Et teknologisk hjem med fantastisk udsigt over Øresund

Dette hus byder på grøn teknologi i særklasse. Efter en gennemgribende renovering har parret formået at få et luksuriøst hjem med høj energibesparelse.

Huset blev i 1963 tegnet af en af tidens fremtrædende arkitekter, Ole Hagen, og blev i sin tid præmieret af Gentofte Kommune.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Terrieren Eddie tager imod, og den noget yngre Otto flader ud oppe under en sofa. Husets kvadratmeter fordeler sig på tre områder. En kælder har gæsteværelser og kontor plus al teknologi og fx overvågningskameraernes base gemt i elskabe. Soveværelse og det store badeværelse befinder sig ved poolen, og øverst ses her det store rum med flot udsigt over Øresund.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det store opholdsrum er opdelt i fire zoner: køkken, stue, spisestue og hjemmebio. En gaspejs er med til at understøtte de usynlige opdelinger. Spisebordet af Poul Kjærholm kan nemt udvides med træplader, og de komfortable stole fra Erik Jørgensen har familien haft i en del år, og de står smukt patinerede i lyst skind til Koglen af Poul Henningsen. Sådan et stort rum kan kun fungere, hvis man målrettet arbejder med akustik og materialer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Køkkenet er fra Simonsen og Czechura og er valgt, så det i stil og farve fletter sig ind i møbleringen så meget som muligt – ovne og komfur er fra Miele. Bordpladen er fundet hos borderstone og er i quartzite, som er den stærkeste natursten. Parret fik firmaet til at fræse en fordybning på undersiden, hvor en oplader nu befinder sig, så hvis man er husvant, kan man blot lægge sin mobil et bestemt sted på bordpladen, så tanker den strøm.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lodret jordvarme, kalkfjerneranlæg og solceller

Den lodrette jordvarme blev skudt 200 meter ned i grundens dybder og sørger nu bl.a. for, at alle trægulve har en behagelig varme. Regnvandstanke opsamler vandet fra oven, og det bliver bl.a. brugt til at skylle toiletterne, og bruges også til vaskemaskiner.

En anden af tidens nye teknologiske idéer er et kalkfjerneranlæg, der gør, at fx opvaskemaskiner har en længere levetid. Solceller klæbet op på tagpap producerer så meget energi, at poolen ikke har brugt anden energi siden april – og den er 28 grader varm.

Stuens store sofaer, gulvtæppe og bord er alle fra Molteni - gulvene er fra Hørring Gulve. Gardinerne fra Rideau kan styres med remote. Indretningsarkitekt Kirsten Krøjer har hjulpet med farve og møbelvalg.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sofaen er fra Molteni, og lænestolen er fra Vitra, et af parrets yndlingssteder at sidde og læse.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Akustikgipslofter hjælper til et behageligt lydbillede

Noget af det, som er svært at videregive i en billedreportage som denne, er atmosfæren i rummene. Her er ganske enkelt rart at være; akustikken er sublim på grund af akustikgipslofter, som understøttes af store møbler i stof, tæpper og dobbelte gardiner. Alt sammen giver det et behageligt lydbillede i det store rum, hvor køkken, spisestue, stue og hjemmebiograf fletter sig ind i hinanden. Lyset kan styres med mobilen eller remote. Det samme kan lyden, hvor den lille hjemmebio har højttalere helt skjult i væggen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Terrassen omslutter næsten hele huset og er med til at forøge kvadratmeterne betydeligt, fordi det udendørs smelter sammen med det indendørs. Store vinduer kan rulles frem og tilbage afhængigt af vejr og vind.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den lille hjemmebiograf kan mørklægges med gardiner, og den er projekteret af Hi-Fi Klubben med højttalere i væggen, som er helt usynlige, og stor skærm overfor med højttalere omkring.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En sjov udfordring

Parret, der bor her, havde allerede kig på huset i 2008, men tiden var ikke rigtig, og pludselig indgik huset i 2018 i et konkursbo, og parret slog til. Det havde været gennem en modernisering, men ikke efter parrets smag, og nu, hvor parrets børn er flyttet hjemmefra, og terrierne Eddie og Otto forsøger at tage overherredømmet, blev idéen om et højteknologisk hus født som en perfekt ramme for parrets liv.

– Det har været en sjov rejse, hvor vores udgangspunkt har været, hvad man egentlig kan gøre med moderne teknologi i et privat hjem, og så har vores vision været at vælge grøn teknologi. Det har været en stor og dyr investering, og det varer mange år, før vi har sparet energi nok til, at den regning bliver betalt. Og ærlig talt nok aldrig, griner parrets mandlige halvdel.

Et fleksibelt hjem

– Men det er en stor tilfredsstillelse at bruge så lidt energi i et hjem, hvor vi samtidig har så meget velvære, siger parret, der fortæller, at de har brugt rigtig meget tid på at sætte sig ind i alle de muligheder, der faktisk findes. Den proces og planlægning tog ca. ti måneder.

– Vi har villet forsøge at gøre det, som mange taler om, men få egentlig fører ud i livet. Fx findes der kun mellem 400 og 500 huse i Danmark, som har lodret jordvarme. Det har været en essentiel beslutning, og det samme har hele smart home-systemet, hvor lys og lyd har en høj fleksibilitet.

Med direkte adgang til soveværelset er der et luksuriøst påklædningsværelse bygget af skabe fra Molteni.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Soveværelset er som resten af huset holdt i brune, beige og grå toner og har direkte udgang til poolen. Rummet har airconditionanlæg, og sengen er fra Auping.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lænestolen PK22 tegnet af Poul Kjærholm i 1955 står flere steder rundt i huset, som en reference til boligens tidsalder.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Rett utenfor badet står et utendørs armatur og gir mulighet for en rask dusj etter en svømmetur.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Badeværelser er der flere af – her ses husets største, som domineres af marmoret Pietra Gray fundet hos borderstone. Badeværelsesmøblerne er fra Simonsen og Czechura. Douchetoilettet fra Geberit er tilsluttet regnvandstanken, så det er regnvand, man bruger, når man skyller ud, men vandet, som man renser sig med, er almindeligt vand – og her i huset i øvrigt kalkfrit vand.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Armaturerne er fra Dornbracht

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Placeringen er altafgørende

Poolen var en af de ting, som ægteparret hurtigt besluttede sig for at anlægge. Og det har de ikke fortrudt. Solpanelerne på taget omdanner så meget energi, at de siden april ikke har brugt en eneste krone på opvarmning. Til spørgsmålet om, hvad de er gladest for, indeholder svaret ikke teknologi.

– Vi købte huset for udsigten over Øresund, og det er stadig det, vi dagligt glæder os over. At dette altid skiftende syn så kan opleves i rum, som skjult har så mange funktioner, forøger livskvaliteten, siger de.

I terrassens loft ser man to plader, der infrarødt kan give op til 2000 watts varme, hvilket er nok selv på en kølig forårsdag.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Alle havemøbler er fra Gloster og kan tåle Skandinaviens noget blandede vejr af sol og regn. Krukkerne kommer fra belgiske Atelier Vierkant, og de er lige blevet beplantet med bl.a. blå Agapanthus

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Selve haven har havearkitekt Pia Ingemann Øigaard anlagt. Poolen er fra Berle Pool + Spa.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad