Anden gang blev huset perfekt
Lars og Lotte boede i et hus, der havde bygget med deres egne næver. Men de var friske på at gøre det igen, da de forelskede sig i en grund længere nede af vejen. Men denne gang skulle det gøres helt rigtigt.
Af
På billedet ser man huset set fra haven. Lotte og Lars ønskede sig en bolig i en moderne, minimalistisk stil, som samtidig ikke måtte være en stram, kedelig kasse. Resultatet er blevet et hus i flere niveauer med knæk, indbyggede detaljer og brydninger i materialevalg.
De boede egentlig meget godt, dér i det gamle sommerhuskvarter i grønne omgivelser, og i et hus, som Lars med sine egne, bare næver havde bygget det meste af tilbage i 2005.
Til daglig arbejder han med IT, og netop kontrasten i at sidde i timer foran en computer og i fritiden få lov til at lege byggemand Bob gjorde, at det projekt, der for mange ville virke som en uoverkommelig mundfuld, for Lars var kærkommen afveksling.
Derfor var planen også, at han skulle trække i arbejdstøjet igen, da familien nogle år senere forelskede sig i en grund lidt længere nede ad vejen og besluttede sig for endnu en gang at bygge deres egen bolig.
Det færdige resultat med det første hus havde imidlertid åbnet Lotte og Lars øjne for, at der var en masse muligheder rent arkitektonisk, som de ikke have fået udnyttet godt nok.
Se flere billeder hos Danske Boligarkitekter
– I vores første hus valgte vi en del nemme løsninger, der lænede sig meget op af et traditionelt typehus, og fik derfor en lidt kedelig bolig. Vi valgte desuden nogle løsninger, som virkede godt på papiret, men som i realiteten ikke var super brugbare, fortæller Lars.
Det gjaldt fx at bygge loftet til kip, og dermed ikke have et loft eller en kælder, hvor familien kunne stuve vintertøj, vinterdæk og ekstra klapstole af vejen. Ligesom højden i stuen gav en dårlig akustik. Huset havde også to indgange og to store badeværelser, men familien brugte aldrig den ene dør og det andet badeværelse.
I erkendelse af, at parret havde truffet nogle planløsningsmæssige beslutninger, som de senere fortrød, besluttede Lotte og Lars sig for at kontakte Thue Krog Andersen fra Årstiderne Arkitekter for at få hjælp til deres nye hus.
Thue Krog Andersen, der er medlem af Danske BoligArkitekter tegner boliger i en stil, som familien godt kan lide. Alligevel lod de ikke udformningen af huset være helt op til arkitekterne, for Lotte og Lars havde allerede gjort sig en masse erfaringer i deres første husbyggeri og vidste præcis hvilke faldgruber, de skulle styre udenom i deres nye hus.

I mellemgangen, hvor nedgangen til kælderen også er, er der sat ovenlysvinduer i for at alle steder i boligen skal være oplyst af naturligt dagslys, og altså også en del af kælderen.
Parret var enige om, at de gerne vil have et hus i en moderne, minimalistisk stil med åbne rum, uden at der skulle være tale om store, afgrænsede rum, som kan være svære at indrette.
– Vi ville også have en pejs med siddebænk, morgenlys i soveværelset, en overdækket hovedindgang, en separat Tv-stue, et børnelegerum, store vinduespartier, hyggelige nicher og kontraster i materialer, så huset ikke kom til at ligne et ordinært typehus. Det var umiddelbart en masse ønsker, som var svære for os selv at tænke en løsning frem på, men som heldigvis ikke var en for svær opgave for arkitekten, siger Lars.
Se flere af arkitekt Thue Krog Andersens projekter
Thue Krog Andersen tog alle familiens ønsker til sig og holdt dem op imod den stramme lokalplan, der blandt andet diktere at husene ikke må være større end 200 m2 og at der ikke må reguleres og niveauudlignes på terrænet, hvilket var fristende da byggegrunden skråner en helt del.

I tre udvalgte fællesrum er der sat akustiklofter op. Hullerne er kvadratiske og matcher på den måde husets firkantede, enkle stil.
– De mange juridiske benspænd kan være svære for private at bøje og integrere på en brugbar og ligefrem dynamisk måde i et byggeri, men er tit udfordringer, som får det mest kreative frem i os arkitekter. Jeg valgte at lade huset følge den skrånende grund, hvilket gav spændende niveauforskelle og mulighed for højde til loftet. Niveauforskellene giver nicher, overraskende detaljer og mulighed for som familie at være sammen og alligevel lidt adskilt. Det er blevet til en komplet familiebolig, hvor børn og voksnes rutiner og interesser er tænkt ind i arkitekturen og planløsningen, forklarer Thue Krog Andersen.
Han tilføjer, at familien Rasmussens grund og hus er et godt eksempel på, hvor givtigt det er at alliere sig med en arkitekt:
– Det havde været svært at få plads til et typehus på den her skrånende grund. Og var det lykkedes, så er jeg ret sikker på, at det ikke ville være et lige så spændende hus at gå på opdagelse i, som det hus Lars og Lotte nu kan kalde deres.
Arkitektens opgraderede typehus: smukke sten og masser af lys og varme

På billedet ser man det enkle køkken fra Svane, hvor der, som flere andre steder i boligen, er spots indbygget i loftets gipsplader. Den elegante løsning kan lade sig gøre, fordi der blev lavet en samlet belysningsplan af Faust Projects relativt tidligt i byggeprocessen
Fakta om huset
Familien fik: 370 m2 arkitekttegnet familievilla med kælder og rummelig garage samt haveanlæg med spejlbassin og flere terrasser, som er tilpasset husets arkitektur.
Proces: Familien lavede en ønskeliste, som dannede grundlag for de skitseforslag, som arkitekt Thue Krogh Andersen fra Årstiderne Arkitekter derpå lavede. Fra skitseforslaget var godkendt tog det ca. fire mdr. at færdiggøre tegningsmaterialet. Familien fandt selv en entreprenør, Jan Drøhse Løgumkloster Tømrer- & Snedkerforretning ApS samt en byggesagkyndig, der kunne tage sig af eventuelle tvister under byggeriet.
Materialevalg indvendigt: Akustiklofter i fællesrum. Gulve i egelamelplanker, antracitgrå vinduesrammer og mørkebrune sten omkring pejsen.
Materialevalg udvendigt: Huset er et træskelet beklædt med betonplader, der er pudset op, så det ligner hvidmalet beton. Ved skorstenen, der er blotlagt, er der mørkebrune teglsten og udvalgte steder egetræsbeklædning mellem vinduespartier. Terrassedækket er lavet af hårdt træ med navnet Ipé.
Energitiltag: Energimæssigt er boligen tænkt som en helhed, der åbner op med store glaspartier mod syd og solen. Der er dog lavet overhæng udover vinduerne, som skærmer for lyset og dermed sørger for, at rummene ikke bliver overophedet om sommeren. Der er solceller på taget og regnvandsopsamling til havevanding forbundet til 3 vandhaner i haven. Huset har også et balanceret ventilationsanlæg, der genanvender og fordeler varmen og sørger for et godt indeklima.
Byggepris: 5 mio. heraf arkitekthonorar 175.000 kr.
.

På billedet kan man se, hvordan rummene smelter sammen og får boligen til at virke stor og luftig. Men, fordi rummene er adskilt i åbne niveauer er der ikke tale om store balsale, men zoneopdelte rum. Zoner til børnene, til forældrene og fælleszoner.– Den måde hvorpå arkitekten har forbundet rummene på er virkelig genial. Vi har fornemmelsen af at være sammen, og alligevel adskilte. Og niveauforskellene giver bare en dynamik, som kan mærkes hver dag, siger Lars Rasmussen.

Pejsehjørnet med de store glaspartier, der inviterer haven helt ind i stuerne. Der er tale om 3-lagsvinduer, som ikke bliver kolde at sidde op ad selv på en vinterdag. Et udhæng over de store glaspartier mod syd sørger for, at rummene ikke bliver overophedet i sommermånederne.

Pejsebænken med indbygget opbevaring ved siden af pejsen er en genganger fra familiens første hjemmebyggede hus. Pejsen er muret op af håndbrændte sten fra Petersen Tegl A/S, der sammen med egetræsgulvene giver en varm kontrast til de hvide vægge og lofter.

Den store udendørs terrasse er som resten af huset konstrueret i flere niveauer, så familien også udendørs kan være sammen og alligevel lidt hver for sig.

Villaen ligger på en skrånende grund i et gammelt sommerhusområde, og det gav mulighed for at tegne et hus med mange gulvniveauer, der følger grundens skråning. Huset er opdelt i zoner, der følger de forskellige gulvniveauer. Fra den overdækkede indgang kommer man til den åbne lyse entre, hvorfra man kan fordele sig videre til forældrezonen, børnezonen, stuezonen eller ned i husets kælder

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.