blev skabt i tæt samarbejde med familien. Med de endelige byggetegninger i hånden, fandt familien en entreprenør, og gik i gang med byggeriet. Entreprenøren gik desværre konkurs midt i forløbet, hvorefter Usman selv blev byggeleder og lavede aftaler med nye underleverandører.

Materialevalg indvendigt: Egetræsplankegulve, lamelakustikvæg fra Moelven Studio. Lamellerne kan optage lyd og mindske efterklangstiden for den generelle støj i huset.

Materialevalg udvendigt: En let konstruktion med beklædning af olieret cedertræ og felter af antracitsort puds.

Energivalg: Der er solceller på taget, der reducerer varmeregningen med 1/3, og giver familien gratis el/varme i sommerhalvåret. Her er desuden genvækstanlæg, 3-lagstermovinduer, udhæng over store glaspartier ved vest for at undgå overophedning og vinduerne mod syd er specielle solglas, der mindsker lys- og varmeindfald.

Byggepris: ca. 3.750.000 kr., heraf arkitekthonorar på 170.000 kr., der dækkede skitseforslag, godkendelse hos myndigheder og teknisk projektering til håndværkerne.

BILLEDE Gaspejsen er placeret i en bærende væg, der er husets rygrad, og som fungerer som rumdeler mellem entre, køkkenalrum og stue. Pejsen er gennemsigtig, så den kan nydes fra alle vinkler, og som alt andet elektronik i huset kan styres fra mobile enheder.

Terrasse med dejligt loungeområde
© Andreas Mikkel Hansen

Terrassen eller snarere altanen, der løber langs husets vest og nordside har udhæng, der virker som en naturlig parasol. Dækket er lavet af kompositbrædder, som ikke kræver vedligehold. Glasgelænderet uden markante håndlister understøtter den svævende fornemmelse.

Stor villa med god rumfornemmelse
© Andreas Mikkel Hansen

Det er især fra dækket på første sal, at gennemsigtigheden i boligen folder sig bedst ud, og at du for alvor fornemmer, hvor godt de to etager hænger sammen internt og med de mange udendørs kvadratmeter. Åbenheden giver både luft, lys, en god rumfornemmelse og gør, at børnene på første sal ikke er afskærmet fra livet i stueplan.

Lyst køkken med store vinduespartier
© Andreas Mikkel Hansen

Køkkenet har vinduespartier mod syd og vest. På hele sydsiden er der isat specielle solglas, der minimerer varmeindtag og solstyrken, så du ikke bliver blændet under madlavningen.

Smuk husfacade beklædt med træ
© Andreas Mikkel Hansen

Huset ved Hvissinge Skov i Glostrup stod færdigt sidste år. I lokalplanen står der, at mindst 50 procent af facaden skal være beklædt med træ, og at hvid ikke må indgå. Det er er løst med olierede cedertræslister, der kontrasteres af antracitsort indfarvet puds. Huset fremstår enkelt og markant i sin materialeholdning, og tilpasser sig elegant de grønne omgivelser. Mod ankomsten er husets udtryk forholdsvis lukket, og “du er ikke i tvivl om, hvor du skal ind”, siger arkitekt Lars Bo Poulsen.

Funktionelt udekøkken i olieret cedertræ
© Andreas Mikkel Hansen

Bag en skydelåge i depotet gemmer der sig et fuldt funktionelt udekøkken gennemført med lister i olieret cedertræ, som på resten af depotets facade.

Plantegning villaen i Glostrup
Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.