Historien om, hvordan lys kan blive til haute couture

"Det bløde møder det hårde."

Hver for sig og sammen

Ægteparret Annette og Jan Bjarnhoff lever og arbejder sammen, men har samtidig hver deres egen verden.

Hun er en anerkendt kunstner, der arbejder med tredimensionelle værker i keramik – han er grundlægger af lysvirksomheden One A, som sætter nye æstetiske standarder.

© Julie Bjarnhoff

Goldendoodlen rosa sammen med sine ejere i en stille stund i haven i Sønder Stenderup. Annette og Jan Bjarnhoff arbejder hver for sig og sammen. Det sidste resulterer i en udstilling på Maison&Objet-messen i Paris i september.

© Julie Bjarnhoff

Hallen i den private del af ejendommen domineres af en skulpturel trappe. På væggen hænger et maleri af Thyra Hilden og Pio Diaz.

© Julie Bjarnhoff

En skulptur af Preben Køie-Nielsen byder gæsterne velkommen. I loftet ses en af udgaverne fra One A’s Storm System – denne i støbt fiberbeton. Til systemet hører også i et tilsvarende designudtryk røgalarm, højttaler, kamera og bevægelsesalarm, og serien udvikles løbende. Idéen er at skabe en helhed gennem et hjem eller på et kontor, så teknologien støjer øjet så lidt som muligt.

© Julie Bjarnhoff

One A har erobret den del af ejendommen, der ligger til venstre i billedet. I midten er den private del, og længst til højre har Annette Bjarnhoff sit kreative værksted i det, hun kalder den gamle hestestald.

Hjem og arbejde under ét tag

Sønder Stenderup er en idyllisk landsby uden for Kolding med stråtækte huse og en kirke, der kan dateres tilbage til 1100-tallet. Kolding Fjord ligger tæt på, og “hist, hvor vejen slår en bugt”, finder vi virksomheden One A, som samtidig er et hjem og oveni værksted for en kunstner.

Den moderne virksomhed er bygget som en gård på landet med sorte længer, måske som en hyldest til den gamle gård, der lå på stedet, men som var i så dårlig forfatning, at den måtte rives ned. Det var i 2003. Siden er flere bygninger kommet til.

Annette og Jan Bjarnhoff tager imod. De er midt i den næste fase af deres liv – den anden omgang, som de kalder det. Børnene er flyttet hjemmefra, men goldendoodlen Rosa sørger for, at det tomrum føles mindre nu, hvor deres karrierer breder sig over hele dagen.

Arbejds- og fritidsliv flyder sammen. Sådan sker det for mange selvstændige. Første omgang var etableringen af lysvirksomheden Bjarnhoff, som havde succes og blev solgt i 2016 – og hvor det eventyr manifesterede sig i et af Københavns flotteste showrooms på Bredgade.

– Nu gælder det vores næste omgang. Hvor vi ikke køber produkter fra andre designvirksomheder for at sælge dem videre, men i stedet skaber vores eget design. Det er en 180-graders forandring at omstille sig fra import til eksport, siger Jan Bjarnhoff.

© Julie Bjarnhoff

Æstetik og nøje udvalgte designobjekter finder man overalt på virksomheden. Og det, hvad enten man bevæger sig i den private del eller den del, hvor ansatte medarbejdere samler One A’s produkter.

© Julie Bjarnhoff
© Julie Bjarnhoff

Her en fritstående reol fra italienske Emmemobili, og ved siden af sofaen fra Living Divani ses en gulvudgave af Storm Systems lamper.

© Julie Bjarnhoff

Mellem One A og den private del viser Annette Bjarnhoff nogle af sine kunstværker i denne pavillon, der er et gennemgangsrum mellem fabrik og privatbolig.

One A

Valget af firmaets navn, One A, viser, at ambitionerne er tårnhøje. Ikke nok med at man vælger det første tal i rækken, men også det første bogstav og signalerer dermed, at man vil være først blandt de første.

Modtagelsen og udviklingen af det prisbelønnede Storm System – det fik bl.a. en pris ved Design Awards i 2017 – har været overordentlig positive. Systemet er skabt for at skabe ro i nutidens lofter. Ud over Storm System er der nu også udviklet pendler, standerlamper og bordlamper, som nu bliver forhandlet af Illums Bolighus og Rue Verte.

Det gælder også den helt nye bordlampe, som ud over at kunne være ledningsfri og lyse i op til fire timer også kan oplade ens mobiltelefon. Det sker på et leje af lækkert læder. For Jan Bjarnhoff er feinschmecker. Han er så detaljeorienteret, at produkternes finish bliver kælet for ned til mindste detalje. Det har fx betydet, at et firma som juvelerfirmaet Cartier nu bruger One A’s produkter i butikker over hele verden.

– For mig handler det om at se en idé blive til virkelighed og se succesen vokse – og nå ja, så få de frygtelige ledninger, som hører til lyskilder, reduceret til et minimum, siger Jan Bjarnhoff.

© Julie Bjarnhoff

Jan bjarnhoff har selv indrettet firmaets showroom, som han også kalder Akademiet, for her får danske og udenlandske besøgende en indsigt i Storm Systems fortræffeligheder. Bordene er eksklusive og specialdesignet med læderovertræk.

© Julie Bjarnhoff

Metaldelene af lamperne bliver fremstillet på, hvad der bliver kaldt verdens førende aluminiumsfabrik. Den er dansk og producerer i øvrigt også B&O’s produkter. Lampernes synlige del produceres i flere forskellige overflader fra gyldne til oxiderede grå.

© Julie Bjarnhoff

Bordet uden for showroomet er ikke sådan lige at putte i baglommen. Det vejer rundt regnet et ton og er bygget af gamle egeplanker.

© Julie Bjarnhoff

Det har altid irriteret Jan Bjarnhoff, at man ikke kunne få en sengelampe, hvor man kunne lægge sin mobil til opladning, uden at grimme ledninger forstyrrede indretningen. Nu er denne bordmodel fra Storm System færdig, og den lanceres i retailbutikker i Danmark og udlandet. Den kan nemt flyttes rundt og lyser i fire timer opladet. Man lægger sin mobil på det bløde læder, og så er den opladet, når man står op. Storm System forhandles bl.a. af Legio og Møller & Rothe.

© Julie Bjarnhoff
© Julie Bjarnhoff

Annette bjarnhoffs kunstneriske verden opleves i værkstedet, hvor hun uforstyrret fortaber sig uden at ænse tid. Her rodes og svines, som hun selv udtrykker det. Hun arbejder, da vi besøger stedet, på en enorm pendel, som tager sit udgangspunkt i den stående lysinstallation med de fragile transparente porcelænsskaller.

Æstestik som fællessprog

Gennem alle årene har Annette Bjarnhoff brugt sin energi på sin kunst.

Enhver, der har besøgt michelinrestauranten Ti Trin Ned i Fredericia, har beundret hendes store væginstallation, som ligner et koralrev, der er kravlet op af vandet og har erobret væggen. En installation, som stadig forandrer sig og vokser. I mange år malede hun på lærred, og hendes malerier solgte egentlig godt, men for fire-fem år siden fik hun lyst til at arbejde mere tredimensionelt.

– Jeg har altid eksperimenteret og udforsket forskellige materialer. Leret fascinerer mig. Vi har gennem årene levet i en verden af lys, så det er helt naturligt for mig at bruge lyset i mine installationer, siger hun.

I september udstiller parret sammen på Maison&Objet-messen uden for Paris, hvor hun har skabt en kolossal pendellampe, hvor hendes transparente porcelænsskaller er rammet i glas. Det bliver et centerpiece på standen med One A-produkter rundt om.

– I den forbindelse bliver jeg en kunstarm i den mere stringente designverden, som One A repræsenterer. Det bløde møder det hårde, siger Annette Bjarnhoff.

Arbejdsmæssigt holder hun til i den gamle hestestald, hvor hun foretrækker at leve i sin egen verden sammen med sine ovne og staffelier. Jan Bjarnhoff fortaber sig mere i One A’s lokaler i den anden ende af stedets bygninger.

Æstetikken er dog deres fælles sprog, og det viser de sammen for første gang i Paris.

© Julie Bjarnhoff

I atelieret er der mere ordnede forhold, og her kan man opleve nogle af hendes færdige objekter.

© Julie Bjarnhoff
© Julie Bjarnhoff
© Julie Bjarnhoff

Den sorte stol er fra Baxter.

© Julie Bjarnhoff

Koralrevet på væggen er nogle af de første udgaver af det store kunstværk, som nu kan opleves på restaurant Ti Trin Ned i Fredericia. Stolen er fra Porro.