1950'er villa med fokus på farver
Ny magi opstod, da arkitekten Anders Barslund overtog arkitekten Olaf Hansens hus fra 1950. Huset med de mange fine, modernistiske aftryk var den helt rigtige legeplads til nye eksperimenter med farver og rum.
Af
Arkitekt Anders Barslund har et ’crush’ på den modernistiske arkitektur, som slog igennem herhjemme i 1940’erne og 1950’erne. Og så er han vild med at bruge farver, vel at mærke farver, der er valgt med omtanke. Så da han for et par år siden overtog huset i Sorgenfri nord for København, var banen kridtet op til, at han kunne gå i gang med at prøve sine ideer af. Huset er tegnet og bygget i 1950 af arkitekten Olaf Hansen, der boede her til sin død i 2010.
Det er et hus med utroligt mange kvaliteter, som tydeligt bærer præg af, at her har en arkitekt tænkt over tingene fra starten. Anders Barslund nævner begejstret det fine japansk inspirerede indgangsparti, som er typisk for efterkrigstidens arkitektur, der netop hentede meget inspiration fra Japan. Og inde i huset lovpriser han de indbyggede skabe, som vi i dag skal betale svimlende summer for, hvis vi skal have noget i blot tilnærmelsesvis samme kvalitet. Derfor har de fleste af husets skabe også overlevet den omfattende ombygning, som huset trods alt har gennemgået. For indrømmet, indretningen passede ikke helt til en moderne families behov i 2014.
Se flere billeder fra huset hos Danske BoligArkitekter.
BILLEDE Til huset hørte en lille Morris Mini-garage, som Anders Barslund kalder det. Den er nu isoleret og ombygget til tegnestue. Anders Barslund er uddannet fra Arkitektskolen i Aarhus og har tidligere arbejdet for store tegnestuer, bl.a. 3xN. For snart otte år siden valgte han at blive selvstændig, og i dag arbejder han udelukkende for private bygherrer.

Set fra vejen ser huset stort set ud, som da det blev bygget. Men indvendig er der sket markante ændringer. Et nyt køkken i samme stil som de gamle er bygget op i det, der tidligere var en kombineret hall og forstue med pejs. Køkkenet ligger nu i åben forbindelse til stuen.
Trappen til førstesalen er også flyttet, og Olaf Hansens oprindelige trappe er erstattet af en ny, som på mange måder i langt højere grad signalerer 50er-arkitektur med de lyse balustre og det blanke, sorte gelænder.
Netop trofastheden mod tankerne bag og sjælen i det oprindelige hus, som Olaf Hansen tegnede og byggede for næsten 65 år siden har været det allervigtigste for arkitekt Anders Barslund igennem hele renoveringen. Ikke mindst i farvevalget har 1950’ernes arkitektur været en stor kilde til inspiration. I dette hus er helt hvide vægge, som vi danskere ellers sværger til, nemlig totalt fraværende.
Anders Barslunds hjem med farvede vægge
Egentlig var det en orange væg i stuen, som satte arkitekten i gang med at eksperimentere med farvevalget. Den gamle arkitekt Olaf Hansen havde nemlig også sans for farver. I dag er væggen således stadig orange, malet i den ret heftige Charlotte’s Lock fra det navnkundige engelske malerfirma Farrow & Ball, som Anders Barslund sværger til.
- Væggens farve er inspireret af tegltagene på andelsboligerne på den anden side af vejen, for når man skal finde en farve til et rum er det altid en god idé at kigge ud af vinduet og se på farverne udenfor. På den måde skaber man en tæt forbindelse mellem ude og inde, fortæller Anders Barslund.
Han begræder danskerne trang til at bruge hvidt overalt. Røde og gule mursten bliver i stor stil pudset over med hvidt i disse år, og indvendigt har vi også en tendens til at bruge for meget hvidt. Anders Barslund kalder det “”hellerupficering” med en let hentydning til, at vi alle gerne vil bo i noget stort og hvidt.
– Det er synd, for de berømte danske modernistiske arkitekter som Finn Juhl og Arne Jacobsen var jo netop ikke bange for at bruge farver. Finn Juhl malede fx lofterne i sit hus i forskellige farver, siger Anders Barslund.
BILLEDE Opholdsstuen med den orange væg, skabene og radiatorskjulerne står som før ombygningen, men reolvæggen har Anders Barlund fået bygget. Sofaen hedder Toward og er fra Erik Jørgensen, stolen i hjørnet, Sibast No. 8, er ny, men oprindelige designet i 1953 De to ”nøgne” lamper er fra Frama og pendelen Octo fra finske Secto Design.

Familien fik: Indvendig ombygning med ny grundplan i stueetagen, nyt sildebensparket i stuer og køkken, hall med ny trappe til førstesal, 2 terrassedøre i stuen, snedkerbygget køkken i 1950’er stil, 2 nye badeværelser, akustiklofter, nye radiatorer i gammel stil, ombygning af eksisterende garage til tegnestue.
Materialevalg indvendigt: Sildebensparket i eg fra Timberman, køkkenelementer samt badskabe i valnød bygget af snedkermester Peter Klint, trappe fra Gelsted Tømrer og Snedker, radiatorer fra Brenner Atol, vægge og paneler malet med farver fra Farrow & Ball.
Byggepris: Ca. 1.8 mio. inkl. ombygning af garagen
BILLEDE Stolen Sibast No. 8 fra 1953 er kun tre år yngre end selve huset og passer dermed perfekt til 50er–stilen, som gennemsyrer huset. Stolens designer var Helge Sibast, og det er hans barnebarn, Ditlev Sibast, der som indehaver af det nye firma Sibast Furniture har relanceret stolen. Ditlev er i øvrigt en meget nær ven af Anders Barslund.

Ombygningen betød at den oprindelige trappe til første sal skulle flyttes. Den nye trappe, som er bygget hos Johnny Larsen, Gelsted Tømrer og Snedker, med det mørke, blanke gelænder passer perfekt til 50er-huset. Det samme gælder de runde hjørner, som heller ikke var i det oprindelige hus.
Gyngestolen betyder noget helt specielt for ejeren. Det var nemlig Anders Barslunds fars første møbel, som han havde med, da han flyttede hjemmefra på værelse i Roskilde, hvor han mødte Anders’ mor. ” Tænk, hvor forelsket og lykkelig han har været i netop den stol,” lyder det i dag fra sønnen.

Omkring den nye trappe til 1.salen er der skabt et lille rum i rummet. Også her har Anders Barslund brugt farver til at forstærke denne effekt og har malet væggen til venstre ved trappen i en mørk farve, Mouse’s Back.

Det nye køkken er et klassisk forramme-køkken, som til forveksling ligner det gamle fra 1950, der var for slidt og medtaget til genbrug, da de nye ejere flyttede ind. Dog ikke mere medtaget, end at det nu har fået en ny plads i bryggerset.

Væggene i det nye store åbne køkken-alrum er malet i farven Old White. I loftet er der isat akustikplader, et must ifølge Anders Barslund. ”Det betyder, at her stadig kan føres en samtale, selv om vi er 40 mennesker samlet til fødselsdag.”

Soveværelset på 1. sal er helt enkelt. Vinduet vender ud mod haven, og derfor er væggen her malet i en grøn nuance, så den er med til at opløse grænsen mellem ude og inde.

Det store badeværelse på 1. sal var tidligere pigekammer. Skabsvæggen er valnød er bygget af snedkeren. På gulvet er lagt en ny hvid terrazzo.

På husets mindste badeværelse i stueetagen, hvor der ud over toilet og håndvask lige nøjagtig var plads til en indbygget badekare. Alt er beklædt med eksklusive lavasten med keramisk glasur fra Made a Mano.

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.