De byggede et unikt svævende hus

Med lodrette og vandrette linjer har de nytænkende ejere skabt et unikt hus på trods af lokale regler om, at det kun måtte være i ét plan og fylde 20 procent af grundens areal.

Et plan og max 20 procent af grundens areal

© Gert Skærlund Andersen

Husets form domineres af den lange overdækkede facade. Det store udhæng tjener som solafskærmning og som læ for vind og vejr. Opgangen til huset fungerer både som trappe og som siddetrin.

Nærmest svævende over basen

© Gert Skærlund Andersen

Enfamilieshuse i Danmark har undergået en række forvandlinger, siden det i 1960’erne blev populært at bo i eget hus. Vi har besøgt et helt nyt af slagsen i Højbjerg ved Århus tegnet af C.F. Møllers tegnestue. Det er med sin unikke form et godt eksempel på et af vor tids spændende enfamilieshuse.

Målet har været at skabe et børnevenligt hus med dedikerede arealer til husets teenagere og samtidig forene det med de udfordringer, der lå i de lokale reguleringer. Huset måtte kun være i ét plan og optage 20 procent af grundens areal.

Løsningen blev et delvist nedsænket parterre med børneværelser, fællesrum og adgang til udendørs lysgård, som udgør husets base. Den øvrige del, som er beklædt med mørk patineret zink, ligger nærmest svævende over basen. Den rummer gennemlyste stuer med skoven på den ene side og masser af dagslys fra den anden med adgang til en hævet, sydvendt træterrasse med siddetrin.

Øvre og nedre del

© Gert Skærlund Andersen

Det helt unikke ved huset er placeringen så tæt ved skovgrænsen. At trække skoven ind som fast inventar igennem store glaspartier og at skabe et altid skiftende billede af årstiderne var ambitionen med huset.

– Vores idé var fra starten, at man som familie skulle kunne nøjes med at bruge den øverste del. Arealet nedenunder er tænkt som børne- og gæsteafdeling, fortæller bygherren.

Huset skulle også være så åbent som muligt kun med pejsen som rumdeler i det store køkkenalrum. Det eneste sted, der er døre, er ind til forældreafdelingen med soveværelse og bad og ind til kontoret. For at få et uhindret kik til skoven og haven er der valgt gulvvarme i gulvet fra Dinesen, så radiatorerne ikke tager udsynet. Hvorimod entreen, bryggerset og vådrummene er belagt med dekorative sandsten.

Pejsen deler rummene op

© Gert Skærlund Andersen

En pejsevæg markeret i farven sand skærmer køkkendelen fra opholdsdelen. Den hvide pendel, Aim,
er fra Flos, lænestolen, Flagline, er af Wegner, og det store uldtæppe er fra Kasthall.

Opholdstue med plads til familien

© Gert Skærlund Andersen

Stuen bag pejsevæggen domineres af en lang firepersoners sofa, William fra Zanotta, lavet i brun læder. Det runde sofabord er også fra Zanotta. Lænestolen er fra Living Divani og det trebenede bord med skaft i sortbejdset ask er fra Cassina.

Stilren, lys og åben entré

© Gert Skærlund Andersen

Entreen har skabe fra Boform og en åben niche med bøjlestang. Spejlet er fra Horm, imens bænken er fra Aalto.

Café-lænestol og trebenet bord

© Gert Skærlund Andersen

Den lille Café-lænestol er fra Living Divani med det sjove trebenede bord med skaft fra Cassina.

Naturen kigger ind

© Gert Skærlund Andersen

Det elegante spisebord, Slim, er fra Arco. De lette metalstole med sæde og ryg i flettede læderstrimler er beklædt med lammeskind. Pendlerne, Smithfield, i varm grå, er fra Flos.

Overdækket terrasse

© Gert Skærlund Andersen

Udhænget er så dybt, at der er plads til den store sofa fra Cane-line.

Køkken i sort og hvidt

© Gert Skærlund Andersen

En stor hvidlakeret skabsvæg følger hele køkkenfunktionen på tværs af huset. Væggen indeholder porcelæn, kopper, køkkenmaskiner og en indbygget ovn. Barstolene, Thin, er fra La Palma.

Kogeø og stort spiseområde

© Gert Skærlund Andersen

Kogeøen er i sortbejdset ask med bordplade i en sort granit. Køkkenet er fra Boform.

De mørke sandsten går igen

© Gert Skærlund Andersen

Badeværelset er monteret med mørke sandsten, som også ligger i entreen. Det er rummeligt og har skuffeskabe langs væggen, og er fra Boform. Alle blandingsbatterier er i børstet stål og fra Vola.

Vild beplantning med farvemiks

© Gert Skærlund Andersen

I beplantningen er der arbejdet med forskellige typer bede i en stram komposition med rette linjer, ligesom der er mange forskellige blomstertyper og græsser, som skaber et fint farvemiks. Haven er anlagt af landskabsarkitekt Kragh & Berglund.

Trappetrin og siddepladser

© Gert Skærlund Andersen