Ambassade med ambitioner

Designeren Alfredo Häberli har nyindrettet den schweiziske ambassadørs residens i København med schweizisk design og moderne indretning. Kom inden for her.

Residens med schweizisk design
© Anderas Mikkel Hansen
Da den schweiziske ambassadør Benedikt Wechsler sidste år tiltrådte og flyttede til Danmark, var han begejstret. Den designinteressede ambassadør så straks en mulighed for at knytte nye bånd mellem designlandet Danmark og Schweiz – og for at promovere schweizisk design. Det overvældende resultat kan man i dag se i stuerne i ambassadørens residens. Alt gammelt inventar er fjernet, og rummene er blevet indrettet af den verdenskendte designer Alfredo Häberli, der er født i Argentina, men har boet i Schweiz siden han var 7 år. – Jeg er et godt valg, for jeg kender alt og alle, griner Alfredo Häberli, som ud over et stort talent for og viden om design, brillerer med et humør, der bobler gennem hans latinamerikanske krop og ud gennem munden, når han taler. Det store netværk var en fordel, da han skulle skaffe de mange stole, sofaer, borde og kunstværker, som i dag indgår i en eklektisk sammenstilling, hvor de enkelte genstande taler sammen på tværs af tid og udtryk. Farver, også de kraftige af slagsen, indgår naturligt i indretningen, og der er tænkt i både materialer og teksturer: Det bløde blandes med hårde flader, velour overfor læder og træ. – Det er vigtigt for mig, at det er et hjem, ambassadør-parret føler sig tilpas i. Et sted, de kan bo og leve. For mig handler godt design om, at man føler sig tilpas og føler sig hjemme. Der er ikke noget show-off i den indretning, jeg har lavet. Det er et privat hjem indrettet med en rød tråd, der hedder schweizisk design. Vi har en flot designhistorie, og det er dét, ambassaden viser frem, siger Alfredo Häberli.

Ambassør-bolig med ny moderne indretning
© Anderas Mikkel Hansen

Den nye indretning er håndplukkede designgenstande fra det 20. og 21. århundrede – fx en barvogn fra 1920'erne af Alfred Roth, Landscapes fra 1970'erne, en Jill Tube-stol af Häberli selv fra 2011. Det hele er designet af schweizere, hvilket trækker en interessant linie gennem hele boligens interiør.

– Jeg blev overrasket, da jeg dykkede ned i den schweiziske designhistorie. Vi er gode til systemer og gode til kontorinventar. Men det gik også op for mig, hvor stor og rig den schweiziske designtradition er. Vi har alle disse mesterværker, som alle med interesse for design kender. Men de færreste ved, at de er fra Schweiz. Det var en øjenåbner, forklarer Alfredo Häberli.

Som eksempler på dette nævner han sofaen Landscapes af Ubald Klug, et ikon fra 1970'erne, og møbelproducenten Vitra, som er et af verdens mest kendte møbelbrands. Han kunne også pege på sig selv – en hurtig og helt uvidenskabelig rundspørge viser, at de fleste tror, at han er italiener, spanier eller fra Sydamerika (hvilket jo er delvist rigtigt). Kun få kender til hans schweiziske baggrund.

En fin pointe i indretningen er, at der både er plads til producenter fra Schweiz, fx Vitra og Ruckstuhl, men også fra andre lande. Her er møbler fra de Sede, Erik Jørgensen, Moroso og mange andre. Det kan nemlig let tippe over, når man tvinger et koncept nedover en indretning, således at det er konceptet, der kommer i fokus, i stedet for de boligmæssige kvaliteter. I ambassadørens residens er det lykkedes Alfredo Häberli at ramme den fine linie, der udgør balancepunktet, og resultatet er både perspektiverende og inspirerende.

Stort spisebord af Alfredo Häberli

Det store spisebord er en prototype, som Alfredo Häberli har lavet til rummet. Stolene er Wila Stuhl designet af This Weber i 2014 for Altalier Pfister. Barvognen Barwagen AR1 er tegnet i 1920'erne af Alfred Roth. Langs væggene en samling nye og gamle træstole – bl.a. Jill Tube af Häberli, Stapelstuhl af Armin Wirth fra Seleform og Einpunktstuhl af Hans Bellmann for Horgenglarus. Pendlen er den imponerende Mammacloud designet af Frank O. Gehry for BELUX i 2005.

© Anderas Mikkel Hansen

Ambassadøren er glad for nyindretningen

Benedikt Wechsler bor i den schweiziske ambassadørs residens i Hellerup med sin kone Frida og deres børn. Han tiltrådte i 2015 og skal være her i 4 år.

Hvorfor er det vigtigt at vise schweizisk design frem i din residens?
Schweiz har en stor tradition for design og har stadig et levende miljø for designere og producenter. Jeg vil gerne gøre danskerne mere bevidste om dette og forhåbentligt samtidig medvirke til en større eksport til Danmark og mere samarbejde mellem de to lande.

Vil offentligheden have adgang til residensen?
I forbindelse med 3 Days of Design kunne alle, der var interesserede, komme forbi. Og der vil blive lignende arrangementer fremover. Derudover er alle med interesse for design velkomne til at kontakte ambassaden, hvis de ønsker en omvisning. Jeg overvejer også at lave faste åbningstider, hvor man kan komme forbi.

Hvorfor faldt valget på Alfredo Häberli?
Han er ikke alene en meget succesfuld designer i verden og i Danmark, hvor han har lavet ting for Kvadrat og Georg Jensen, men han er også med til at føre nye designere frem i verden. Alfredo Häberli er en kosmopolit, der har dybe rødder i den schweiziske tradition.

Hvad synes du om din ”nye” residens?
Det er helt fantastisk, hvordan han er lykkedes med at skabe en sammen- hængende helhed med design, der strækker sig over mange årtier. Det er en moderne stil, der i høj grad er tilpasset de klassiske omgivelser.

Häberli siger, at det er vigtigt for ham, at det føles som et hjem og ikke et showroom. Føler I jer hjemme?
Meget. Børnene elsker allerede at sidde ved det store spisebord og lave lektier, katten har fundet sin favoritstol, Solitaire, af Häberli, og vi nyder synet af de forskellige rum. Der er bestemt allerede en følelse af”hygge”.

Designeren Alfredo Häberli

Alfredo Häberli er repræsenteret med et foto, hvor han står med et futuristisk design fra udstillingen Spheres. I forgrunden en Alfredo-vase fra Georg Jensen, som Alfredo Häberli designede i 2014.

© Anderas Mikkel Hansen
Et flot kig gennem stuerne

Den ikoniske Landscapes-sofa af Ubald Klug er designet i 1970'erne. Den produceres stadig af de Sede og oplever en renæssance i disse år. I hjørnet en lænestol af Alfredo Häberli, der har fået det fantastiske navn Take a line for a walk. Terrassedørene er åbne i det smukke vejr, hvor solen bader Øresund og ambassadens grund i det skønneste lys.

© Anderas Mikkel Hansen
Landscape-sofa i lyst læder

Landscape-sofaen i lyst læder dominerer den midterste stue. Bordene er fra Terazzo Project, og tæppet Ennenda er designet af Christoph Hefti for Atalier Pfister. Den grønne stol Castro er designet af Big Game for Karimoku. Bagest Offectts Solitaire Lounge-stol af Alfredo Häberli og en orange Ulmer Hocker af Max Bill for Wohnbedarf – som i øvrigt allerede er kattens yndlingsplads.

© Anderas Mikkel Hansen
Reoal Regal Etage designet af Moritz Schmidt

Reoal Regal Etage er designet af Moritz Schmidt i 2015 for Röthlisberger. Den afrundede låge kan køres op og ned ved at trykke på en knap i håndtaget. Det er et eksempel på den kombination af design og ingeniørmæssige løsninger, Häberli mener, de schwiziske designere er gode til.

© Anderas Mikkel Hansen
Klassisk Delphi-sofa fra Erik Jørgensen

Delphi-sofaen er en klassiker fra Erik Jørgensen. Den er designet af Hannes Wettstein i 2007. Her i en flot udgave i lyst læder og med ekstra bredde. Træ-bordene April Tables er af Alfredo Häberli for finske Nikari, og de blå stole, Hausmann 310, er designet af Trix & Robert Hausmann for Walter Knoll i 1962. Tæppet Stagione er designet af Atalier Oï for Ruckstuhl. Fotografierne på væggen er af fotografen Joël Tettamanti.

© Anderas Mikkel Hansen
Bold Chair af Big Game

Stolen Bold Chair er designet af designstudiet Big Game for Moustache i 2010. Ved siden af ses bordet Hocker af Herzog & de Meuron fra 2005, der produceres af Vitra.

© Anderas Mikkel Hansen

Den moderne tilbygning til huset er tegnet af Steven Holl. Den blev i 2007 præmieret med AIA New York Chapter Honor Architecture-pris. Her er konceptet for møbleringen lidt mere løs, og der skal bot være en tilknytning til Schweiz – som det fx er tilfældet med Eames-loungestolene, som produceres af schweiziske Vitra. Her vil der fremover blive afholdt forskellige arrangementer, når ambassa- døren inviterer offentligheden indenfor.

© Anderas Mikkel Hansen