Find din adresse: Se, hvem der har boet i dit hjem før dig

Kunne du ikke godt tænke dig at vide, hvem der har boet på din adresse før dig, og hvem de var? Det er nu muligt med Rigsarkivets digitalisering af Folketællingen, som kan fortælle dig, hvem der har boet i din bolig for 76 år siden.

Folketællinger er detaljerede lister over alle de mennesker, som har boet i Danmark på en bestemt dato i et bestemt år. Det er muligt at finde info som navn, alder, stilling i husstanden og erhverv på alle listerne.

2,5 millioner spørgeskemaer digitaliseret

Siden 2011 har Rigsarkivet arbejdet med at få Folketællingen op på nettet, og nu er det altså blevet muligt for danskerne at gennemgå alle arkiverne online, som består af intet mindre end 2,5 millioner spørgeskemaer.

Folketællinger er blevet afholdt siden 1700-tallet, men med indførslen af Det Centrale Personregister (CPR-registret) i 1968, var det ikke længere end nødvendighed at foretage de omfattende tællinger.

Optælling fra 1940 foretaget i Bevtoft kommune i Haderslev Amt.

Indtil nu har det krævet en særlig tilladelse, hvis man ønskede at grave i arkiverne, hvilket desuden kun kunne finde sted på Rigsarkivets læsesal i København, hvor man blandt andet kan finde information om den første folketælling fra 1787 til den nyeste. Men nu skal det være slut med at søge tilladelse. Det eneste der kræves, er adgang til internettet, og så kan du frit grave i, hvem der har boet på både din og din nabos adresse.

For at bruge arkivet skal du kende:

  • Bopæl for person i det år, hvor der blev lavet en folketælling. Det bedste udgangspunkt er, hvis du kender sognenavnet eller eventuelt navnet på byen, vedkommende boede i.
  • Navn på én eller flere personer i husstanden, du leder efter.

"Helt basalt kan man finde ud af, hvem der har boet i ens hus, lejlighed eller opgang for 76 år siden, men man kan også bruge det til for eksempel lokalhistorie og slægtsforskning. Hvis du ved, hvor dine slægtninge har boet, kan du se, hvad der står om dem – for eksempel deres fødselsår, fødested, og hvad de arbejdede med," fortæller Charlotte S. H. Jensen, som er folklorist, til TV 2.

  • I 1940 var der 3.844.312 mennesker i Danmark
  • Folketællingen fra 1940 fylder 4.383
  • Det har taget 17.037 timer at digitalisere
  • Det er gratis for alle med adgang til nettet at bruge arkivalieronline.dk

På Rigsarkivets hjemmeside finder du en guide til, hvordan du kan navigere rundt i det omfattende antal af dokumenter.

Folketællinger der ikke kan findes på online, fx nyere tællinger (1945-1970) og folketællinger fra Færøerne og Grønland, skal ses på Rigsarkivets læsesal i København. Via arkivdatabasen kan du bestille de folketællinger, du er interesseret i.