Arkitekttegnet hus midt i skoven

Huset udenfor Aarhus havde stået tomt i et par år, og købere blev skræmte af det store arbejde, det krævede. Lige indtil en familie på fem kom forbi og så, at det opfyldte alle deres ønsker.

© Gert Skærlund Andersen

Arkitekt knud BlAck-Petersen byggede i 1969 dette dejlige hus, der ligger helt ude i det yderste krat mod Marselisborgskovene syd for Aarhus. Håndværksmæssigt er hele huset bygget med god sans for kvalitet, og huset er bygget solidt i de bedste materialer: en rødbrun teglsten og et tag med tegl samt masser af store vinduespartier med udsigt mod skoven og Aarhusbugten. Ejendommen har tilhørt den samme familie, lige siden det blev opført, og det trængte til en alvorlig overhaling, da ægteparret Charlotte Norby og Søren Kjaergaard overtog det for et par år siden. - Vi syntes, at det var helt fantastisk. Vi kunne straks lide de rene rum og de lange linjer, de mange vinduer på begge sider af rummene på tværs, som giver et væld af lys fra begge sider dagen igennem, siger Charlotte Norby. Huset er 400 m2, der er fordelt på to etager, og den høje placering på en bakke betyder, at der er en fantastisk udsigt. For at få glæde af den måtte de dog først fælde en masse træer, og indenfor var der også nok at tage fat på. Deres familie består af fem personer, og huset er oprindeligt bygget til en familie på tre. Derfor har de slået en del af de mange, små rum, huset bestod af, sammen, så de har fået en mere åben og lys planløsning. Køkken-alrummet er placeret midt i huset, så det fungerer som et gennemgangsrum mellem stue og soveafdeling. Derudover er alle gulvebelægninger skiftet ud med et Dinesen-plankegulv i douglasfyr. Endelig er alle vinduer udskiftet, og taget har fået kobberbelægning. Resultatet er overbevisende, og det er en fornøjelse at se, hvordan parret har været tro mod husets oprindelige natur og kvalitet. Selv er de ikke i tvivl om, at de har truffet det helt rigtige valg: - Jeg har længe haft en drøm om at bo på landet. Men som bypige har jeg aldrig turdet at følge denne lyst. Men huset her har det hele. Vi er tæt på byen og alligevel ude i det fri, siger Charlotte Norby.

© Gert Skærlund Andersen

Indgangspartiet ligger midt i huset med en værelsesfløj til højre i billedet og en trappe ned til underetagen til venstre. De markante Dinesenplanker når helt ud i hallen, men er delvist dækket af et kelimtæppe.

© Gert Skærlund Andersen

Det fine ovale spisebord er i corian og fra Zanotta. Eames-stolene med betræk i sort læder er frækt sat sammen med det mere romantiske bord og den franske lysekrone. Maleriet på bagvæggen er af Milana Bonifacini.

© Gert Skærlund Andersen

Kig fra entreen gennem det nye køkken-alrum mod opholdsstuen. Her kommer de lange Dinesenplanker til deres ret. Man har beholdt en enkelt væg i mursten, ligesom man har valgt at beholde den originale skydedør ind til opholdsstuen. Den store pendel i forgrunden er fra Foscarini.

© Gert Skærlund Andersen

Opholdsstuen er møbleret med en stor hjørnesofa fra Interstudio og hvilestolen Slow Chair fra Vitra. Desuden har man placeret et sjovt, tredelt spillebord i hvidt i rummets fjerne hjørne. Bemærk den smalle vinduesspalte mellem gavlvæggen og taget, et raffinement, som får taget til at svæve. Det store maleri på bagvæggen midt i ganglinjen er af Poul Anker Beck. Gulvlampen er fra Foscarini.

© Gert Skærlund Andersen

Det hvide køkken er fra Work-Form i Århus. Den fritstående ø og selve kogenichen er overalt beklædt med corian, hvilket gør det nemt at renholde fladerne.

© Gert Skærlund Andersen

Skabsgangen foran soveværelse og børneværelse er også udført af Work-Form i en røget eg som inventaret i resten af huset.

© Gert Skærlund Andersen

Forældrebadeværelset bruger samme klinke på gulv og væg, som er anvendt i hele underetagen. Bemærk brusehovedet fra ViaBizzuno,, der har indbygget spot. Som afløb er der anvendt Unidrain, og som blandingsbatteri Volas armaturer i børstet stål. Stigen til håndklæder er fundet hos Decorate i Aarhus.

© Gert Skærlund Andersen

Kælderetagen er indrettet til beboelse. Det første, man møder, når man kommer ned ad trappen, er en limegrøn Eames-stol. I loftet er indlagt en LED-lysskinne, som giver en flot effekt.

Relaterede Artikler