1960’er-typehuset fik øjnene op for udsigten
Det var det allerførste hus, de kiggede på – og i sidste ende det, de efter lang tids søgen endte med at købe. Lone og Lars totalforvandlede et ældre typehus til en åben og imødekommende villa, der inviterer skovbrynet helt indenfor.
Af
Sådan så 60’er-huset ud før ombygningen.
60'er huset inden forvandling
Lone og Lars’ hus er et af kvarterets ældste, og alle vejens øvrige huse er skudt op omkring det siden de byggelystne 1960’ere. Det er et hus, som alle i nabolaget kan huske. Alle har spadseret forbi engang, kendt beboerne eller har måske endda haft sine børn i børnehaven, som lå i husets ene del på et tidspunkt. Huset var også det første hus, Lone og Lars kiggede på i deres boligjagt, og det var i sidste ende dét, de endte med at købe og transformere fuldstændigt.
– Vi kiggede efter et hus med ‘wow-faktor’, fx noget natur, man kunne blive begejstret for. Vi kunne med det samme se potentialet i det og den store grund, og at det kunne blive rigtig godt – men vi syntes samtidigt, at huset var alt for stort og opgaven med at gøre det til “vores hjem” var for omfattende. Så vi ledte videre et halvt års tid, men hver gang vi var ude og se på noget, endte det med, at vi kiggede på hinanden og sagde; ‘Det slår ikke det første hus!’, fortæller Lone.
Se flere billeder fra huset hos Danske BoligArkitekter her.
Faktisk havde mægleren mere eller mindre givet op, da Lone og Lars pludseligt meldte ud, at nu ville de gerne se huset igen. Med på råd havde de arkitekt Morten Dalsgaard fra m4 arkitekter for at være sikre på, at de kunne skabe det hjem, de ønskede.
– Vi havde et indledende møde med arkitekten, hvor han også kom og så vores gamle hus. Han skulle få et indtryk af vores stil, og hvad vi kunne li’. Vi talte om vores planer om et stort åbent opholdsrum og nogle mere private afdelinger til både os selv og vores datter, og vi viste ham en skitse, vi selv havde lavet. Morten greb vores ideer og tanker og flyttede et par streger. Han gjorde ideerne mere skarpe – og sagde nej de rigtige steder, fortæller Lars.

60'er typehuset efter sin ombygning og forvandling.
Ombygget og forvandlet
Efter arkitektmødet fik Lone og Lars forhandlet prisen på huset og skrev under. To måneder efter overtagelsen i december flyttede familien ind på førstesalen, og den gennemgribende renovering af underetagen gik i gang.
– Vi havde selv en finger med i alle materialevalg, og havde både en byggeteknisk rådgiver og arkitekten som styrede processen for os. Her holdt i en periode otte håndværkerbiler hver morgen, og man følte virkeligt, der skete noget hver eneste dag. Ind i mellem gik det også meget stærkt for os, selv om vi på mange måder nok er blevet båret på hænder og fødder igennem projektet, fortæller Lone.
Se flere projekter af arkitekt Morten Dalsgaard her.
Først på sommeren stod huset helt færdigt, stilheden og støvet efter håndværkerne havde lagt sig, og familien kunne gå en sommer i møde med udsigt til den smukke skovhave. Lone og Lars i deres rummelige afdeling i stueetagen, deres 18-årige datter i sin “lejlighed” på førstesalen.
– Ideerne fungerer bedre, end vi havde forestillet os. Haven og alt det grønne føles meget tæt på os til alle sider, og det er fantastisk at træde direkte fra stuen ud på træterrassen med strømpefødder, fortæller Lars.
Stilmæssigt fortæller huset på stilfærdig vis sin egen historie. På facaden er de oprindelige idéer bevaret, om end moderniseret, mens materialerne indenfor matcher et hus med 50 år på bagen.
– Her er ikke for mange krummelurer og det hele er nok også en lille smule tidløst. Vi har fået lagt et sildebensgulv af olieret egetræ i en del af huset, der giver noget varme og glød mod de hvide vægge. Og så er der lyset, som vi får en masse af – også fra nord. Jeg kan ikke lade være med at føle, at vi er så utroligt heldige, hver gang jeg kigger ud ad vinduerne, siger Lone.
Se flere forvandlede typehuse hos Danske BoligArkitekter her.

Skillevægge skaber små rum i rummet
Køkkenet står som en åben kube i opholdsrummet, og skillevæggene bliver brugt aktivt i indretningen af det åbne rum. Fx er der blevet plads til en lille kontorplads bag køkkenvæggen, hvor man kan sidde i fred, men stadig være en del af livet i huset. Køkken fra Hanstholm Køkkener, lille rullebord i metal, ‘Tubo’ fra SuperSellers.dk.

Skovbrynet helt ind i køkkenet
60’er-huset var inden ombygningen “lukket” i midten, mens den nye planløsning giver familien ét stort rum, hvor dagslyset kommer ind fra begge sider, og familien kan nyde udsigten til skovbrynet fra køkkenet. Det nye gulv i massive egestave fra Junckers giver en fin og hyggelig glød mod de hvide vægge og det hvide køkken, ligesom det viderefører stilen fra husets barndom. Køkken fra Hanstholm Køkkener, armaturer fra Hans Grohe. Sorte væglamper fra La Lampe Gras, hvide loftslamper, ‘Toldbod’ fra Louis Poulsen.

Åben køkken-alrum-stue
Den åbne planløsning med enkelte skillevægge skaber små rum i rummet, og funktionerne bliver tydelige. Alle ideerne fungerer også i praksis, og familien nyder at kunne være sammen, men samtidigt trække sig tilbage til fx den lille kontorplads bag køkkenvæggen, hvor Lars sidder og arbejder. Sofabord og stole er alle købt på Lauritz med nye hynder fra Hyndeskrædderen, arbejdsbord fra Woodliving, blå ‘værkstedslamper’ fra Made by Hand.

Gedigne materialer og funktionelt design
Parret holder af stilen fra husets barndom, hvor gedigne materialer og et enkelt, funktionelt design er i fokus. Køkken fra Hanstholm Køkkener, armaturer fra Hans Grohe. Sorte væglamper fra La Lampe Gras, hvide loftslamper, ‘Toldbod’ fra Louis Poulsen.

Egetræ på trappen og ovenlys
Inden ombygningen havde huset en spindeltrappe af metal i midten. Den nye brede trappe, hvor både trinnene og den runde håndliste er af egetræ, møder øjet når man kommer ind i huset. Et ovenlysvindue ved trappen giver et fint dagslys både til trappen og entreen.

Fra stue til træterrasse
60’er-husets tidstypiske arkitektur med udhæng, saddeltag og variation af murede og lette partier i facaden er bevaret, men opdateret med filset murværk og fibercementplader og vinduer i samme antracitgrå farve, der giver en fin kontrast mod det hvide filsede murværk.
Fakta om huset:
Familien fik: Totalrenovering af typehus fra 1964 med nyere førstsal. I alt 293 m2 plus 160 m2 kælder. Ombygningen omfattede en facaderenovering, udskiftning af tag samt indvending modernisering med nyt indgangsparti og trappe til førstesalen, stort åbent køkken-alrum-stue med udgang til den nye træterrasse, samt forældreafdeling med soveværelse, bad og walk-in-closet. Der er lagt nye gulve i hele huset, også på førstesalen, hvor parrets voksne datter har fået installeret sit eget lille køkken.
Processen: Arkitekt Morten Dalsgaard fra m4 arkitekter har stået for skitser, projektering samt løbende tilsyn med byggeriet, der er udført som en hovedentreprise af Tømrerfirmaet Paulsen.
Materialer udvendigt: Husets oprindelige træværk er udskiftet med grå fibercementplader og murværket er pudset op med hvid mørtel. Nye døre.
Materialer indvendigt: Sildebensparket i olieret eg, gulvvarme, nye elinstallationer, køkkenelementer fra Hanstholm og HTH.
Arkitektrådgivning:190.000 kr.
Byggepris: 3.200.000 kr. heraf 60.000 kr. til ingeniørrådgivning.

Fakta om Danske BoligArkitekter
Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.